lördag 20 september 2025

Sjörövarfisk

Lekande lätt fiskrätt. Det går förstås lika bra med färsk fisk.

Receptet gäller för 10 portioner

1 kg fryst sejfilé eller hoki

2 tsk salt

5 dl Kelda Bechamelsås

1 citron, finrivet skal och saft

3 dl riven ost

Potatismos:

2½ kg mjölig potatis

5 dl standardmjölk, varm 

3 msk smör- och rapsolja

2 tsk salt

½ tsk svartpeppar

Tina fisken. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Skala och skiva potatisen till moset. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, cirka 10 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stöt direkt i kastrullen. Rör ner mjölk, lite i taget, smör- och rapsolja, salt och peppar. Rör moset luftigt med en ballong- eller elvisp. Lägg fisken i en ugnssäker form. Krydda den med salt. Klicka moset runt fisken. Blanda såsen med citronskalet och smaka av med saften. Häll såsen över fisken. Strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen cirka 25 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...