onsdag 30 april 2025

Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Sverige, Tjeckien, Slovenien, Tyskland och Åland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som länge firats i Tyskland, men som senare har kommit att uppkallas efter kulten runt den heliga Valborg. Valborgsmässoafton motsvaras av den förkristna Beltane bland kelterna och segerblot i det förkristna Norden.

Skräp efter vårstädning av skog och mark eldas då upp. Eldningsförbud inträder i allmänhet i Sverige i början av maj.

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen ”Walpurgisnacht” i Goethes Faust), och där drev ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet, förde man oväsen genom rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

Allmänt firande i Finland och Sverige

På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare. Valborgselden, valborgsmässobålet eller, den i folkmun kanske populäraste beteckningen, majbrasa, ska inte förväxlas med en vårdkase som är en eld som varnar för krig eller örlog.

De flesta svenskar firar Valborgsmässoafton, men förbinder inte firandet med den heliga Valborg. Valborgsfesten står oftare som symbol för våren och ljuset, därigenom går firandet längre tillbaka i tiden än kristendomen som, när den vann utbredning i Norden, knöt an till de gamla festerna. Eldar tändes ursprungligen inte för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. Att ge plats för det nya stämde också väl in i den kristna tolkningen av livet där påskens tema från död till liv också symboliskt fick gestaltas i valborgselden. Seden att fira olika våreldar har därigenom botten i både kristen och tidigare tradition. När Sverige kristnades på 1000-talet, byggdes vissa av de kristna kyrkorna på den gamla religionens högtidsplatser och knöt också rumsligt an till de rådande högtiderna.

I Sverige sammanfaller firandet med kung Carl XVI Gustafs födelsedag.

I Finland varierar firandet stort, men gemensamt för många finländares valborgsfirande är struvor och mjöd. Bland finlandssvenskar kallas valborg vappen i folkmun, inlånat från finskans vappu (i sin tur av Valpuri, Valborg). Finlandssvenskar önskar ofta varandra Glada vappen istället för Glad valborg och Glad första maj. Det är oklart varifrån uttrycket Glada vappen härstammar, eftersom det språkligt skulle vara mer korrekt att säga Glad vapp, i likhet med God jul. Uttrycket antas ha uppkommit genom en felöversättning av finskans Hauskaa vappua (ungefär Glad vapp) eller som ett skämt. Enligt en obekräftad uppgift i en insändare i tidningen Hufvudstadsbladet uppkom uttrycket genom en illa översatt annons i ett skyltfönster i Helsingfors på 1940–1950-talet.

Under 1800-talet firades inte valborgsmässoafton alls i Finland, utan det var första maj som var festdagen. Strax efter sekelskiftet 1900, när busandet på gatorna blev en viktigare del av första maj, blev det vanligt att man inledde firandet kvällen innan. Under förbudstiden i Finland 1919–1932, då det förekom mycket smuggelsprit, flyttades studenternas och de välbärgade stadsbornas firande från restaurangerna till privata lokaler. Nu blev valborgsmässoafton i ännu högre grad den egentliga festkvällen, som kunde följas av en sillfrukost på första maj.

På landsbygdsorter, där det varken fanns arbetarklass- eller studenttraditioner, var valborgsmässoafton under 1900-talet den huvudsakliga festkvällen. Vid mitten av 1900-talet blev valborgsmässoafton en allmän danskväll på landsbygden, som inledde sommardanssäsongen.

Dagen är en av årets stora högtidsdagar vid flertalet av Finlands och Sveriges högskolor och universitet, där man den 30 april sätter på sig studentmössan, eller sommarmössan i de sammanhang där även vinterstudentmössa används. I Göteborg anordnar teknologerna vid Chalmers tekniska högskola Cortègen, och i Uppsala arrangerar Uppsala teknolog- och naturvetarkår Forsränningen.

Studenttåg med studentorkestrar och -föreningar avgår från de olika kårhusen för att sammanstråla i Trädgårdsföreningen på eftermiddagen. Där spelar olika orkestrar och vårtal hålls, vilket avslutas med mösspåtagning.

På kvällen inleds Cortègen från Chalmers. Det är en lång karavan som under ett par timmar ringlar genom stadens centrala gator, huvudsakligen utgjord av lastbilar med av studenter byggda scener i papp och papier maché där studenterna agerar skådespelare. Scenerna anknyter till aktuella händelser. Mellan lastbilarna förekommer så kallade ”lösnummer”. Det kan till exempel vara fantasifullt ombyggda bilar, motoriserade badkar, toaletter och stolar, diverse spektakulära hemmabyggen. Inför Cortègen har chalmeristerna under en månads tid sålt Cortègeprogram, en publikation baserad på studentikos humor, på stan iklädda vita rockar och ibland halmers vintermössa. Cortègen ses av ett par hundra tusen göteborgare. Cortègetraditionen går tillbaka till 1909

Vid valborg (Vappen) inleds festligheterna på kvällen den 30 april i Helsingfors med att studenterna samlas vid statyn Havis Amanda för att klä den med en studentmössa. De olika högskolorna har sina egna program på kvällen och natten, men på morgonen den 1 maj hör det till att bevista studentsången, den svenskspråkiga Akademiska sångföreningen gör det i Kajsaniemiparken, följda av teknologernas blåsorkester Humpsvakar. De finskspråkiga Ylioppilaskunnan Laulajat sjunger i Ulrikasborg. Vid tjänlig väderlek kombineras valborgsfirandet med picknick.

På valborg i Linköping brukar dagen inledas med lekar eller tävlingar vid Stångån eller Tinnerbäcken. Därefter är det kortege till Borggården vid Linköpings slott. Akademiska föreningen har traditionsenlig champagnelunch på Nationernas Hus.

Studentorkestern LiTHe Blås marscherar genom stan och kommer på eftermiddagen fram till Borggården där Linköpings Studentsångare inleder med vårsånger på Borggården. Mösspåtagning sker efter den första sången. En representant för studentkårerna och en representant för lärarkollegiet håller vårtal. På kvällen har sektionerna eller nationerna middag eller bal.

Studentorkesterfestivalen har vanligen byggstart för kårtegen. På kvällen är det kravall, Akuten som hålls på Kårallen.

En traditionsenlig valborgsmässoafton i det akademiska Lund kallas för "siste april". Siste aprilfestligheterna i Lund var ursprungligen en förfest inför studentkårens rektorsuppvaktning den 1 maj. Numera firas siste april i Lund med kamp mellan nationerna i grenar såsom pajkastning och dragkamp. Dessa så kallade Siste aprillekar instiftades av Aron Borelius, professor i konsthistoria vid Lunds universitet 1958–1964. Övriga befolkningen beger sig till Stadsparken för en gigantisk picknick och de minsta åker karusell på södra lekplatsen. Under hela dagen hålls aktiviteter såsom sillfrukost på någon av studentnationerna, lekar och tävlingar i Stadsparken (tidigare på Centrala idrottsplatsen), Stadsparken, picknick i Stadsparken, karuseller och tivoli, traditionell mösspåtagning på Tegnérsplatsen. Radio AF sänder traditionsenligt direkt från Stadsparken. Tal av Lunds Universitets Studentkårers vice ordförande, samt sång av Studentsångarna som sjunger ut vintern, traditionsenlig siste-apriluppsättning av Lundaspexarna, Wermlands Nations traditionsenliga bal på Grand Hotel eller Sittning på någon av nationerna och också många fester natten lång.

På 1 maj avslutar många sitt siste april-firande med frukostbuffé på Grand Hotel för att på så sätt sätta punkt för ett komplett dygns firande. Rektorsuppvaktning 1 maj (studenterna uppvaktar rektorn på Universitetshusets trappa) och traditionsenligt hälsar Studentsångarna våren välkommen från Universitetshusets trappa som direktsänds i Sveriges Television.

På Skansen i Stockholm har man firat vårens ankomst sedan 1894 och programmet består av studentsång, konserter, vårtal och valborgsmässobål. På eftermiddagen inleds den traditionella mösspåtagningen för studenterna.

En av de äldsta traditionerna vid Umeå universitet är Renhornens konserter, som numera hålls i Aula Nordica två gånger under eftermiddagen. Valborg är också dagen för Medicinska studentkårens sillunch på kårhuset Villan. Av tradition brukar också nationerna samlas för champagnefrukost vid universitetsdammen. Alltmer populärt är också att samlas för grillfester, vid campus, i studentområden och i naturen runt universitetet.

Från 2006 (det år Umeå utsågs till Årets studentstad) till början av 010-talet firades Valborg på campus, som var ett samarrangemang mellan universitet, Umeå kommun och Akademiska hus, och därför en angelägenhet för tusentals umebor (utöver studenter och akademiker).

Firandet brukade inledas på eftermiddagen med uppträdanden och diverse aktiviteter för hela familjen. Senare på kvällen framträdde Valborgskören, med medlemmar från Umeå Studentkör, Nationskören, Umeå vokalensemble och ibland även från Sångkraft. Då hölls även ett vårtal av någon av universitets doktorer eller professorer, varpå brasan tändes. Firandet avslutades med musikuppträdanden, ofta med något lokalt band som Isolation Years, David Sandström Overdrive eller Deportees.

Firandet av vårens ankomst är en urgammal tradition som under 1800-talets första hälft övertogs av studenterna i bland annat Uppsala. Under denna tid började studenterna manifestera sig som en särskild samhällsgrupp med egna traditioner och fester. År 1842 fastslog Upsala studenters sångförening (Allmänna Sången) att valborgsmässoafton skulle vara en av fyra årliga högtider som studenterna särskilt skulle fira. De tre övriga var Gustav Vasas födelsedag den 12 maj och Gustav II Adolfs och Karl XII:s dödsdagar 6 respektive 30 november. Från mitten av 1850-talet till och med 1904 firades även unionsdagen 4 november under livliga former. Av dessa fem särskilda festdagar har bara valborgsmässoafton och (i någon mån) 6 november överlevt in i vår tid.

Av olika memoarskildringar framgår ganska väl hur valborgsfirandet gick till under 1800-talet. Sången var viktig, nationsidentiteten var viktig. Stora torget var den stora festplatsen, där samlades studenterna på dagen och där avslutades på nattkröken det hela med ringdans (ofta till lokalbefolkningens och polisens förtret).

Under 1900-talet har traditionen utvecklats och förändrats. Torgny T:son Segerstedt blev 1955 rektor vid Uppsala universitet. Han skapade tidigt traditionen att rektor skulle vinka med sin studentmössa exakt klockan 15.00 från Carolinas balkong.

Sedan 1975 äger den så kallade forsränningen rum under förmiddagen på sista april, arrangerad av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Den började som en informell tävling i gummibåtar utmed Fyrisåns centrala delar, men utvecklades snart till en karnevalsliknande företeelse. Tusentals åskådare kantar åns sidor under evenemanget varje år.

Studenterna börjar två dagar före valborg, den 28 april med det som kallas ”skvalborg” som dagen efter följs av ”kvalborg” då man ofta har grillfester, lekar och annat under dagen och sedan går ut på nation och festar till morgontimmarna. För studenterna som läser på Teknat-fakulteten och/eller bygger en flotte till Forsränningen börjar festligheterna ännu tidigare, redan 21 april börjar Forsfestivalen där flottarna byggs och det finns massa aktiviteter som är öppna för allmänheten. På sista april börjar man sedan i regel ganska tidigt på morgonen.

Valborgsfirandet inleds för de svenskspråkiga studenterna i Vårdbergsparken på kvällen, med konsert av Brahe Djäknar och Florakören, samt mösspåtagning. Konserten och firandet TV-sänds. De finskspråkiga studenterna firar i Puolalaparken. Efter detta samlas alla finskspråkiga studenter vid Aura ås strand, där statyn Liljan får studentmössa av tandläkarstuderande. Kvällen firas i vänners lag, ofta på olika restauranger. Nästa dag, första maj, ordnar Åbo universitets och Åbo Akademis studentkårer picknick i Vårdbergsparken.

Valborgsfirandet i Visby arrangeras av Gotlands studentkår Rindi och Visby Centrum med picknick i Almedalen på eftermiddagen och sedan fackeltåg från Ringmurens österport ner till Almedalen där, på Almedalsscenen, studentkören sjunger följt av tal och sedan livebandspelning. I stället för en stor brasa så tänds eldkorgar runt Almedalen och hela kvällen avslutas med en eldshow från studentkårens gycklargille.

Under valborgsmässoafton ordnar de olika studentkårerna gemensamt program bland annat vid Hovrättsbassängen, där man vanligtvis ser tävling i "vapprodd". Senare klockan 18:00, med alla studentorganisationer närvarande, får statyn av Zacharias Topelius vid Kyrkoesplanaden, en vit studentmössa på huvudet. Därefter brukar studentkören Pedavoces sjunga in våren på trapporna till gamla Vasa Lyceum. Under kvällen ordnar kårerna vanligtvis egna fester på olika håll i staden, men under första maj samlas många till picknickfrukost i Hovrättsparken.



Grattis Jan på Din 82 årsdag

 


tisdag 29 april 2025

Idag begravning Sandsborgs kapell

 


Grattis Lars på Din 74 årsdag (2025-04-28)

 


Grattis Eva Harms Oredsson på Din 78 årsdag (2025-04-28)


 

Äggsås

Äggsås är det perfekta tillbehöret till kokt fisk med kokt potatis. Vardagsmat när den är som bäst. Hackade kokta ägg i en krämig bechamelsås smaksatt med färska örter.

Hårdkoka äggen. Skala, hacka och ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och lite av grädden. Tillsätt resten av grädden. Koka upp och låt koka cirka 3 minuter. Ta från värmen. Vänd försiktigt ner ägg och örter. Smaka av med salt och peppar.

10 portioner

10 ägg

62½ gr smör

3¾ msk vetemjöl

7½ dl matlagningsgrädde

1¼ tärning grönsaks- eller fiskbuljong

5 msk färsk, gräslök, hackad

Salt och peppar

Färsk dill eller persilja



Cornflakesfisk

Cornflakesfisk är en kul variant av mandelfisken som så många gillar. Vit fisk toppas med vitlökssmör och krispiga cornflakes. In i ugnen och servera fisken alldeles nylagad med kall gräddfilssås, kokt potatis och en krispig sallad.

Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skär fisken i portionsbitar. Vispa ihop vatten och salt i en bunke. Lägg ner fisken i vattnet och låt ligga minst 10 minuter. Blanda alla ingredienser till gräddfilssåsen i en skål. Ställ kallt till servering. Rör ihop smör med finriven vitlök, citron, dill och ströbröd. Smaka av med salt. Torka av fisken med hushållspapper. Lägg den i en smord ugnsform och klicka smöret över fisken. Strö över lätt krossad cornflakes. Tillaga i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Servera cornflakesfisken med gräddfilssås, kokt potatis och grönsallad.

10 portioner

1 500 gr torkfilé, kolja eller sej

2½ liter kallt vatten

1¼ dl salt

187½ gr smör

2½ vitlöksklyftor

2½ citron, finrivet skal och saft

5 msk hackad färsk dill

1¼ dl ströbröd

5 krm salt

5 dl conflakes

2 250 gr potatisar till servering

Gräddfilssås:

7½ dl gräddfil

2½ dl bostongurka

5 msk kapris

5 msk hackad färsk dill

1¼ tsk salt



Ont i magen hos barn

Det är mycket vanligt att barn har ont i magen. Barn kan ha ont i magen av många olika orsaker, men oftast är det inte något allvarligt. Vanligtvis går magont över av sig själv, men ibland kan barnet behöva undersökas och behandlas.

Det kan vara svårt för ett litet barn att känna på vilket sätt det gör ont i magen och att beskriva exakt var det gör ont.

Barn upp till ungefär tre års ålder pekar ofta på magen om Du frågar var de har ont, även om smärtan kommer från någon annan del av kroppen.

Även äldre barn kan ha svårt att säga var det gör ont. Upp till sex-sju års ålder pekar barn nästan alltid mitt på magen vid naveln när Du frågar var det gör ont.

Barn som är äldre än sju år brukar kunna beskriva det som gör ont tydligare. De kan säga om det gör mer ont på höger eller vänster sida eller om det gör ont högt upp eller långt ner.

Här kommer några råd om hur Du kan förebygga och lindra besvären om Ditt barn har ont i magen.

Den kanske vanligaste orsaken till magont är gaser i magen och förstoppning. Låt barnet sitta på toaletten och försöka prutta eller bajsa. Se till att han/hon har fötterna på en pall om han/hon är liten och inte når ner till golvet. Regelbundna toalettvanor är viktiga för att förebygga förstoppning.

Det kan ibland vara skönt för barnet med magmassage eller varma vetekuddar om han/hon har återkommande magont. Men om magen känns hård eller är väldigt öm ska Du låta bli att massera eller ge värme.

De flesta barn som får ont i magen utan andra symtom behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om barnet har besvär som inte går över eller om besvären kommer tillbaka. Om det är helg kan Du vänta tills det blir vardag. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om barnet har ett eller flera av följande besvär:

Barnet har både ont i magen och andra symtom. Han/hon kan t ex ha feber, svullnad i ljumsken, ont i pungen, svart och löst bajs eller bajs som innehåller mer färskt blod än bara enstaka strimmor

Barnet har ont i magen som är tydligt svullen och varken bajs eller gaser kommer ut

Barnet är trött och medtagen av smärtorna

Smärtan blir kraftigare eller verkar flytta sig mot ena sidan

Barnet har ont i tydliga intervaller

Barnet har mycket ont på ena sidan av magen

Barnet har magont och sveda när han/hon kissar

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Barnet kan behöva bli undersökt för att ta reda på varför han/hon har ont och hur besvären bäst kan behandlas.

Det är viktigt att barnets symtom beskrivs så noga som möjligt för läkaren eller annan vårdpersonal. 

Förbered barnet eller Dig själv med hjälp av följande frågor:

När och hur började besvären och har de blivit bättre eller sämre?

Exakt var gör det ont? 

Alltid på samma ställe?

Finns det andra symtom samtidigt?

Gör det ont hela tiden eller kommer smärtan i intervaller?

Vad förbättrar och försämrar besvären? 

Mat? 

Att gå på toaletten? 

Att ligga still eller att tänka på något annat?

Har några behandlingar prövats och har de fungerat eller inte fungerat?

Är det någon i familjen som har eller har haft liknande symtom?

Det är viktigt att ha med uppgifter om hur barnet har växt och utvecklats till besöket hos läkaren. Ta därför med hälsokortet från barnavårdscentralen eller från elevhälsan.

Läkaren undersöker barnet genom att bland annat känna på magen. Ofta får barnet lämna urinprov, avföringsprov och blodprov. Ibland kan han/hon också behöva bli undersökt med ultraljud eller röntgen. Barnet kan ibland behöva stanna på sjukhus för att läkarna ska kunna följa hur han/hon mår och säkert kunna utesluta vissa orsaker till att det gör ont.

Behandlingen vid ont i magen varierar beroende på vad som misstänks ha orsakat besvären. För en del magont räcker kostråd och andra tips, medan andra tillstånd kan kräva läkemedel eller operation.

Ont i magen kan ha många olika orsaker. Vid vissa tillstånd kan smärtan komma plötsligt. Ibland kan den vara molande och långvarig. Smärtan kan också komma och försvinna i intervaller. Ibland kan ont i magen vara ett symtom på att barnet känner stress eller oro.

Här följer några exempel på orsaker till magont hos barn:

Barn upp till sex månaders ålder kan under kortare eller längre perioder besväras av obehag i magen. Det kallas för spädbarnskolik. Barnet skriker intensivt och kan vara närmast otröstlig under flera timmar i sträck. Ofta skriker barnet på eftermiddagar och kvällar i perioder som upprepas i ett tydligt mönster. Han/hon kan även dra upp knäna mot magen, spänna benen och ha gaser som låter i magen.

Den vanligaste orsaken till långvarigt och återkommande magont kallas funktionella mag-tarmbesvär. En annan benämning på en del av dessa besvär är irritabel tarmsjukdom, IBS.

Besvären kan variera, men oftast pågår de under längre tid än två månader och kommer åtminstone någon gång varje vecka. Andra symtom kan vara sura uppstötningar, kräkningar, förstoppning eller diarré. Ibland kan besvären öka i perioder av stress.

Barn med förstoppning har svårt att bajsa. Bajset är hårt och det kan göra ont att bajsa. Magen blir ofta lite utspänd av gaser och tarminnehåll som inte kan passera ut. Det gör också ont. Det här är en av de allra vanligaste orsakerna till magont hos såväl små som stora barn.

Det är vanligt att en förkylning kan ge magont hos förskolebarn. Det beror troligen på att infektionen också påverkar delar av tarmens slemhinna. Då rör sig tarmarna sämre än vanligt och det bildas mer gaser.

Ett barn som har magsjuka mår illa och kräks. Han/hon har ibland ont i magen och nästan alltid diarréer. Det är vanligt att barnet har feber, är trött och orkeslös. Magsjuka orsakas oftast av ett virus, men kan i sällsynta fall även orsakas av bakterier eller parasiter.

Magsjuka går oftast över på ett par dagar. Det är viktigt att barn som kräks eller har diarré får i sig vätska. Det är speciellt viktigt när det gäller barn under ett år, som lätt blir uttorkade.

Barn med ursprung från andra delar av världen än norra Europa kan utveckla laktosintolerans från skolåldern och uppåt. Det innebär att kroppens förmåga att bryta ner mjölksocker som även kallas laktos minskar. Grovtarmens bakterier jäser i stället mjölksockret och barnet får gaser och diarréer, som kan leda till magont.

Celiaki som även kallas glutenintolerans innebär att barnet inte tål proteinet gluten som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Celiaki kan ge många olika symtom. Vanligt hos barn är sämre aptit, trötthet, huvudvärk och magont med eller utan förstoppning eller diarréer.

Ett barn som är allergiskt mot något ämne som ingår i livsmedel kan reagera på många olika sätt. Det vanliga är att barnet får utslag eller eksem. Ibland förekommer klåda, irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen. Även magont, kräkningar, diarré eller förstoppning kan vara symtom på matallergi.

Körtelmage eller körtelbuk beror på att svullna lymfkörtlar i magen gör att tarmen rör sig sämre än vanligt. Det leder till att barnet får ont när gaser inte passerar vidare genom tarmen. Ofta beror körtelmage på en virusinfektion, som samtidigt kan ge mer eller mindre hög feber. Ibland kan besvären av körtelmage efter en infektion bli ganska långvariga.

Körtelmage kan förväxlas med blindtarmsinflammation.

Blindtarmsinflammation brukar börja med att barnet får sämre aptit än vanligt och ibland mår illa. Han/hon får ofta magont som gör att det känns ömt runt naveln. Ibland kan det ömma området flytta sig till högra nedre delen av magen där blindtarmen sitter. Barnet får ofta lite högre kroppstemperatur, upp mot 38 till 38,5 grader.

Liknande besvär förekommer vid så kallad körtelmage eller körtelbuk.

Crohns sjukdom och ulcerös kolit tillhör en grupp sjukdomar med samlingsnamnet inflammatoriska tarmsjukdomar. Vanliga symtom är diarréer med eller utan blod i bajset, magont, viktnedgång och trötthet. Ont i lederna eller ont i huvudet kan förekomma. Inflammatorisk tarmsjukdom kan komma i skov. Det betyder att symtomen kan öka och minska i perioder.

Invagination är ett ovanligt tillstånd som kan förekomma hos barn upp till tre års ålder. Vid invagination har en del av tarmen krupit in i den efterföljande delen och det finns risk för stopp i tarmen.

Barnet får oftast plötsligt ont i magen i attacker. Han/hon blir också blek och stillsam. Tiden mellan smärtattackerna blir allt kortare tills barnet har ont hela tiden. Tarmstopp leder till att barnet mår illa och kräks. Stoppet gör också att varken bajs eller gaser kan komma ut.

Ljumskbråck hos barn är oftast medfödda och syns då som en rundad utbuktning vid ljumsken eller i pungen. Ljumskbråck beror på att en del av bukhinnan och tarmen trycks genom bukväggen så att en säck bildas under huden.

De flesta barn som har ljumskbråck har inga besvär. Men en del av tarmen kan hamna i kläm i bråcket. Det kallas inklämt ljumskbråck och leder oftast till magont, ont i ljumsken eller ont i pungen.

Testikelvridning eller testikeltorsion ger kraftig smärta i pungen eller nedre delen av magen på höger eller vänster sida. Pungen blir svullen och röd och en testikel blir öm. Testikelvridning är sällsynt, men det är viktigt att söka vård direkt för att inte testikeln ska skadas.

Vid urinvägsinfektion brukar det svida när barnet kissar. Han/hon kissar oftare än vanligt, kan kissa på sig och får vanligtvis ont i magen. Det kan komma lite blod i kisset, som kan lukta illa.

Obehandlad urinvägsinfektion kan utvecklas till njurbäckeninflammation, eller pyelonefrit. Då kan barnet få magont som strålar ut mot höger eller vänster sida samt feber och kräkningar.

Det är vanligt att ungdomar som har fått mens har ont i magen under mensperioden. Endometrios kallas ett besvärligt tillstånd som ger besvärande magont under eller strax innan menstruation.

Ibland kan ont i magen vara ett symtom på att barnet känner stress eller oro. Det är vanligt med magont när ett barn mår psykiskt dåligt.

Det finns ingen åldersgräns för när ett barn kan ha inflytande över sin vård. Barnets möjlighet att vara delaktig hänger ihop med barnets mognad.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att han/hon får vara delaktig i sin vård. För att kunna vara aktiva i vården och ta beslut är det viktigt att Du som vuxen och barnet förstår den information Ni får av vårdpersonalen.

Ni har möjlighet till tolkning till andra språk om någon av Er inte pratar svenska. Ni har också möjlighet till tolkhjälp om någon av Er t ex har en hörselnedsättning.



söndag 27 april 2025

27 april

27 april är den 117e dagen på året i den gregorianska kalendern (118e under skottår). Det återstår 248 dagar av året.

Nationaldagar

Afghanistans nationaldag (till minne av aprilrevolutionen 1978)

Nederländerna, Koningsdag (konungens födelsedag),

Sierra Leones nationaldag (till minne av självständigheten från Storbritannien 1961)

Sydafrika, Frihetsdagen (till minne av demokratiseringen av landet och det symboliska slutet på rasåtskillnadspolitiken apartheid 1994)

Togos nationaldag (till minne av självständigheten från Frankrike 1960)

Sverige,  Engelbrektsdagen

Namnsdagar

Nuvarande, Engelbrekt

Föregående i bokstavsordning

Antimus, Namnet fanns, till minne av en biskop, som blev halshuggen i Mindre Asien på 300-talet, på dagens datum före 1865, då det utgick till förmån för Teresia.

Asmund, Namnet förekom på dagens datum på 1790-talet, men utgick sedan.

Engelbert, Namnet fanns före 1901 på 7 november. Detta år utgick det ur almanackan, men återinfördes, på dagens datum, 1986, för att åter utgå 1993.

Engelbrekt, Namnet infördes 1901 på 26 april. 1918 flyttades det dock till dagens datum, där det har funnits sedan dess, för att hedra minnet av den svenske 1400-talsupprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson, som ansågs ha avlidit denna dag 1436 (trots att det egentligen var 4 maj).

Enok, Namnet fanns före 1901 på 3 januari, men utgick detta år ur almanackan. 1986 återinfördes det, på dagens datum, men utgick återigen 2001.

Teresia, Namnet infördes på dagens datum 1865, för att ära prinsessan Teresia, som var gift med Karl XVs och Oscar IIs bror prins August. 1918 flyttades det dock till den 26 april, där det har funnits sedan dess, för att ge plats åt Engelbrekt på dagens datum.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1865, Antimus och Asmund

1865–1900, Teresia

1901–1917, Teresia

1918–1985, Engelbrekt

1986–1992, Engelbrekt, Engelbert och Enok

1993–2000, Engelbrekt och Enok

Från 2001, Engelbrekt

I föregående revideringar

1929–1994, Engelbrekt

1995–2019, Engelbrekt, Engelbert

Händelser

1296, Skottarna blir besegrade av engelsmännen i slaget vid Dunbar under det första skotska frihetskriget. När den skotske kungen John Balliol blir avsatt 10 juli samma år kan den engelske kungen Edvard I därmed utropa sig till kung av Skottland och förblir så i tio år, tills han blir avsatt 1306.

1656, En svensk styrka på 10 000 man, ledd av Carl Gustaf Wrangel och Karl X Gustavs bror Adolf Johan, besegrar en jämnstark polsk här, ledd av Stefan Czarniecki, i slaget vid Gnesen under det pågående polsk-svenska kriget. Till en början går slaget dåligt för svenskarna, men efter fyra timmar har de lyckats få övertaget och polackerna drar sig då tillbaka. De polska förlusterna uppgår till 3 000 man, medan de svenska inte är kända. Den svenska segern får dock ingen avgörande betydelse, eftersom polackerna för ett gerillakrig, som nöter ut svenskarna, under sommaren.

1799, En kombinerad rysk-österrikisk armé, ledd av den ryske greven och fältmarskalken Aleksandr Suvorov, besegrar under det pågående andra koalitionskriget en fransk styrka, ledd av general Jean Victor Marie Moreau, i slaget vid Cassano i Italien. Den rysk-österrikiska styrkan förlorar 2 000 av sina totalt 24 500 man, medan 2 500 fransmän blir dödade och sårade och 5 000 tillfångatagna av totalt 28 000.

1808, En svensk styrka på 2 250 man, ledd av överste Johan Adam Cronstedt, besegrar en rysk här om 1 800 man, ledd av generalmajor Michail Leontievitj Bulatov i slaget vid Revolax i mellersta Finland under det pågående finska kriget. De ryska förlusterna uppgår till 200 stupade och 400 tillfångatagna, medan 94 svenskar stupar i striden. Detta blir den andra svenska segern på en dryg vecka (svenskarna segrade även i slaget vid Siikajoki den 18 april) och därmed kan svenskarna inleda en motoffensiv mot de ryska styrkorna i södra Finland, vilken varar under sommaren 1808.

1900, Den danske konseljpresidenten (statsminister) Hugo Egmont Hørring tvingas avgå från samtliga sina ministerposter (konseljpresident, finansminister, justitieminister och minister för Island), sedan det har framkommit att han 1898 har godkänt militära utgifter utan att ha Folketingets stöd för detta. 1906 återkommer han till offentligheten som direktör för Statens hypoteksbank, men avlider 1909. Ett drygt halvår efter att Malmbanan har nått fram till gruvsamhället Luossavara i norra Lappland antas stadsarkitekten Per-Olof Hallmans stadsplan för orten. Samma dag antas det officiella namnet Kiruna och tack vare stadsplanen kan man undvika att hela samhället blir en kåkstad, såsom det har börjat bli under slutet av 1800-talet. Det dröjer dock till 1948, innan orten blir stad.

1908, Olympiska sommarspelen 1908 invigs i London av kung Edvard VII.

1941, Under den pågående nazityska invasionen av Grekland intar tyskarna den grekiska huvudstaden Aten, vilket leder till att Grekland tre dagar senare kapitulerar till Tyskland. Den tyska erövringen av staden blir djupt symbolmättad, då det nazistiska och diktatoriska Tysklands flagga nu vajar över den stad, som ses som den europeiska demokratins vagga.

1960, Den franska kolonin Togoland utropar sig självständig från moderlandet Frankrike och blir en republik med namnet Togo. Självständighetsförklaringen blir fredlig, då området sedan 1957 har stått under FNs beskydd och Frankrike redan 1958 har antagit en deklaration om att kolonin ska bli självständig 1960.

1961, Efter att 24 politiker från den brittiska kolonin Sierra Leone i en vecka har förhandlat med brittiska myndigheter i London erkänner Storbritannien kolonins självständighet och 23 av delegaterna skriver under landets självständighetsförklaring.

1992, Sedan Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Makedonien har brutit sig ur Jugoslavien ombildas de resterande delarna av landet och bildar Förbundsrepubliken Jugoslavien. Denna stat består av Serbien och Montenegro, inklusive de autonomiska serbiska provinserna Vojvodina och Kosovo, men ombildas på nytt 2003 och bildar då Serbien och Montenegro.

1994, Sydafrikas första allmänna, demokratiska parlamentsval, där även den svarta befolkningen får rösta, hålls och de svartas parti African National Congress (ANC) blir överlägset största parti med 62,65% av rösterna. De får därmed 252 av de 400 platserna i parlamentet och 60 av de 90 platserna i senaten. Enligt övergångsbestämmelserna i den nya grundlagen, som antas samma dag, tvingas partiet för tillfället dock bilda samlingsregering med Nationalistpartiet och Inkhata. Samma dag antas en ny flagga, som ersätter den dåvarande från 1928. Till minne av detta val, som markerar slutet på Sydafrikas rasåtskillnadspolitik, är 27 april numera allmän helgdag i landet.

Födda

1650, Charlotta Amalia av Hessen-Kassel, Danmarks och Norges drottning 1670–1699 (gift med Kristian V)

1727, Edward Gibbon, brittisk historiker

1733, Joseph Gottlieb Koelreuter, tysk genetiker

1748, Adamantios Korais, nygrekisk grecist

1755, William Chamberlain, amerikansk federalistisk politiker, kongressledamot 1803–1805 och 1809–1811, viceguvernör i Vermont 1813–1815

1757, Carl Johan Adlercreutz, svensk greve, general och statsråd

1759, Mary Wollstonecraft, brittisk feminist, författare och filosof

1791, Samuel Morse, amerikansk uppfinnare, bland annat av den elektriska telegrafen

1793, Peleg Sprague, amerikansk politiker och jurist, senator för Maine 1829–1835

1812, Friedrich von Flotow, tysk friherre och tonsättare

1820, Herbert Spencer, brittisk liberal filosof

1822, Ulysses S Grant, amerikansk general och republikansk politiker, USAs president 1869–1877

1824, Anne Ross Cousin, brittisk författare

1840, Edward Whymper, brittisk bergsbestigare

1844, Alois Riehl, österrikisk filosof inom nykantismen

1848, Otto I, kung av Bayern 1886–1913

1856, Tongzhi, kejsare av Kina 1861-1875

1857, Theodor Kittelsen, norsk konstnär

1861, William Lorimer, brittisk-amerikansk republikansk politiker, senator för Illinois 1909–1912

1862, Hjalmar Linder, finländsk kammarherre, vice häradshövding och storgodsägare

1866, Pentjo Slavejkov, bulgarisk författare

1882, James H Montgomery, amerikansk författare och dramatiker

1887, Nils Vult von Steyern, svenskt konsultativt statsråd och riksmarskalk

1889, Friedrich Gollwitzer, tysk militär

1890, Karl Asplund, svensk skald, författare, översättare och konsthistoriker

1892, Karin Alfheim, svensk operasångare

1893, Draza Mihailovic, serbisk general.

1896, Wallace Carothers, amerikansk kemist, uppfinnare av materialet nylon

1897, Gösta Bodin, svensk skådespelare och sångare

1899, Leo Diegel, amerikansk golfspelare, Walter Lantz, amerikansk animatör, filmregissör och filmproducent

1901, Frank Belknap Long, amerikansk författare och poet

1903, Helge Zimdal, svensk arkitekt

1904,  Emy Owandner, svensk skådespelare och operettsångare

1916, Bengt Häger, svensk danskritiker, dansskribent och museichef, Elof Börjeson, svensk kompositör, musikpedagog och jazztrombonist 1918. Sten Rudholm, svensk jurist, justitiekansler och riksmarskalk, ledamot av Svenska Akademien 1977-2008. John A Scali, amerikansk diplomat och journalist, USAs FN-ambassadör 1973–1975

1922, Jack Klugman, amerikansk skådespelare, John Burman, svensk dansare

1923, Sven Sörmark, svensk tidningsman och författare

1926, Lolita Russell Jones, svensk dansare, sångare och skådespelare

1927, Coretta Scott King, amerikansk medborgarrättskämpe, gift med Martin Luther King

1932, Anouk Aimée, fransk skådespelare, Bert-Åke Varg, svensk skådespelare

1935, Karen Wegener, dansk skådespelare

1939, Stanisław Dziwisz, polsk kardinal, ärkebiskop av Kraków 2005–2016

1944, Thomas Koppel, dansk musiker

1945, Lasse Brandeby, svensk journalist, skådespelare och komiker, mest känd i rollen som Kurt Olsson

1947, G K Butterfield, amerikansk demokratisk politiker, kongressledamot 2004–2022, Dan Glimne, svensk spelexpert, spelkonstruktör och pokerspelare, Pete Ham, brittisk sångare, gitarrist och låtskrivare

1948, Josef Hickersberger, österrikisk fotbollsspelare och -tränare, Frank Abagnale, amerikansk säkerhetskonsult.

1949, Eva Millberg, svensk skådespelare

1951, Ace Frehley, amerikansk gitarrist, medlem i hårdrocksgruppen KISS, Viviane Reding, luxemburgsk journalist och politiker, EU-kommissionär 1999–2014

1952, Ari Vatanen, finländsk rallyförare och politiker, europaparlamentariker 1999–

1955, Daniel Frisa, amerikansk republikansk politiker, Eric Schmidt, amerikansk företagsledare, vd för Google 2001–2011, Googles styrelseordförande 2011–

1956, Kevin McNally, brittisk skådespelare

1957, Michael Henke, tysk fotbollstränare

1959, Andrew Fire, amerikansk mikrobiolog och forskare inom genetiken, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2006

1962, Eva Callenbo, svensk skådespelare och manusförfattare, Edvard Moser, norsk neurofysiolog, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2014, Valentyna Tjepiha, ukrainsk kroppsbyggare

1967, Willem-Alexander, kung av Nederländerna 2013–

1970, Carin Rodebjer, svensk modeskapare

1971, Davide Gualtieri, sanmarinsk fotbollsspelare

1973, Magnus Thomson, svensk skådespelare, medlem i humorgruppen Varanteatern

1975, Kazuyoshi Funaki, japansk backhoppare

1976, Claus Jørgensen, danskfödd fotbollsspelare

1978, Jakub Janda, tjeckisk backhoppare, Fredrik Neij, svensk entreprenör, en av grundarna av torrentsajten The Pirate Bay

1979, Patrik Berger, svensk musikproducent och låtskrivare

1980, Zayed Khan, indisk skådespelare

1981, Fabrizio Faniello, maltesisk sångare

1986, Dinara Safina, rysk tennisspelare

1987, Joëlle Békhazi, kanadensisk vattenpolospelare

1988, Bakary Koné, burkinsk fotbollsspelare

1990, Robin Bengtsson, svensk sångare och låtskrivare

1991, Ardian Bujupi, tysk sångare

Avlidna

1404, Filip II, 62, hertig av Burgund sedan 1363 (född 1342)

1521, Ferdinand Magellan, omkring 41, portugisisk-spansk sjöfarare (stupad) (född 1480)

1605, Leo XI, 69, född Alessandro Ottaviano de’ Medici, påve sedan 1 april detta år (född 1535)

1616, Erik Leijonhufvud, 64, svensk riddare och riksråd (född 1551)

1656, Jan van Goyen, 60, nederländsk landskapsmålare (född 1596)

1680, Petrus Olai Dalekarlus, 79, svensk politiker och domprost i Västerås (född 1601)

1792, Jacob Johan Anckarström, 29, svensk militär, känd som kung Gustav IIIs mördare (avrättad) (född 1762)

1858, William Peel, 33, brittisk militär (krigsskador) (född 1824)

1871, Sigismund Thalberg, 59, österrikisk pianist, pianopedagog och tonsättare (född 1812)

1874, Nils Nordlander, 77, svensk kyrkoherde, kunglig hovpredikant 1833–1834 (född 1796)

1881, Ludwig von Benedek, 76, österrikisk fältmarskalk (född 1804)

1882, Ferdinand Reich, 83, tysk professor, bergsingenjör och kemist (född 1799), Ralph Waldo Emerson, 78, amerikansk filosof och poet (född 1803)

1894, Nathaniel S Berry, 97, amerikansk politiker, guvernör i New Hampshire 1861–1863 (född 1796), Charles Laval, 32, fransk målare (tuberkulos) (född 1862)

1915, Aleksandr Skrjabin, 43, rysk tonsättare och pianist (född 1872)

1927, Albert J Beveridge, 64, amerikansk historiker och republikansk politiker, senator för Indiana 1899–1911 (född 1862)

1937, Antonio Gramsci, 46, italiensk politiker och socialistisk filosof (född 1891)

1954, Henrik Jaenzon, 67, svensk fotograf och filmfotograf (född 1886), Torsten Ralf, 53, svensk operasångare (tenor) (född 1901)

1959, Yngve Brilioth, 67, svensk kyrkoman, biskop i Växjö stift 1938–1950 och ärkebiskop i Uppsala stift 1950–1958 (född 1891)

1961, Heikki Aho, 65, finländsk fotograf och dokumentärfilmare (född 1895), Gustav Ucicky, österrikisk filmregissör (född 1899)

1963, Erik Berglund, 75, svensk regissör, skådespelare och matskribent (född 1887)

1969, Svea Dahlqvist, 84, svensk sångare och skådespelare (född 1884)

1970, Wilhelm Fahrmbacher, 81, tysk militär (född 1888)

1971, Inge Schiöler, 63, svensk konstnär (född 1908)

1972, Kwame Nkrumah, 62, ghanansk politiker, Ghanas premiärminister 1957–1960 och president 1960–1966 (född 1909)

1974, Anna-Lisa Öst, 84, svensk sångare med artistnamnet Lapp-Lisa (född 1889)

1976, Berndt Carlberg, 84, svensk redaktör, författare, manusförfattare och sångtextförfattare (född 1892)

1979, Sven Jerring, 83, svensk radioman, hallåman och sportjournalist (född 1895)

1981, Finn Bernhoft, 83, norsk skådespelare (född 1898)

1982, Johannes Hentschel, 73, tysk mekaniker och elektriker (född 1908)

1992, Olivier Messiaen, 83, fransk kompositör, organist, musiklärare och ornitolog (född 1908)

1995, Willem Frederik Hermans, 73, nederländsk författare och översättare (född 1921)

2002, Ruth Handler, 85, amerikansk affärsman (född 1916)

2003, Dorothee Sölle, 73, tysk teolog och skribent (född 1929)

2006, Gösta ”Knivsta” Sandberg, 73, svensk fotbolls-, ishockey- och bandyspelare, OS-brons 1952 (född 1932), Alexander Trowbridge, 76, amerikansk affärsman och politiker, USAs handelsminister 1967–1968 (född 1929)

2007, Fajer Fajersson, 88, svensk veteförädlare och professor (född 1918), Mstislav Rostropovitj, 80, rysk-amerikansk cellist och dirigent (född 1927)

2008, Björn Afzelius, 82, svensk zoolog (född 1925)

2009, Gugge Hedrenius, 70, svensk jazzpianist, orkesterledare och kompositör (född 1938), Frankie Manning, 94, amerikansk dansare och koreograf (född 1914), Greg Page, 50, amerikansk tungviktsboxare (kvävning) (född 1958)

2011, David Wilkerson, 79, amerikansk evangelist (född 1931), Marian Mercer, 75, amerikansk skådespelare och sångare (född 1935)

2012, David Weiss, 65, schweizisk konstnär (född 1946)

2013, Aloysius Jin Luxian, 96, kinesisk katolsk prelat, biskop av Shanghai sedan 1985 (född 1916)

2014, Vujadin Boškov, 82, serbisk fotbollsspelare och -tränare (född 1931), Evan Storm, 75, svensk radioprofil (född 1938)

2020, Laura Myllymaa, 37, finländsk travtränare (född 1982)


Grattis Mats på Din 64 årsdag

 


lördag 26 april 2025

Slipper prövotid

Läkaren kämpade i två med sitt missbruk. Nu bedömer Kammarrätten att risken för återfall är låg och att patientsäkerheten inte påverkats i enskilda fall.

En läkare som under två års tid varit beroende av narkotikaklassade läkemedel och skrivit ut dessa till sig själv undgår prövotid. Kammarrätten i Stockholm slår fast att det inte finns tillräckliga skäl för att besluta om en treårig prövotid, trots tidigare beslut i lägre instans. Det rapporterar Dagens Juridik.

Läkaren arbetade som barnanestesiolog när missbruket pågick mellan april 2020 och mars 2022. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde en anmälan om att hon skulle åläggas en treårig prövotid.

Trots att bruket inte bevisligen lett till konkreta patientsäkerhetsbrister, menade Förvaltningsrätten att det haft en generell påverkan på säkerheten.

Förvaltningsrätten ansåg att risken för återfall fanns, bland annat eftersom läkaren tidigare, redan 2019, skrivit ut beroendeframkallande läkemedel till sig själv. Även efter att IVO inlett sin granskning skrev hon ut sömnmedel till sig själv utan att gå via vårdcentral.

Domstolen valde därför att bifalla IVOs överklagande och besluta om prövotid.

Kammarrätten gör dock en annan bedömning. Man hänvisar till negativa drogtester, positiv bedömning från behandlande läkare samt stöd från företagshälsovården och arbetsgivaren.

Enligt domstolen finns varken tecken på fortsatt beroende eller på att hon i något fall äventyrat patientsäkerheten.

Mot den bakgrunden anser kammarrätten att prövotid inte är motiverat – och fastställer därmed beslutet som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, tog i februari 2024 om att avslå at avslå IVOs begäran om prövotid.



Många unika upplevelser på en kväll

Stockholms kulturnatt erbjuder ett brett program med konst, musik och litteratur. 

Svenska Dagbladets Måns Wadensjö har valt ut sina egna rekommendationer för kvällen.

För den som vill börja lite utanför centrum föreslår Wadensjö ett besök i ABC-studion i Vällingby. Där visas utställningen ”Vår salong” tillsammans med poesiuppläsning av Nioosha Shams och danskroki. 

Han lyfter även fram tunnelbaneresan som ett sätt att uppleva Stockholms utveckling under kulturnatten.

På Kungliga Biblioteket rekommenderas en föreläsning om historiska huskurer, ”Vitlök, vatten och brännvin”, i de medicinhistoriska samlingarna, skriver Svenska Dagbladet.

Måns Wadensjö nämner i samband med detta Danilo Kiš novell ”De dödas encyklopedi”, som utspelar sig just i bibliotekets miljö.

En annan programpunkt på kulturnatten är Vasamuseet, där Vasaskeppet denna kväll lyses upp i lila. Ett enkelt sätt att få en annorlunda vy av museets mest kända utställningsföremål.

För konstintresserade föreslår Måns Wadensjö ett besök på Spökslottet på Drottninggatan, där Stockholms universitet förvaltar konstsamlingar med bland andra verk av Tiepolo och Pieter Brueghel den yngre Byggnaden i sig är från 1700-talet och bär på flera historier.

Som avslutning tipsar Måns Wadensjö om Oscarskyrkan, där det spelas orgelmusik i en nedsläckt kyrka från halv elva på kvällen.

Måns Wadensjö påminner också om att kulturinstitutionerna är öppna året om och att ett besök inte behöver begränsas till just kulturnatten.

Kulturnatten arrangeras lördagen den 26 april och erbjuder fri entré till de flesta evenemang.




Tjäna pengar via Telegram, Make money via Telegram, Tienaa rahaa Telegramin kautta, Kerdíste chrímata méso Telegram, Geld verdienen mit Telegram, Gana dinero a través de Telegram, Gagnez de l'argent grâce à Telegram,

Vill Du tjäna penga rpå att se på filmklipp via Telegram, gratis att börja med. Klicka på länken, https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179

Want to make money watching videos via Telegram, free to start with. Click the link, https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179

Haluatko ansaita rahaa katsomalla videoleikkeitä Telegramin kautta, aluksi ilmaiseksi. Klikkaa linkkiä, https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179

Thélete na kerdísete chrímata parakolouthóntas vínteo klip méso Telegram? Doreán gia archí? Kánte klik ston sýndesmo, https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179

Möchten Sie Geld verdienen, indem Sie Videoclips über Telegram ansehen? Zunächst kostenlos. Klicken Sie auf den Link https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179

¿Quieres ganar dinero viendo videoclips a través de Telegram, gratis para empezar? Haga clic en el enlace, https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179

Voulez-vous gagner de l'argent en regardant des clips vidéo via Telegram, gratuitement pour commencer. Cliquez sur le lien, https://t.me/MoneyMakerSE32_bot?start=ref-6690062179


Grattis Gunnel på Din 77 årsdag

En liten tjänsteresa till Borrby, Hammenhög, Skillinge och Kivik i dag

 









fredag 25 april 2025

 


Dolda avgifter i Ditt fondsparande, så undviker Du onödiga kostnader

När Du sparar i fonder är det vanligt att det tillkommer kostnader. Här är fem vanliga fällor som äter upp Din avkastning utan att Du märker det.

En låg förvaltningsavgift kan få en fond att verka billig, men det är inte hela sanningen. Många avgifter är osynliga vid första anblicken och smyger sig in via valutaväxling, transaktioner och fondplattformars egna påslag. Resultatet? 

Fonder som investerar globalt, särskilt i amerikanska aktier, måste växla mellan svenska kronor och utländsk valuta. Denna växling sker ofta till fondbolagets egen kurs, som kan vara upp till 0,3% dyrare än marknadspriset. Det blir en osynlig kostnad och det betyder att en del av Din avkastning försvinner redan innan den når Dig.

När en fond köper och säljer aktier uppstår transaktionsavgifter, kostnader som courtage och spreadar. Ju mer aktiv förvaltningen är, desto högre blir dessa kostnader. Problemet? 

Fonder med utländska aktier drabbas ofta av källskatt när utdelningar betalas ut. Skatten kan ligga på upp till 15% och återbetalas inte alltid. Den kan i vissa fall regleras och här skiljer sig fondbolagens förmåga att begära återbetalning åt.

Räntefonder kan verka trygga, men innehåller de mycket kontanter kan låg eller negativ ränta innebära att fonden faktiskt tappar i värde, trots låg risk. Det är en dold kostnad som sällan syns i förväntad avkastning.

Utöver fondens egna avgifter kan fondplattformar och banker ta ut egna påslag, eller få provisioner från fondbolagen. Särskilt vanligt är detta i pensionslösningar och fondförsäkringar. Det gör att du betalar mer än vad du tror, något som Finansinspektionen flera gånger kritiserat.

Så läs alltid det finstilta och granska fondens fullständiga dokumentation innan du investerar. Det kan göra stor skillnad för din långsiktiga avkastning.



 


Oro på börsen håller i sig så länge Trump sitter kvar

Enligt chefsekonomen Alexandra Stråberg väntar fortsatt oro så länge Trump sitter kvar vid makten.

USAs handelskrig slår hårt mot den globala ekonomin. Internationella valutafonden, IMF, har nu sänkt sin prognos för världstillväxten. Orsaken är att president Donald Trump driver sin tullpolitik.

I april införde USA nya importtullar på upp till 145% på kinesiska varor. Kina svarade med tullar på 125%. Följden blev fallande börser och stigande räntor, då investerare befarar ökad inflation och minskad tillväxt.

IMF räknar nu med en global tillväxt på 2,8%, en tydlig nedskrivning från tidigare 3,3. Samtidigt visar nya siffror att både Tyskland och Frankrike tappar fart. I USA har börserna reagerat negativt på Trumps utspel.

Donald Trump har visserligen börjat tona ned retoriken, men det imponerar inte på Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Man skulle väl önska att detta är en början på en nedtrappning av handelskriget men jag vågar inte hoppas på det. Trumps planer ändras från dag till dag, säger hon.

Hon pekar på flera exempel där Trump svängt, bland annat i frågan om att sparka centralbankschefen Jerome Powell.

Trots korta börslyft efter vissa uttalanden har Trumps agerande inte vunnit marknadens förtroende. Enligt Stråberg är osäkerheten fortsatt hög.

Vi kan mycket väl sitta med en förhandlingsperiod om de här tullarna fram till att Trump avgår, säger hon.

Den största oron är inte tullnivåerna i sig, utan risken för en amerikansk lågkonjunktur.

En recession i USA skulle innebära att vi behöver skriva ned tillväxten för världen, USA och Sverige ytterligare, säger Alexandra Stråberg.




När tekniken knackar på, vilka jobb står pall för AI-vågen

AI är ett ämne som blir mer och mer vanligt i vår vardag. Här kommer vetenskapen och svaren om vilka jobb som blir påverkade. 

Arbetsgivarorganisationen Almega har tagit fram en undersökning om AI och arbetsmarknaden med hjälp av svensk och internationell forskning, skriver Dagens Nyheter.

Resultatet de har landat på visar att tjänstesektorn förmodligen kommer att påverkas mycket av AI, och särskilt jobb kopplade till skrivande, administration eller analys.

Patrick Joyce är chefsekonom på Almega, och en av de som har genomfört undersökningen, tidigare har automatisering främst ersatt fysiskt arbete. Nu är det kunskapsbaserade tjänster som påverkas, säger Patrick Joyce.

I rapporten listas flera yrkesgrupper som kan komma att förändras i grunden. Bland annat revisorer, programmerare och administratörer nämns som särskilt sårbara, just eftersom arbetsuppgifterna ofta är repetitiva och lämpar sig för AI och datorbaserad hantering.

Det innebär inte att dessa jobb försvinner över en natt, men arbetsrollen förändras på grund av AI. Vissa uppgifter kan skötas snabbare, andra kanske helt faller bort. 

För de som varit med ett tag på arbetsmarknaden kan det kännas som ännu ett kapitel i en lång berättelse om hur tekniken förändrat yrkeslivet genom decennierna.

Alla yrken är dock inte lika lätta att ersätta. De roller där det mänskliga mötet står i centrum, vårdpersonal, barnskötare, elektriker och kockar, bedöms ha god motståndskraft mot AI. 

Där krävs erfarenhet, empati och praktiskt handlag, saker som algoritmer inte bemästrar.



Så hanterar Du torr hud på vintern

På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus, då är det viktigt att sköta om sin hud extra noga. Tänk gärna preventivt och förekom problemen. Vår hud blir stramare av kylan, och vi bör göra allt för att undvika att den torkar ut mer än nödvändigt.

Det finns en rad handfasta tips till den som ofta får problem med torr hud på vintern.

När huden blir torr är det ett tecken på att den innehåller för lite fukt och fett. Det gör att den tappar sin elasticitet och blir ömtåligare. Torr hud ökar också risken för att olika hudsjukdomar och besvär förvärras, t ex eksem.

Därför är det bra att förbereda sin hud inför vintern, och vara extra noggrann med att smörja in sig. Det finns många bra, receptfria mjukgörande krämer och lotions på apoteket.

När huden blir torr kan den bli rödflammig eller gråaktig beroende på hudfärg. Den kan strama, klia och fjälla och de vanligaste ställena att få torr hud på är armbågar, knän, smalben, händer och fötter.

Sådana här reaktioner är ofta hudens sätt att säga att den fått nog, och att den behöver hjälp. Anledningen till att huden blir röd, torr och att det kliar, är att hudens yttersta skyddande lager har skadats.

Det finns en rad saker Du kan tänka på för att minimera risken att drabbas av torr hud på vintern och andra hudbesvär, eller att mildra symtomen, om Du har drabbats.

När Du tvättar Dig:

Använd rengöring som inte torkar ut. Byt ut tvålen mot tvättolja eller milda produkter. Vid torr hud i ansiktet kan Du använda rengöring i form av kräm eller lotion

Torka varsamt. Efter dusch och bad bör Du klappa huden torr istället för att gnugga med handduken

Försök att inte duscha eller bada så ofta så länge besvären finns kvar

När Du smörjer in huden:

Smörj huden regelbundet. Hitta en mjukgörande produkt som Du trivs med, och som fungerar. Välj gärna mjukgörande medel som innehåller fuktbindande ämnen, t ex glycerol, karbamid eller propylenglykol. Fråga gärna personalen på apoteket om Du känner Dig osäker

När det kliar:

Stå emot så gott det går. Försök att inte klia, gnugga eller riva på hud som är irriterad. Det kan förvärra besvären.

 Undvik värme:

Värme kan förvärra klådan. Därför är det bra om Du klär Dig svalt och har löst sittande kläder närmast kroppen. Du kan också sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunt täcke.

Man i de flesta fall kan bli kvitt sina besvär med hjälp av de åtgärder som nämnts ovan.

Men om Du har mycket klåda som inte går över, eller om huden ser annorlunda ut än vanligt, då bör Du kontakta vården för att få hjälp att bedöma symptomen.

Din läkare kan bedöma symtomen och ge Dig råd. Du kan också bli ordinerad läkemedel på recept, alternativt remitteras till vidare vård.



Magsår

Magsår innebär att det har bildats sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. De flesta som har magsår får ont i magen, oftast i mitten av magens översta del. Magsår orsakas oftast av en bakterie, men även vissa läkemedel kan göra att Du får magsår. De allra flesta blir bra med behandling.

Det är vanligt att ha ett eller flera av följande symtom vid magsår:

Du har ont i mitten av magens översta del, den så kallade maggropen

Du mår illa och kan kräkas

Du har ont i perioder, Du kan t ex ha ont några veckor och vara symtomfri däremellan

Du känner att symtomen ändras när Du äter, de kan antingen lindras eller bli sämre

Du kan få ont i magen och smärtan kan upplevas som hungersug

Symtomen vid magsår kan variera mellan olika personer

Ett magsår kan börja blöda eller utvecklas till ett brustet magsår. Ett brustet magsår är när såret går igenom väggen på magsäcken eller tolvfingertarmen, och maginnehållet kan läcka ut. Både blödande och brustet magsår är allvarliga tillstånd som kan bli livshotande.

Du kan få ett blödande eller brustet magsår även utan att ha känt något av symtomen ovan.

Vanliga symtom på blödande eller brustet magsår är annars att ha ett eller flera av följande symtom:

Du får plötsligt mycket ont i övre delen av magen, det kan kännas som hungersug

Smärtan kan bli värre av att Du äter, men även lindras av mat eller dryck

Du får ont i magen på natten

Du mår illa eller kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod

Du har svart bajs

Du går ner i vikt

En blödning från magsäcken kan leda till blodbrist, som i sin tur kan göra att Du blir trött och andfådd

Många har ont i magen utan att ha magsår. 

Det kan t ex vara något av följande:

Känslig mage som också kallas för dyspepsi

Känslig tarm som också kallas för IBS

Symtomen kan likna de symtom som man får vid magsår

Ett sår i magsäckens slemhinna kan ibland ge samma symtom som magcancer, men risken att det är cancer är liten. Cancer i tolvfingertarmen är mycket ovanligt.

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har magsår och särskilt om något av följande stämmer in på Dig:

Du är över 50 år och får symtom från magen som Du inte har haft tidigare

Du minskar snabbt i vikt eller får minskad lust att äta

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och råd om vad Du kan göra själv.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på Dig:

Du får plötsligt mycket ont i magen

Du kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod

Du har svart bajs eller blodigt bajs

Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning

Ring 112 om Du har ont i magen och samtidigt är yr, matt, svimmar eller känner Dig mycket sjuk.

Det finns några saker Du själv kan göra för att minska risken att få magsår, framför allt om Du har haft magsår tidigare.

Undvik att använda läkemedel mot värk eller feber som är antiinflammatoriska eller som innehåller acetylsalicylsyra. Antiinflammatoriska läkemedel kallas också för NSAID.

Dessa läkemedel ökar risken för magsår. Risken ökar ännu mer om Du använder olika typer av dessa läkemedel samtidigt.

Använd i stället läkemedel som innehåller paracetamol om Du har värk eller feber.

Fråga på ett apotek om Du behöver smärtstillande läkemedel och är osäker på vad Du kan använda.

Berätta för Din läkare att Du har eller har haft magsår, och om Du behöver använda NSAID eller Trombyl under en längre tid. Du kan då få läkemedel som förebygger magsår.

Det är bra att sluta röka eller att minska på rökningen, om Du röker. Det finns hjälp att få, om Du röker och vill sluta. Snus är en mindre skadlig tobaksprodukt.

Du kanske märker att Du får besvär av viss mat eller dryck, t ex stark eller friterad mat kan ge symtom hos en del. Andra kan bli sämre av kaffe och alkohol.

Vad som ger Dig besvär och hur Du reagerar kan skilja sig från vad andra får besvär av. Försök lägga märke till om det är något särskilt Du blir sämre av, och undvik då att äta eller dricka det.

Förr rekommenderades särskild mat för att inte få magsår igen. Men det gäller inte längre.

Du bör alltid bli undersökt om Du tror att du har magsår.

När Du kommer till en läkare får Du berätta om Dina symtom. Det kan vara svårt för läkaren att avgöra om du har magsår eller t ex känslig mage, eftersom symtomen påminner om varandra.

Du får berätta om Du har haft magsår tidigare, och om Du då blivit bättre med läkemedel som minskar mängden saltsyra i magen.

Du får också berätta om Du använder några receptfria eller receptbelagda läkemedel, framför allt smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.

Du kan behöva bli undersökt med gastroskopi, som gör att läkaren eller sjuksköterskan kan se insidan på matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen.

Med hjälp av gastroskopin kan läkaren eller sjuksköterskan se om det finns ett sår. Han/hon kan också ta vävnadsprov för att undersöka om det finns cellförändringar i såret eller om Du har bakterien Helicobacter pylori i magen. Bakterien kan orsaka magsår.

Du undersöks alltid med gastroskopi efter en behandling om Du har haft ett sår i  magsäcken. Läkaren behöver kontrollera hur såret har läkt, eftersom det ibland kan vara svårt att skilja magsår från cancer.

Har Du haft sår i tolvfingertarmen och blivit symtomfri behöver Du däremot inte undersökas igen efter behandlingen.

Bakterien Helicobacter pylori kan också upptäckas med hjälp av ett blodprov. Blodprovet visar om kroppens immunförsvar har reagerat mot bakterien. Blodprovet kan inte säga om Du har bakterien vid provtagningstillfället, eller om Du haft bakterien tidigare. Däremot kan provet visa om Du inte har bakterien.

Du kan också få lämna ett utandningsprov eller ett avföringsprov för att undersöka om Du har Helicobacter pylori. Dessa prover är säkrare än blodprov, framför allt för att utesluta om Du har bakterien. Utandningstestet heter Urea Breath Test och kan förkortas UBT.

Det kan räcka med att läkaren undersöker Dig med ett blodprov, utandningsprov eller ett avföringsprov. Provet kan ibland avgöra vad Du får för behandling, och Du behöver då eventuellt inte undersökas med gastroskopi. Det gäller framför allt om Du är yngre än 50 år.

Ett magsår kan läka av sig själv, men kommer oftast tillbaka. Därför ska ett magsår alltid behandlas eftersom det annars kan utvecklas till ett blödande eller brustet magsår.

Det finns bra behandling, och de flesta blir friska med hjälp av läkemedel.

Du undersöks alltid med gastroskopi tills såret är läkt, om Du har haft sår i magsäcken. Har Du haft Helicobacter pylori undersöks Du också för att se att bakterien försvunnit.

Ett sår i tolvfingertarmen behöver inte undersökas med gastroskopi om Du har blivit helt besvärsfri.

Läkaren kan vilja undersöka såret i tolvfingertarmen om Du fortfarande har besvär efter att ha behandlats. För att göra det undersöks om infektionen med Helicobacter pylori har läkt. Det görs med ett utandningstest eller med ett avföringsprov. Vid dessa undersökningar ska Du inte ha använt protonpumpshämmare i minst en vecka innan undersökningen, annars kan svaret bli felaktigt.

Ett brustet magsår behöver snabbt opereras på sjukhus. Vid operationen syr läkaren ihop såret så att magsäcksinnehållet inte kommer ut och skadar de organ som finns runt magsäcken. Läkaren kan också limma eller häfta ihop ett blödande magsår genom ett gastroskop, alltså utan att Du behöver opereras genom buken.

Du behöver också vård på sjukhus om Du har ett blödande magsår, eller om blodvärdet är så lågt att Du behöver en blodtransfusion.

Magsäcken bildar ungefär två liter starkt sur magsaft varje dag. Magsaften består bland annat av slem, saltsyra och enzymet pepsin. Pepsin och saltsyran behövs för att bryta ner protein som finns i maten. Ett annat ord för protein är äggviteämne. Dessutom dör många bakterier i den starka syran.

Saltsyran bildas i magsäckens slemhinna, i särskilda celler som innehåller så kallade protonpumpar. Saltsyran är frätande, men slemhinnan skadas inte eftersom magsäcken också bildar olika skyddande ämnen.

Det finns alltså en balans mellan skadliga och skyddande ämnen i magsäck och tolvfingertarm. Om den här balansen rubbas kan en skada i form av ett sår uppstå i slemhinnan. Det är vanligast att få sår i tolvfingertarmen.

Det tar oftast ett par veckor för ett magsår att utvecklas.

Ett annat namn för magsår är det latinska namnet ulcus.

Det finns olika orsaker till magsår.

En infektion med bakterien Helicobacter pylori är den vanligaste orsaken till magsår. Sår i tolvfingertarmen beror nästan alltid på bakterien. De flesta personer har bakterien utan att få magsår eller andra besvär. Det är oklart varför bakterien orsakar magsår bara hos vissa.

Troligtvis sprids bakterien inom ens egen familj. Man kan få i sig bakterien med mat eller med vatten, och den sprids antagligen vidare med avföring. Att tvätta händerna efter eget toalettbesök minskar möjligen risken för smitta.

Bakterien smittar oftast när man är barn, och finns sedan kvar i magsäcken livet ut. Numera är det väldigt få barn som smittas. Det beror förmodligen på bättre hygien och att det därför är svårare att smittas. De flesta som bär på infektion numera är därför äldre personer som blev smittade när de var barn. Infektionen är vanligare ju äldre man är.

Man kan inte bli smittad av någon som har magsår.

Du kan få magsår av vissa antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel, samt av läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra.

Läkemedlen minskar bildningen av ett ämne som skyddar magsäcken. Tar du sådana läkemedel ofta kan magsäckens skydd minska så mycket att du får magsår.  Du kan undvika detta genom att samtidigt använda läkemedel som minskar mängden saltsyra i magsäcken, t ex en protonpumpshämmare.  

Magsår kan också uppstå utan att det finns en tydlig orsak. Stress anses inte längre orsaka magsår om Du annars är frisk.

Det är ovanligt att få komplikationer vid magsår, men de som kan uppstå är följande:

Blödande magsår

Brustet magsår

Ärrbildning som ger förträngning av nedre magmunnen

Ett blödande magsår är när ett blodkärl i slemhinnan brister på grund av magsåret. Det börjar då blöda inuti magsäcken eller tolvfingertarmen. Blödningen kan göra att bajset blir svart, och om Du kräks är maginnehållet svart som kaffesump.

Att bajset blir svart beror på att blodet från magsåret blir mörkt när det kommer i kontakt med saltsyran i magsaften. Du kan också få svart bajs om Du tar järntabletter mot lågt blodvärde, men då är det inte tecken på att något är fel.

En blödning som inte behandlas kan leda till blodbrist.

Brustet magsår kallas det om såret går tvärs igenom väggen på magsäcken eller tolvfingertarmen så att innehållet i magen kommer ut i bukhålan. Det är ovanligt att ett magsår utvecklas till ett brustet magsår, men om det händer får Du oftast mycket ont i magen.

Ett brustet magsår behöver behandlas på sjukhus direkt.

Mellan magsäcken och tolvfingertarmen finns en övergång som kallas nedre magmunnen. Om man får sår runt nedre magmunnen flera gånger bildas det ärr när såren läker. Ärren kan göra att magmunnen blir trängre, och det blir svårare för maginnehållet att passera till tarmen. Symtom på att magmunnen har blivit alltför trång är bland annat att Du kräks lätt.

Med en operation kan magmunnen göras större igen. Det är ovanligt att få förträngning av nedre magmunnen.

Innan bakterien Helicobacter pylori upptäcktes opererades många som hade magsår. Vid operationen togs en del av magsäcken bort. Det fanns även en metod där kirurgen skar av de nervtrådar som styrde bildningen av magsyra. 

Berätta för Din läkare om Du är eller planerar att bli gravid och har magsår.

Du kan använda protonpumpshämmare med det verksamma ämnet omeprazol eller lanzoprazol om Du är gravid eller ammar. Men Du bör undvika de antibiotika som tar bort Helicobacter pylori. Du får behandling med antibiotika när Du har slutat amma, om magsåret beror på bakterien.

Som patient har Du enligt patientlagen möjlighet att påverka Din vård.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning.


Idag begravning Bromma kyrka