Trött på ledsna och trasiga spargrisar. Det är vi också. Dags för bokslut.
Livet är för kort för att fatta korkade beslut, än mindre ha dålig ekonomi. Inför nästa år kommer Du därför ha en tydlig bild över exakt vad som behöver göras. Gör Dig redo att syna Dina köpbeteenden och vanor i sömmarna.
Dags att se sanningen i vitögat. Ja, åtminstone om Du inför nästa år vill ta ett helhetsgrepp om Din ekonomi.
För även om “bokslut” inte är den roligaste termen i ordboken, kan en genomgång vid årets slut ge Dig en tydlig överblick och potentiellt krympa tunga utgiftsposter.
Små utgifter har, som Du kanske märkt, en förmåga att summeras till betydande belopp över ett år. Precis som abonnemang, matkassar, lånevillkor och andra hushållskostnader.
Att syna köpbeteenden och vanor är ett sätt att ta reda på vart alla dessa slantar tar vägen, och hur Du betalar. Information som i förlängningen ringar in förbättringsområden och lägger grunden till en mer stabil och hållbar ekonomi.
Och det vill Du och resten av Sverige ha efter ett trist år av tunga umbäranden i inflationens spår.
Börja med att ta aktiv kontroll över Din ekonomi. Skapa sedan en lista över Dina prioriteringar.
Frågar Du Hypoteket är mycket vunnet om Du i ett första steg tar aktiv kontroll över Din ekonomi. Därefter skapar Du en prioriteringslista.
Den bör rymma alla Dina nödvändiga utgifter såsom hyra, räntor och försäkringar. Först därefter kan Du ta ställning till ett eventuellt överskott, och hur det ska användas.
Följ Din belåningsgrad som påverkar amorteringen. Uppdatera bostadsvärderingen om det gått fem år sedan senaste värderingen. Ta ut amorteringsunderlaget och jämför bankernas villkor. Byt bank om Du hittar bättre erbjudanden.
Även små belopp gör skillnad. Så vi säger det igen, om Du tvingats dra ner eller sluta spara, gör sparandet till en prioritet 2025. Sätt en stående överföring för en fast summa varje månad.
För buffertsparande, välj ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Spara först upp två månaders utgifter innan Du investerar i fonder eller aktier.
Hur ser Ditt elavtal ut. Kan Du byta och minska Dina kostnader. Jämför även hemförsäkringar för bättre villkor eller lägre pris. Identifiera och avsluta abonnemang eller tjänster Du inte använder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar