söndag 1 december 2024

TBE-vaccin, även kallat fästingvaccin

TBE är en av de vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar. TBE-viruset kan leda till både hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det finns ingen botande behandling mot TBE, men det går att vaccinera sig.

TBE står för tick-borne encephalitis, vilket blir fästingburen encefalit eller fästingburen hjärninflammation på svenska.

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. De flesta som smittas får lindriga, influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar. I upp till en tredjedel av fallen sprids dock viruset vidare till hjärnan och orsakar hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna kan leda till bestående minnesstörningar, balansstörningar och förlamning och är i sällsynta fall livshotande.

Du smittas när Du blir biten av en fästing som bär på TBE-viruset. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan överföras vid ett bett. Du kan därför smittas av TBE även om Du snabbt tar bort fästingen.

Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats. År 2023 slog antalet drabbade i Sverige dystra rekord med 600 TBE-smittade personer, men antalet smittade är sannolikt högre, de flesta som infekteras får så lindrig sjukdom att de inte kommer i kontakt med vården.

Fästingar trivs i fuktiga och skuggiga miljöer, där det finns högt gräs, buskar och snår, samt i skogar, men de kan också förekomma i trädgårdar och parker. 

TBE-viruset sprider sig i Sverige. I Sverige smittas flest av TBE i Götaland och Svealand, och de områden där personer smittas har gradvis utvidgats norrut och västerut. Folkhälsomyndigheten klassar över 100 kommuner som kommuner med förhöjd förekomst av TBE.

Regionernas smittskyddsenheter rekommenderar i regel vaccination till vuxna och barn över 1 år, såväl besökare som permanent- och sommarboende, i kommuner med förhöjd förekomst av TBE, och särskilt till personer som vistas i skog och mark och som ofta blir fästingbitna.

Utomlands finns smittorisk i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna, i Ryssland och på Åland. TBE förekommer också i vissa delar av Norge och Danmark.

Det kan finnas en risk att smittas av TBE även i kommuner som ännu inte har haft några fall, eller som hittills bara har haft ett fåtal fall och därför inte definieras som en kommun med förhöjd förekomst. Detta beror bland annat på att TBE-viruset sprider sig över landet.

Barn som befinner sig i områden där TBE-viruset förekommer bör vaccineras. TBE-vaccin kan ges till barn från 1 års ålder. Mindre barn (1 till 2 år) får sprutan i låret, medan äldre barn vaccineras i överarmen. För att få ett fullgott skydd är det bra om vaccinationen påbörjas i god tid innan fästingsäsongen börjar.

Det har inte gjorts några tester på hur TBE-vaccinet påverkar personer som är gravida eller ammar.

Det är därför i regel inte rekommenderat att ta TBE-vaccin när Du är gravid. Om Du ofta vistas i riskområden för TBE-smitta, rekommenderas Du istället att vaccinera Dig i god tid innan en planerad graviditet.

Det går däremot bra att ta vaccin mot TBE när du ammar. Det finns inget som tyder på att vaccinet är skadligt vare sig för barnet eller den som ammar.

Det är ovanligt med allvarliga biverkningar av TBE-vaccin. Oftast blir Du lite röd, svullen och öm på stället där Du fick sprutan. En del, framförallt barn, kan också få feber.

Andra biverkningar som kan förekomma är: 

Trötthet

Muskel- och ledvärk

Huvudvärk

Illamående och kräkningar

Besvären brukar vara kortvariga och gå över efter ett par dagar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Citronsorbet

Detta är en riktigt syrlig och frisk citronsorbet. Perfekt som avslutning på en maffig måltitid. Denna citronsorbet blir allra bäst om den k...