fredag 21 juni 2024

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad.

Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni, dagen före midsommardagen som sammanföll med Johannes Döparens dag. I Lukasevangeliet, i Nya testamentet i Bibeln (Lukasevangeliet 1:36, 56–57) (1,26–37) nämns att Johannes föddes sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen (den "himmelska födelsedagen").

I Sverige är midsommardagen, helgdagen, sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni. Johannes Döparens dag flyttades 2003 av Svenska Kyrkan till söndagen efter midsommardagen. Johannes Döparens dag finns dock kvar som namnsdag den 24 juni. I alla andra länder som firar midsommar (utom Finland) sker firandet på den dag som är egentliga midsommardagen, det vill säga den 24 juni.

Midsommarafton är i Sverige förknippad med ett antal traditioner, såsom dans runt stången, sill, nubbe, blomsterkrans, björklövsdekorationer och sju sorters blommor under huvudkudden.

Midsommarafton firas i Finland som i Sverige med midsommarbrasor, midsommarstänger, dans, festligheter, nypotatis, sill, och flaggning. På Finlands flaggas dag hissas flaggan på midsommaraftonen klockan 18:00 och halas på midsommardagen klockan 21:00.

I många nordeuropeiska länder firar man midsommar med brasor. Helgen infaller i närheten av sommarsolståndet. Natten som följer på midsommarafton är inte nödvändigtvis årets kortaste natt. Årets kortaste natt i Sverige inträffar vanligen natten mellan den 20 och 21 juni, utom år före skottår (2019, 2023, 2027 etcetera) då natten mellan den 21 och 22 juni är kortare.

I Danmark och Norge firar man dagen som Sankt Hans (ett äldre danskt namn på Johannes Döparen, "Hans" är en kortform av "Johannes", således "Sankt Johannes (dag)") och tänder Sankthansbål, likt man gör i Sverige på Valborgsmässoafton.






torsdag 20 juni 2024

Underbara midsommar än en gång

Midsommar väcker många minnen 

Jag minns då jag arbetade på TV4 och vi sände ifrån Fotbolls-VM i Frankrike 1998. Övriga världen tar inte hänsyn till våra svenska högtider, så midsommar inföll under VM.

Jag var teamleader för TV4as gäng i Paris och inget fick stoppa vårt midsommarfirande. En patrull skickades till IKEA utanför Paris där alla nödvändiga midsommar produkter kunde inhandlas, inklusive snapsen.

Det slutade med att vi fick fira en riktiga ”svensk” midsommar med några nyvunna franska vänner, på en innegård i Paris. ”Helan går” ekade mellan husväggarna och inte en enda granne klagade.

Mitt riktiga midsommardop fick jag en helg någon gång på sjuttiotalet. Vi var ett gäng som hade sökt oss till Roslagen och campade vid en skogsdunge nära en sjö.

Fick i uppdrag att fixa chips och tog mig gående mot närmaste handelsbod. På vägen dit mötte jag två något överförfriskade herrar med bara överkroppar och med skrämmande tatueringar. Det var dödskallar, skelett, benknotor och sånt.

De tillhörde kategorin ”motorburen ungdom” det vill säga. raggare. Jag höll mig på lagom avstånd när vi passerade varandra och de ropade på mig.

Du grabben, ska ru ha en grogg? 

Jag blev överraskad och visste inte vad jag skulle svara. Men man tackar inte nej till ett sådant erbjudande från den här typen av killar.

Ja tack, svarade jag och blev genast erbjuden en flaska med genomskinlig vätska, typ hembränt.

Det är bara att halsa, sa de, vilket jag också gjorde. Samtidigt kom en flaska Coca Cola fram från andra handen. Du får blanda i munnen, sa de.

Min första riktiga raggargrogg var ett faktum. Det har inte blivit fler sedan dess.

Tyvärr har jag uppnått en ålder då många i min omgivning faller ifrån. Senast hörde jag att Hans Bonnevier min före detta chef på Radio Stockholm och min chef på TV-Sporten gått bort.

Hans lärde mig att använda ordet ”rimligt” i många diskussioner när jag skulle argumentera. Ett mycket användbart ord.

Hans var en lyssnande chef. Den bästa chef som jag har haft. Hade jag fått bestämma hade han blivit VD för Sveriges Television.

Niels Kvistborg är en annan av mina vänner som nyligen har gått bort. Niels drev ett diskotek, Club Hollandia i Södra Vi, strax utanför Vimmerby. Jag var discjokey där många gånger. Det var så vi träffades.

Niels var i mitten av sjuttiotalet en av Sveriges dansbandskungar. Det var han och Bert Karlsson. Niels startade grammofonbolaget Tor-grammofon tillsammans med dansbandet Thorleifs.

Bolaget blev mycket framgångsrikt. Det hade egen distribution så postkontoret i Norrhult fick ny anställa personal för att klara av hanteringen.

Band som Sven-Erics, Max Fenders och Leif Bloms låg också på Tor-grammofon.

När ABBA uppträdde i Sverige för första gången efter segern med Waterloo i Eurovision, var det Niels som arrangerade den konserten i parken i Storebro.

Niels var en del av Nöjessverige och vi höll kontakten fram till för några år sedan. Det blev många, långa samtal om det mesta i livet.

Han fick bland annat avreagera sig i sin blogg de senaste åren. Niels var kär vän som jag kommer att sakna.

Utöver midsommar är de fina tider för en sportfåne som jag. Det blir mycket tittande på tv. Nyligen  var det Fri-Idrotts EM, nu pågår fotbolls-EM och runt hörnet väntar OS. Det blir mycket sport.

Jag måste erkänna att det är skönare att uppleva allt framför tv:n än att vara på plats. Jag har upplevt både EM, VM och OS mästerskap ute i världen tack vare mitt gamla arbete med sport i TV.

Men det som händer bakom kulisserna är bara stök och bök med logistik, rättigheter, ackrediteringar och teknik.

Det känns smycket skönare att nu sitta på läktaren.

Jag vill önska alla en angenäm midsommarhelg. Njut nu. Det är bara sex månader till julafton.




Bartolinit, infektion i slidöppningen

Bartolinit innebär att det har blivit en infektion i en körtel som finns i slidans öppning. Det bildas var, blir svullet och gör ont. Ibland går det över av sig själv, men ofta behövs behandling.

Sjukdomen har fått sitt namn från två körtlar som finns på varsin sida av slidans nedre del. De kallas för Bartholinis körtlar.

Det är vanligt att få något av dessa besvär:

Det blir rött, gör ont och svullnar i och utanför slidöppningen på ena sidan. Det kan också bli svullet intill de yttre blygdläpparna. Det röda syns inte lika mycket på mörk hud

Det gör ont när du sitter eller går

Du kan också få feber

Kontakta en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral om Du har ont och är svullen vid slidöppningen och det inte går över efter några dagar.

Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Kontakta genast en gynekologisk mottagning, en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du har mycket ont och det är mycket svullet.

Om det inte går eller är stängt, sök vård på en gynekologisk akutmottagning eller en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Du får berätta om Dina besvär och undersöks sedan när Du ligger i en gynstol.

Den som undersöker Dig tittar och känner försiktigt på området kring slidans öppning.

Du får remiss till en gynekologisk mottagning om inte vårdcentralen kan undersöka Dig.

Ofta behöver varet i körteln komma ut. Du genomgår då en kort operation på en gynekologisk mottagning.

Du ligger ner i en gynstol. Först får Du lokalbedövning. Sedan tömmer läkaren körteln genom att göra en liten öppning med en smal, tunn kniv. I samma öppning lägger han/hon sedan in en tunn plastslang för att öppningen inte ska stängas igen direkt och fyllas med sekret och var igen. Den tunna slangen kallas för en kateter.

Katetern behöver sitta kvar i tre till fyra veckor så att körteln kan tömmas ordentligt och det kan bildas en ny körtelöppning.

Det kan skava och vara obekvämt när Du sitter och går. Det kan hjälpa om Du för upp slangen i slidan, om det är möjligt.

Det är olika hur rörlig man känner Dig efteråt. Du kan behöva ta det lugnt i ett par dagar.

Du kan duscha och gå på toaletten som vanligt. Du ska däremot inte bada, använda tampong eller ha slidsamlag.

När katetern ska tas bort är det vanligt att Du får göra det själv. Det går också att få hjälp på mottagningen där operationen gjordes.

Du får mer information om operationen och om hur Du sköter och tar ut katetern från mottagningen.

Du kan använda smärtstillande läkemedel om Du har ont under tiden. Ibland behövs behandling med antibiotika.

Körtlarna vid slidans öppning bildar en kladdig vätska som kallas sekret. Den rinner ut ur körteln genom en öppning och håller slemhinnorna i underlivet fuktiga och ger extra fukt vid sexuell upphetsning.

Ibland kan körtelns öppning täppas igen. Då samlas sekret i körteln och den svullnar. Kommer det in bakterier bildas det var. Bartolinit orsakas oftast av bakterier som finns i slidan, tarmen eller på huden.

Det är oklart varför bartolinit uppstår.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår.

Även barn och unga ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre de är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning.



 


Glad midsommar med ny sill och maskrossnaps

Julgrisen, nyårshummern och påskharen får ursäkta, men frågan är om något slår midsommaren som ljuvlig mathelg,

Primörerna är färdigvuxna, strömmingen lekmogen och romstinn (men mer och mer sällsynt, dessvärre) och jordgubbarna stora, mogna och saftiga.

Dessutom kan man sitta ute och äta. Förhoppningsvis. Det ska i alla fall mycket regn och kyla till för att vi dukar upp midsommarbuffén inomhus.

Förutom de vanliga klassikerna, inlagd sill, Jansson inkokt lax och strömmingslåda etc, brukar vi prova någon ny sillsort varje år.

Vi var nämligen hos vår granne tomatdrottningen häromkvällen och fick en dip som hon skapat själv, och som var alldeles enastående. Därtill enkel att göra.

Jättegod att doppa chips i, men jag tror att den skulle kunna vara en helt underbar bas till sommarens bästa sill.

Så här ser receptet ut:

Cirka 0,5 dl majonnäs

Cirka 0,5 dl smetana

Cirka 30 blad ramslök, finhackad

1 tsk srirachasås 

0,5 tsk flytande honung

Lite salt och lite peppar

Blanda runt och låt stå ett par timmar.

Om man inte har tillgång till ramslök föreställer jag mig att man kan använda  en riven klyfta vitlök och lite finhackad salladslök (det gröna). Ska fråga tomatdrottningen.

Som sagt, det blir en härlig dipröra, men nu ska vi prova att vända ner bitar av inlagd sill och låta det stå och dra över natten.

En annan nyhet för i år maskrossnapsen. En rejäl näve maskrosblommor har fått dra i brännvin i två veckor med lite citronskal och en knivsudd honung och ska premiärsmakas på midsommarafton. Förväntningarna är skyhöga.

Ska även prova en hemgjord rabarbersnaps, är övertygad om att den kommer att sitta som en smäck till sillarna.

Annars skruvar vi inte till midsommarmaten eller dryckerna för mycket. Det traditionella brukar vara svårt att övertrumfa.

Glad och god midsommar.



Fästingbett, vanliga symtom på borrelia

Borrelia orsakas av en bakterie som sprids till människor via fästingar under perioden mars till november i sydliga Sverige. Sjukdomen kan ge många olika symtom men det vanligaste är att Du märker en röd ring kring fästingbettet. 

Det vanligaste symtomet på borrelia är att Du får ett rött utslag större än 5 cm i diameter som ser ut som en ring kring fästingbettet, det kallas Erythema Migrans. Utslaget dyker upp 1 dag till 4 veckor efter att Du blivit biten.

Ringen börjar som ett rött märke kring bettet och växer sig större och bleknar i mitten. Ungefär hälften av alla som får borrelia får det här utslaget. Du kan också få flera utslag samtidigt.

Du kan enkelt kontrollera upp fästingbett hos Din läkare och få hjälp med behandling vid borreliautslag. 

Om Du inte får behandling kan borrelia efter några veckor till månader spridas till Ditt nervsystem eller till Dina leder. Båda tillstånden går att behandla men det tar längre tid och symtomen kan finnas kvar lång tid efter att sjukdomen är botad.

Symtom på att sjukdomen har spridit sig till Ditt nervsystem:

Du har huvudvärk

Du har värk i muskler och ledvärk i nacke, armar, rygg och/eller ben. Värken är värst nattetid

Du får en tillfällig förlamning, oftast i ansiktet vilket visar sig som att halva ansiktet “hänger”

Du får känselbortfall i vissa delar av kroppen

Din aptit blir sämre

Symtom från Dina leder

En eller flera av Dina leder svullnar upp, oftast knäleden

Svullnaden stannar i dagar till veckor och kan återkomma med lång tids mellanrum

Du kan ha ont i muskler och leder även när svullnaden försvunnit

Om Du har en typisk röd ring räcker det oftast med att en läkare tittar på den för att ge Dig en diagnos och behandling. Om Du har andra symtom som skulle kunna bero på att en infektion har spridit sig till Ditt nervsystem eller Dina leder kan Du få lämna ett blodprov och ibland ett prov på Din ryggmärgsvätska eller ledvätska.

Det finns inget vaccin som skyddar mot borrelia. Cirka 0,5-3% av alla fästingbett leder till en borreliainfektion. 

Trots det är det viktigt att Du skyddar Dig så gott det går:

Klä Dig så att fästingarna inte kommer åt Din hud, bär långärmat, långbyxor och stövlar när Du är ute i naturen

Använd mygg- och fästingmedel som innehåller ämnet DEET

Ha en “fästingkontroll” varje kväll efter att Du har varit ute i naturen där Du går igenom hela kroppen. Var noga med att kontrollera hårfästet och runt öronen på barn

Plocka bort fästingar så fort Du ser dem och sök läkare om Du får symtom

Borrelia är precis som TBE en sjukdom som sprids via fästingar. När Du har blivit biten tar det oftast över ett dygn innan infektionen sprider sig från fästingen till Dig. I undantagsfall kan det ske efter endast några timmar men risken är lägre om Du plockar bort fästingen inom 24 timmar efter att den har bitit sig fast. Du kan få borrelia flera gånger.

TBE är en hjärninflammation som sprids via fästingar. Det är en allvarlig sjukdom som går att vaccinera sig mot. Något som är otroligt viktigt för både vuxna och barn över ett år som vistas i naturen under sommarhalvåret.



 


Högtryck räddar midsommarvädret

Prognosen har varit osäker tidigare. Men nu ser det ut att bli sol på midsommarafton, i nästan hela landet.

Partytältet som många kanske funderat på om det regnar behövs nog mest för att skydda från solen, säger Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

Blir det sillunch ute?

Eller måste hela sällskapet vara berett på att plötsligt springa in för att himlen öppnar sig?

Efter en något osäker prognos tidigare i veckan vågar SMHI nu utlova solsken för stora delar av landet och temperaturer uppemot 25 grader på sina håll.

Under natten har en högtrycksrygg vuxit in över stora delar av landet. Den ger soligt väder under torsdagen, och på midsommarafton, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Vi har gått och väntat på den här högtrycksryggen och det har varit osäker på hur långt upp i landet den skulle nå. Men nu är den här.

Högtrycket ser åtminstone inledningsvis på midsommarafton ut att ge soligt väder i södra halvan av Sverige och i Norrlands kustlandskap.

I Norrlands inland och fjälltrakterna börjar dagen dock rätt molnigt enligt SMHIs prognos. Längs kusten från Luleå och norrut kan det sedan också bli fråga om några eftermiddagsskurar.

Men under dagen håller det soliga vädret i sig i södra halvan av landet. I Svealand, framför allt de de östra landskapen, och Dalarna bildas det en del stackmoln. De kan väl växa till sig lite, men det ser inte ut släppa ifrån sig någon nederbörd.I Värmland och söderut över Götaland ser midsommarafton ut att hålla sig solig fram till kvällen.

För den som gillar värme och sol ser prognosen dessutom riktigt lovande ut även för nästa vecka då en ny högtrycksrygg anländer med temperaturer runt 25 grader.

Men det kommer ett litet bakslag emellan.

Ett lågtryck som är på väg norrut från kontinenten gör att prognosen för midsommardagen innehåller regn på många håll.

Hela Götaland och Svealand får räkna med passerande regn och inbäddat kan det kanske förekomma lite kraftigare nederbörd, säger Erik Höjgård-Olsen.

Men det blir ju ganska tillfälligt, för redan på söndag rör sig regnet bort igen.



Släkten

Mormors  far                                                    Mormors mor

Per August Jonsson, 1828-1852                     Ida Sofia Andersdotter

Morfar

Carl Alfred Mauritz Demke (född Eriksson), 16 februari 1894- 3 november 1951




Mormor

Olga Ingrietta Demke-Eriksson (född Jackobsson), 21 maj 1894 - 2 januari 1973



Erik Wagnerts farfar

Frans Sträng, avliden 1905





Erik Wagnerts far

August Sträng, avliden 1963





Erik Wagnerts mor

Selma Sträng, född  Johansson, avliden 1971  

Ingift morbror

Erik Wagnert, avliden 1970





Erik Wagnerts syster

Maja Uhlèn (född Sträng), avliden 





Erik Wagnerts systers man

Allan Uhlèn, avliden

Moster 

Ingrid Birgit Maria Wagnert (född Demke), 16 augusti 1917 - 29 januari 1972





Kusin

Jan Åke Von Post (född Demke), 30 april 1943

Kusins fru

Lena Von Post, 26 september 1945 

Kusins son

Jacob Von Post, 7 januari 1969

Kusins dotter

Malin

Kusin

Per Gunnar Wagnert, 25 oktober 1950






Kusin 

Karl-Erik Wagnert, död

Kusin

Lars Erik Ragnar Wagnert, 8 juni 1952






Kusins fru

Christina Margareta Wagnert (född Ahlandsberg), 7 november 1951-11 oktober 2021





Kusins frus mor

Marianne Inga Ahlandsberg (Österberg), 24 februari 1924-20 december 2023


 



Kusins frus far

Jann Awalow Ahlandsberg, 10 decenber-2005

Kusins frus farmor

Sjuksköterska Johanna Isabella Tebriana Ahlandsberg (född Ågren), 18 mars 1897-18 oktober 1981




Kusins frus farmors far

Gruvarbetare Pål Ågren , 29 augusti 1845-18 september 1916

Kusins frus farmors mor

Agneta Thomasdotter, 2 april 1858-2 februari 1906 

Kusins dotter

Emma Viklund (född Wagnert), 20 september 1973





Kusins dotterdotter

Mathilda (Christina Elisabeth Wagnert) Gester, 21 mars 1995





Werner von Post, 1460

Fru till Werner von Post

Anna von Post (född Bock Von Nordholz), 1432

Son till Werner och Anna von Post

Johan Statius von Post, 1497- 1535

Fru till Johan Statius von Post

Dorothea von Post (född von Baren) 1501

Son till Johan Statius och Dorothea von Post

Peter von Post, 1525- 11 februari 1580

Fru till Peter von Post

Anna Schwelund (född Schwelundt), 1530- 16 september 1589

Son till Peter von Post och Anna Schwelund

Hinrich Post (född von Post), 1555- 7 april 1588

Dotter till Peter von Post och Anna Schwelund

Marike Petersdatter Post (född von Post), 1575-1607

Far till Anna Schwelund

Martin Schwelundt (Swelundt), 1472- 26 september 1540 

Mor till Anna Schwelund

Anna Sophie Amalie Pedersdatter, 1496-1573 

Bror till Anna Schwelund

Thomas Schwelundt, 1515- 9 mars 1575





https://www.geni.com/people/Martin-Schwelundt/6000000017242649573?through=6000000017242939085




Son till Johan Statius och Dorothea von Post

Joachim von Post, 1529- 1578

Son till Johan Statius och Dorothea von Post

Claus von Post, 1506 

Son till Johan Statius och Dorothea von Post

Werner von Post, 1506 

Son till Johan Statius och Dorothea von Post

Friedrich von Post, 1506 












Farmorsmors far till Hans von Post

Lars Hult, 1690-avliden

Farmorsmor  till Hans von Post

Britta Maria Hult,  22 oktober 1726-6 februari 1803 

Far till Adolf von Post, til Rodenenger

Joakim Joachim der jüngere von Post , 1561- 1607

Far till Vilhelm Mauritz von Post

Adolf von Post, til Rodenenger, 1596-1646

Mor till Vilhelm Mauritz von Post

Marie von Kanne, 1597- 1649

Far till Vilhelm Mauritz von Post

Vilhelm Mauritz von Post, 27 februari 1625-19 juli 1677

Mor till Vilhelm Mauritz von Post

Katarina Schildt, 5 februari 1642-5 mars 1691 

Far till Vilhelm Mauritz von Post

Vilhelm Mauritz von Post, 4 januari 1668-7 februari 1727 

Mor till Vilhelm Mauritz von Post

Edla Christina Rosenstierna, 1673- 26 januari 1747 

Far till Ernst von Post

Vilhelm Mauritz von Post, 9 september 1695-1762

Mor till Ernst von Post

Christina Margareta Wrangel, 15 februari 1702.19 november 1779 

Far till Ernst Reinhold von Post

Ernst von Post, 2 april 1736-15 april 1795

Mor till Ernst Reinhold von Post

Hedvig Caroliana Fleetvood, 27 juli 1750- 23 september 1787 

Far till Hampus Adolf von Post

Ernst Reinhold von Post, 1782-1850

Mor till Hampus Adolf von Post

Emilia Ulrika Borgstrand 14 juni 1792-04 mars 1883

Far till Ernst Hans Gustaf von Post

Hampus Adolf von Post, 15 december 1822- 16 augusti 1911




Mor till Ernst Hans Gustaf von Post

Beata Eleonora Hedvig Charlotta Aurora von Post, 17 oktober 1826-28 augusti 1875 

Far till Stafs Willhelm von Post

Ernst Hans Gustaf von Post, 28 december 1852- 26 februari 1905 

Mor till Stafs Wilhelm von Post

Anna Beda Matilda Norström, 20 oktober 1850-27 april 1921 

Far till Hans von Post

Stafs Wilhelm von Post, Bergsingenjör, 11 Maj 1881-10 november 1965

Mor till Hans von Post

Hanna Märta Hammarskjöld, 21 december 1883-2 januari 1946 

Bror till Hans von Post

Stafs Wilhelm Ungern von Post, 29 november 1911-7 juli 1992

Stafs Gustaf Hans von Post, 12 oktober 1917-7 juli 1992 























Farfar

Gustaf Herman Bertil Käll, Skorstensfejare, 12 juli 1895-30 juli 1938, Vigselår: 1920, Inflyttad från: Matteus Stockholms stad, Skolbildning 3 år (småskola, folkskola), Län: Gotland

Farmor

Johanna Maria Ingeborg Käll (född Nilsson), 5 februari 1901-11 oktober 1987, Vigselår: 1920, Skolbildning 3 år (småskola, folkskola), Län: Gotland



Far till mig och min halvbror

Rune Bertil Käll, 8 mars 1930 - 10 januari 2003, Län: Gotland





Mor och fars andra fru

Inga-Britt Linnéa  Käll (född Eriksson), 24 oktober 1920 - 29 november 1990




Mors fästman

Lars Erik Linderis, 2 juli 1950-8 oktober 1997 




Fars tredje fru

Mona Ingalill Käll (född Ahlm), 3 februari 1939





Halvbror via far

Tommy Bertil Stephan Käll, 22 januari 1951





Halvbrors morfar

Ture Ljunggren

Halvbrors mormor

Anna-Lisa Ljunggren

Halvbrors mor och fars första fru

Marianne Mortier, (född Ljunggren, tidigare Käll), 10 december 1931-17 mars 1987



Halvbrors mors andra man

André Mortier

Halvbrors fru

Evelin Ehlers-Käll, 21 augusti 1952

Halvbrors frus far

Hans-Wilhelm Ehlers, 21 juni 1920-11 augusti 1996



Halvbrors frus mor

Aud Antonie Ehlers, 11 augusti 1926-2 april 2002



Halvbrors frus bror

Magnus Ehlers, 12 september 1959-22 februari 2011

Halvbrors dotter

Alexandra Marianne Antonie Käll, 25 januari 1989-22 januari 2021





Halvbrors dotter

Helena Maria Evelin Wangrosso, (född Käll), 4 december 1980

Halvbrors dotters man

Karl Viktor Amandus Wangrosso, 22 mars 1992

Halvbrors son

Stephan Wilhelm Käll, 3 mars 1983




Halvbrors sons sambo

Maria Patcharee Burendahl, 20 december 1986

Halvbrors sons son

Marcus Stephan Assajan Käll, 25 december 2003

Halvbrors son

Michael Andreas Magnus Käll, 26 juli 1984

Halvsbrors sons sambo

Poneh Motai, 20 mars 1990


Anders Jonsson, 1728 - 1764

Anna Pehrsdotter, 1729 - 1802

Carl Carlsson, 1743 - 1796

Kristina Nilsdotter, 1744 - 1820

Katarina Larsdotter, 1766 - 1804

Anna Andersdotter, 1785 - 

Johan Ersson, 1832 - 

Sofia Carlsdr, 1832 - 

Maj-Britt Kristina Ekström, 1927 - 2015




Farmorsmormor till exmake

Anna Annica Persson (född Carlsdotter) 1799-1884

Stefan Hans Olov Olsson, 1959






Oskar Bengt-Olof Olsson, 1994

Anders Larsson, 21 mars 1755 - 2 november 1839

Farfarsmor till exmakes farmor

Stina Christina Larsson, 19 oktober 1759 - 7 april 1842

Far till Eva Lotta Olsson

Anders Andersson, 27 oktober 1798 - 6 juni 1869

Farmorsfarmor till ex-make

Eva Brita Andersson (född Nilsdotter), 11 februari 1806 - 24 december 1874

Farmorsfar till exmakes farmor

Nils Carlsson, 26 september 1767 - 12 juni 1843

Anna Sofia Carlsson, 3 februari 1781 - 2 april 1865

Syster till Eva Lotta Olsson

Anna Sophia Andersdotter, 11 februari 1830 - 26 augusti 1830

Bror till Eva Lotta Olsson

Anders Peter Andersson, 18 februari 1831 - 26 september 1887

Bror till Eva Lotta Olsson

Johan Eric Andersson, 6 mars 1833 - 2 juni 1909

Faster till exmakes farmor

Eva Lotta Olsson (född Andersdotter), 28 december 1834 - 14 juni 1919

Faster till exmakes farmor

Greta Stina Carlsson (född Andersdotter), 8 april 1837 - 7 januari 1913

Syster till Eva Lotta Olsson

Anna Sophia Andersson (född Andersdotter), 19 juni 1839 - 23 november 1910

Bror till Eva Lotta Olsson

August Andersson, 31 augusti 1842 - 8 oktober 1926

Far till exmakes farmor

Carl Fredrik Andersson, 10 juni 1844 - 21 augusti 1924

Mor till exmakes farmor

Johanna Andersson (född Andersdotter-Andersson), 30 maj 1842 - 14 maj 1922

Johanna Hanna Mathilda Carlsson, 5 december 1867 - 26 mars 1951

Syster till exmakes farmor

Anna Amanda Johansson (född Carlsdotter), 11 december 1868 - 3 december 1935

Augusta Charlotta Johansson, 9 juni 1871 - 9 april 1953

Syster till exmakes farmor

Hedvig Josephina Karlsson, 25 oktober 1873 - 14 november 1876

Syster till exmakes farmor

Lovisa Vilhelmina Mina Vedberg, 22 april 1876 - 31 december 1947

Emma Sofia Vahlström (född Karlsson), 18 januari 1878 - 10 december 1946 

Karl Johan Karlsson, 27 februari 1879 - 19 juni 1959

Make till exmakes farmor

Knut Viktor Strömvall, 8 februari 1870 - 2 mars 1946

Knut Tage Viktor Strömvall, 18 januari 1924 - 24 november 1978

Erik Nils Rune Helmersson, 24 mars 1930 - 3 november 1992

Magnhild Barbro Mariana Helmersson, 18 november 1926 - 10 oktober 2008

Exmakes farmor

Hulda Ulrika Maria Zetterström (född Karlsson Strömvall), 5 juni 1882 - 21 september 1963, vigsel 1904

Exmakes farfar

Anders Gustaf Zetterström, 9 juli 1877 - 16 maj 1921

Bror till exmakes farmor

Adolf Fredrik Karlsson, 1884-1962

Bror till exmakes farmor

Emil-Carl Ferdinand, 1886-1950

Exmans farbror

Gustaf Albin Zetterström, 29 februari 1904 - 24 maj 1982

Exmans farbrors fru

Judit Cecilia Zetterström (född Karlsson-Zetterström), 14 juli 1911 - 17 augusti 1987

Exmans kusin

Gotthard Tommy Zetterström, 6 december 1952 - 15 juni 1995

Exmans far

Nils Ture Zetterström, 2 juli 1905 - 7 juni 1988

Exmans mor

Marta Evelina Zetterström, 1 februari 1906 - 17 januari 1995



Före detta make

Nils Ove Zetterström, 23 november 1946



Jag

Marianne Lena Birgitta Zetterström (född Käll), 22 februari 1961





Ex-partner

Thony Halvar Larsson, 13 maj 1950 - 2019

Ex partners far

Halvar Larsson

Ex partners mor

Stina Larsson

Elsa Birgitta Meuller, 12 oktober 1948

Bo Gustav Meuller, 7 juli 1946


Son

Björn Nils Bertil Zetterström, 6 juni 1995






Mats Ove Zetterström, 27 augusti 1982

Britta Maria Margareta Strand, 15 november 1907 - 7 april 1985

Evert Gunnar Fredriksson, 28 juni 1912 - 10 juni 1985

Elof Emanuel Strand, 5 juni 1905 - 23 februari 1963

Exmakes farbror

Karl Holger Zetterström, 25 september 1912 - 8 maj 1987

Adolf Fredrik Karlsson, 29 mars 1884 - 20 mars 1962

Bror till exmakes farmor

Emil-Carl Ferdinand Karlsson, 2 maj 1886 - 23 november 1950

Faster till exmakes farmor

Augusta Andersson-Jansson, 11 oktober 1848 - 6 november 1926

Make till Eva Lotta Olsson

Carl Johan Olsson, 1828-1908, Kila 

Dotter till Eva Lotta Olsson

Johanna Sofia Lindell (född Olsson) 1875 Kila



Moster

Margret Berit Violette Ahlberg (född Demke), 4 mars 1927-10 maj 2001




Moster make

Folke Birger Ahlberg, 6 september 1931-1 oktober 2012

Kusin

Eva Susanne Marie-Louise Eriksson, 15 december 1950

Kusins make

Kjell Eriksson





Kusins son

Roger Eriksson





Kusins dotter

Susanne Helen Eriksson-Faustino, 1 april 1975





Moster

Ulla Barbro Henrietta Jonsson (född Demke-Eriksson), 2 december 1928-17 oktober 2002

Mosters make

Karl-Axel Jonsson, 1 maj 1925-24 oktober 1967







Mosters sambo

Charlie Bertil Krister Svensson, 23 november 1946





Mosters sambos sambo

Haddy Jobe, 2 februari 1961

Kusin

Agneta Henriette Högman, 5 maj 1947

Kusins make

Lars Magnus Olle Högman, 22 juli 1947

Kusins dotter

Johanna Gabriella Högman, 6 maj 1970

Kusins dotter

Sarah Alexandra Högman, 23 januari 1975







Kusins dotters sambo

Christoffer André Olsson, 14 februari 1992








Kusins barnbarn

Alice Sofia Caroline Wesslander, 25 februari 2007

Karl Ludvig Lyckblom, 29 januari 1995 

Kusins barnbarns sambo

Fanny Sofia Nilsson-Rydstrand, 16 februari 1999





Kusin

Gunilla Barbro Cederholm, 7 juli 1948

Kusins man

Nils Walther John Cederholm, 6 november 1950





Kusin

Håkan Jonsson, 9 maj 1950-10 juli 2021

Kusins maka

Ann Jonsson, 27 december 1949-26 mars 2021

Lennart Jonsson

Kusin

Peter Jonsson

Kusin

Mona Ann-Mari Sundin (född Demke)

Födelse 24 december 1937, Kalmar

Död, 20 mar 2006, Stockholm

Föräldrar, Carl Alfred Mauritz Demke (Eriksson) och Olga Ingrietta Demke (född Jonsson)

Systrar, Ingrid Birgit Maria, Inga-Britt, Maj-Gret Berit Violette och Ulla Barbro Henrietta

Make, Erik Gustav Sundin

Partner: Rune Andersson

Barn, Pia Ann-Kristine och Kent Gustav

Moster






Erik Gustav Sundin

Födelse, 31 maj 1930, Multrå, Sollefteå, Västernorrlands län, Ångermanland, Sweden

Död, 20 mars 2006, Stockholm, Sweden

Maka, Mona Ann-Mari Sundin (född Demke)

Barn, Pia Ann-Kristine och Kent Gustav

Mosters make







Pia Ann-Kristine Norén (född Sundin/Demke)

Födelse, 25 augusti 1956, Gudmundrå, Västernorrlands län, Ångermanland, Sweden

Föräldrar, Erik Gustav Sundin och Mona Ann-Mari Sundin (född Demke)

Bror, Kent Gustav

Kusin






Gunilla Norén, 15 december 1955

Kusins maka


Kusin

Kent Gustav Sundin, 7 november 1958-16 augusti 2006



Kusins fru

Somporn Sundin-Hägg, 19 oktober 1974

Kusins frus nya man

Thomas Lars-Bertil Hägg, 14 augusti 1961

Kusins son

Mikael Gustav Rauno Claes Östlund, 30 september 1975



Kusins sons fru

Anna Malin Gissberg, 20 augusti 1975





Ulf Sundin. 5 september 1960

Kusin

Jane Thörnqvist, 23 mars 1955

Kusins sambo

Jan Sundin, 5 september 1960


Kusin

Ann Monica Gisselsson, 11 juni 1963





Sven Urban Tobias Gisselsson, 27 augusti 1974







Kusins make

Filippa Gisselsson, 9 september 2003

Kusins barn

Erik Gisselsson, 18 juli 2000

Kusins barn



https://www.familysearch.org/tree/pedigree/landscape/GG7W-BWD






Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...