söndag 30 juni 2024
Höjda priser på bensin och diesel
Ledande drivmedelskedjor höjer priserna på de flesta produkter inför helgen.
Riktpriset på 95-oktanig bensin på bemannade stationer höjs 15 öre till 18,74 kronor per liter. Dieselpriset höjs 20 öre till 18,59 kronor per liter.
För biodiesel blir höjningen 30 öre till 21,44 kronor per liter, medan etanolpriset höjs med 10 öre till 14,99 kronor per liter.
Priset på fordonsgas lämnas oförändrat på 29,89 kronor per kilo.
Prishöjningarna kommer sedan oljepriset på världsmarknaden stigit i veckan samtidigt som dollarn blivit dyrare mätt i svenska kronor.
Drivmedelspriserna är generellt lägre på obemannade stationer och kan variera lokalt.
Drygt hälften av priserna på fossila drivmedel består av koldioxidskatt, energiskatt och moms på både skatterna och själva bränslet.
Många barn har för svaga muskler
Förvånande många svenska barn har bukfetma och ovanligt svaga muskler för sin ålder. Det visar en ny studie. Barn av idag sitter stilla 9–10 timmar om dagen. Bara 2 av 10 unga är fysiskt aktiva mer än en timme varje dag.
Forskare vid Karolinska Institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan har undersökt midjemått och muskelstyrka hos cirka 67 barn i årskurs 2 och deras föräldrar. För att mäta muskelstyrkan fick personerna kliva upp på en låda med ett ben i taget. Lådan höjdes gradvis tills personen inte kunde kliva högre. Det kallas för ett ”klivhöjdstest”. Barn som skuttar och leker ofta får starka ben, och klarar därmed att kliva upp på en högre låda.
Sambandet forskarna såg var tydligt, ju större midjemått, desto sämre styrka i benen. Ett annat tydligt samband var att om föräldrarna hade svaga muskler så hade barnen det också.
Forskning visar att starka muskler skyddar mot riskerna med bukfetma. Helt enkelt, har man starka muskler är bukfetma mindre farligt. Kombinationen av bukfetma och svaga muskler är därför särskilt bekymmersam, och kallas för sarkopen fetma. Det har hittills varit ett tillstånd typiskt för ohälsa bland vuxna. Att ha sarkopen fetma redan som barn ökar risken för att drabbas av sjukdomar senare i livet, så som typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar.
Studien sätter strålkastaren på vikten av att bra kost och att regelbunden träning för hela familjen.
Här är föräldrar viktiga förebilder för att lägga grunden för goda vanor. Här är några tips på hur du kan få in mer rörelse i vardagen:
Ta regelbundna pauser från tv, dataspel och skärmar, helst varje halvtimme. Du kan t ex låta barnen springa ett varv runt huset, eller upp och ner i trapporna innan de får mer skärmtid
Nyttja den ljusa årstiden och se till att komma ut och röra på Dig med Dina barn minst en gång om dagen. Gärna flera gånger när det är helg
Gå samman flera familjer och peppa varandra. Hitta enkla aktiviteter som Ni tycker om, t ex fotbollsmatcher barn mot föräldrar, brännbollsturneringar eller hinderbanor i skogen
Öka rörelsen i vardagen genom att t ex ta trappor istället för hiss, och att åka kommunalt till jobb och skola
30 juni
30 juni är den 181a dagen på året i den gregorianska kalendern (182a under skottår). Det återstår 184 dagar av året.
Nationaldagar
Kongo-Kinshasas nationaldag (till minne av självständigheten från Belgien denna dag 1960)
Namnsdagar
Nuvarande, Elof och Leif
Föregående i bokstavsordning
Commemoratio Sancti Pauli, Denna benämning, som betyder Sankt Pauli åminnelsedag, fanns på dagens datum i de allra äldsta helgonkalendarierna till minne av Sankt Paulus. Det utgick dock snart, till förmån för Martialis.
Elof, Namnet infördes på dagens datum 1901 till minne av Elof Tegnér (se nedan) och har funnits där sedan dess.
Elvira, Namnet infördes på dagens datum 1986. 1993 flyttades det till 10 maj och 2001 till 1 mars.
Leif, Namnet infördes 1986 på 15 november, men flyttades 1993 till dagens datum, där det har funnits sedan dess.
Martialis, Namnet fanns, till minne av en av Petrus lärjungar, som missionerade i Gallien, på dagens datum före 1901, då det utgick.
Viran, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
Föregående i kronologisk ordning
Före 1901, Commemoratio Sancti Pauli och Martialis
1901–1985, Elof
1986–1992, Elof, Elvira och Viran
1993–2000, Elof och Leif
Från 2001, Elof och Leif
I föregående i revideringar
1929, Leif
1950, Leif
1964, Leif
1973, Leif
1989, Leif
1995, Leif
2000, Leif
2005, Leif
2010, Leif
2015, Leif
2020, Leif
Händelser
296, Sedan Gajus avlidit den 22 april väljs Marcellinus till påve. Under hans åtta år som påve inleds kejsar Diocletianus särskilt svåra förföljelse av de kristna, men det är inte troligt att Marcellinus ska ha lidit martyrdöden under förföljelserna.
1520, Den spanske conquistadoren Hernán Cortés och hans här på omkring 600–1 000 spanjorer lyckas, med hjälp av omkring 20 000 allierade indianers hjälp, under natten till 1 juli, kämpa sig ut ur aztekhuvudstaden Tenochtitlán, sedan aztekhärskaren Moctezuma II, som de har tagit som gisslan, har avlidit föregående dag. Majoriteten av spanjorerna blir dödade under kampen, men även om aztekerna, som har 50 000 soldater till sitt förfogande, lider ganska lätta förluster dör många av dem senare av de smittkoppor, som spanjorerna har smittat dem med. Händelsen går till historien som La Noche Triste (sorgenatten), eftersom Cortés efteråt uttrycker stor sorg över hur många spanska liv som går till spillo och vilka stora rikedomar, som går spanjorerna ur händerna. Det blir emellertid en viktig händelse under den spanska erövringen av Mexiko, då det faktum att Cortés lyckas göra sig fri leder till, att han sedermera kan planera en belägring av Tenochtitlán, som leder till Aztekrikets fall.
1894, Efter en byggtid på åtta år inviger drottning Viktoria bron Tower Bridge som går över floden Themsen i centrala London. Den ligger alldeles intill den medeltida borgen Towern (från vilken den har fått sitt namn) och är resultatet av en tävling, där över 50 förslag på utformning av en ny bro nedanför London Bridge har lämnats in, eftersom man behöver ytterligare en förbindelse över floden, då man i slutet av 1800-talet har börjat exploatera området runt Towern. Numera är Tower Bridge ett av Londons ikoniska landmärken.
1903, Författaren Frida Stéenhoff introducerar ordet feminism i Sverige med föredraget ”Feminismens moral” som hon håller i Sundsvall denna dag och låter trycka senare under året. Det är också genom detta föredrag ordet får den betydelse det har idag (kampen för att utjämna skillnader mellan könen). Tidigare har ”feminist” använts nedsättande om personer som inte vill anpassa sig efter rådande könsnormer.
1908, Kvart över sju på morgonen slår en meteorit med diameter på mellan 60 och 1200 meter ner vid floden Steniga Tunguska i Sibirien i östra Ryssland. I den så kallade Tunguska-händelsen fälls 80 miljoner träd på en yta av 2 150 kvadratkilometer skog och nedslaget är den största kollisionen mellan jorden och en annan himlakropp under de senaste 100 000 åren (händelsen kallas nedslag, även om det är troligast, att meteoriten brinner upp i luften och aldrig träffar jordens yta). Inga människor tycks ha omkommit eller blivit skadade i händelsen, men eftersom kraften är så stor, att den skulle ha kunnat ödelägga en storstad, får den till följd att man börjar diskutera hur man ska kunna undvika att jorden träffas av meteoriter i framtiden.
1921, Genom en svensk lagändring avskaffas dödsstraffet i fredstid i svensk lag, vilket innebär, att det i Sverige inte längre blir möjligt att utdöma dödsstraff för brott begångna i fredstid (dödsstraffet i krigstid finns dock kvar till 1973) och lagens strängaste straff blir då istället livstids straffarbete. Den sista dödsdomen i Sverige har utfärdats året före (1920), då Mohammed Beck Hadjetlaché, som är ledare för den så kallade ”Ryssligan” har dömts till döden för kidnappning och mord (hans straff har dock innan avrättningen omvandlats till livstids straffarbete). Den sista avrättningen i Sverige har ägt rum 1910, då rånmördaren Alfred Ander har avrättats med giljotin, medan det inte har skett någon offentlig avrättning sedan 1876. Sedan 1975 är dödsstraff förbjudet i svensk grundlag.
1934, Den tyske diktatorn Adolf Hitler låter mörda flera högt uppsatta personer, framförallt inom den paramilitära organisationen Sturmabteilung (SA) genom en aktion som pågår till 2 juli och går till historien som De långa knivarnas natt (tyska, Nacht der langen Messer). I Tyskland blir aktionen också känd som ”Röhmkuppen”, då SA-ledaren Ernst Röhm är ett av de viktigaste mordoffren och Hitler låter utföra denna ”utrensning”, eftersom SA har börjat bli alltmer självständigt och han därmed börjar se organisationen som ett hot mot hans politiska makt. Efter aktionen finns SA kvar, men i mycket mindre skala och under mycket skarpare statlig kontroll, fram till andra världskrigets slut 1945.
1936, Den amerikanska författaren Margaret Mitchell utger romanen Borta med vinden (engelska. Gone with the Wind). Denna storslagna skildring av det amerikanska inbördeskriget blir så populär att Mitchell tilldelas Pulitzerpriset året därpå och boken filmatiseras redan 1939. Även filmen blir en enorm succé, som i förhållande till folkmängd och inflation blir den mest framgångsrika filmen någonsin, räknat i biljettintäkter (inspelningsbudgeten ligger på 3,85 miljoner dollar, medan biljettintäkterna blir 390 miljoner, alltså över 100 gånger så mycket).
1942, De sista judiska skolorna i Tyskland stängs, som ett led i nazisternas förföljelse av judarna. Judarna har då systematiskt, sedan Adolf Hitlers makttillträde 1933, mer och mer förlorat sina medborgerliga rättigheter i Tyskland och redan i januari samma år har man under den så kallade Wannseekonferensen beslutat att utrota samtliga judar i vad som kallas ”den slutgiltiga lösningen på judefrågan”.
1952, Den amerikanska dramaserien The Guiding Light som sedan 1937 har sänts i radio, börjar även sändas i tv (fram till 1956 sänds den i både radio och tv, men därefter enbart i tv). När den läggs ner 2009 har den sänts i över 18 000 avsnitt och står därmed inskriven i Guinness rekordbok som världens längsta dramatvserie och från radiostarten 1937 till tv-nedläggningen 2009 har den alltså gått i 72 år. Det är också den tredje längst sända serien i sändningshistorien, där endast det norska Lørdagsbarnetimen (1924–2010) och det amerikanska Grand Ole Opry (sedan 1925) har sänts längre.
1954, En total solförmörkelse inträffar över Sverige.
1960, Den belgiska kolonin Kongo blir självständig från moderlandet under namnet Republiken Kongo. Området har tillhört Belgien sedan 1908 (efter att från 1885 till 1908 ha varit den belgiske kungen Leopold IIs personliga egendom), men sedan den kongolesiska nationaliströrelsen Mouvement National Congolais har bildats 1956, med ett fritt Kongo som mål, har den dåvarande belgiske kungen Baudouin I 1959 sagt ja till Kongos självständighet och tidigare samma år (1960) har belgiska och kongolesiska politiska ledare diskuterat hur självständigheten ska genomföras i praktiken. Den nya republiken blir kortlivad och existerar endast i fem år, innan Mobutu Sese Seko 1965 genomför en statskupp och omvandlar landet till en diktatur med namnet Zaire.
1962, Den kommersiella radiokanalen Radio Nord stänger ner enligt en ny lag som gäller från och med klockan 24:00. Sista låten som spelades var "Hit the Road Jack" som syftade på ägaren Jack S Kotschack.
1983, Västmanlands flygflottilj (F1) i Västerås läggs ner.
1984, Den kanadensiske premiärministern Pierre Trudeau avgår efter fyra år på posten, då han ämnar pensionera sig från politiken (den 29 augusti avgår han även som ledare för liberala partiet). Han efterträds samma dag av partikamraten John Turner, som dock får den näst kortaste premiärministerperioden i Kanadas historia. Redan i september förlorar liberalerna parlamentsvalet i sin största valförlust någonsin och den 17 september blir istället Brian Mulroney från konservativa framstegspartiet ny premiärminister.
2000, Under en konsert med gruppen Pearl Jam på Roskildefestivalen blir nio män (tre danskar, tre svenskar, en tysk, en australier och en holländare) ihjälklämda och ett trettiotal personer skadas när publiken rusar mot scenen. Då den efterföljande utredningen visar att publiksurfning kan ha varit en starkt bidragande orsak till olyckan (flera personer har ramlat på ett ställe, varvid publiksurfarna har fallit ner i det ”hål”, som har uppstått och krossat personerna under sig) blir detta snart förbjudet på de flesta festivaler i Europa.
2005, Ornitologen Andreas Ståhl observerar en amurfalk vid Kalmar flygplats nära Kläckeberga kyrka i Småland. Detta är den hittills (2024) enda observationen av en amurfalk, som har gjorts i Sverige (fågeln häckar vanligtvis i östra Asien och södra Afrika) och upptäckten blir därmed en sensation inom fågelskådarkretsar.
2006, Det 433 år gamla pappersbruket Klippan AB i nordvästra Skåne (grundat 1573), som är Sveriges och Nordens äldsta, begärs i konkurs, på grund av sviktande kundunderlag. Driften kan dock återupptas redan i december samma år och är igång än idag (2024).
Födda
1470, Karl VIII, kung av Frankrike från 1483
1503, Johan Fredrik I, kurfurste av Sachsen 1532–1547
1755, Paul Barras, fransk militär och politiker
1789, Horace Vernet, fransk målare
1801, Frédéric Bastiat, fransk liberal författare och politisk ekonomiteoretiker
1819, Lucile Grahn, dansk ballerina, William A Wheeler, amerikansk republikansk politiker, USAs vicepresident 1877–1881
1821, Adèle Dumilâtre, fransk ballerina
1844, Elof Tegnér, svensk biblioteksman och historiker
1846, Riccardo Drigo, italiensk tonsättare och dirigent
1847, Fredrik Landelius, svensk provinsialläkare och riksdagsman
1868, Lauri Ingman, finländsk teolog och samlingspartistisk politiker, Finlands statsminister 1918–1919 och 1924–1925 samt biskop i Åbo ärkestift från 1930
1882, Sven Lidman, svensk poet och författare, ledargestalt inom Pingströrelsen
1884, Franz Halder, tysk general, Svend Rindom, dansk skådespelare och manusförfattare, Georges Duhamel, fransk författare
1887, Erik ”Bullen” Berglund, svensk regissör, skådespelare och manusförfattare, Anita Halldén, svensk sångtextförfattare och översättare, John Charles Vivian, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Colorado 1943–1947
1889, Allan Bengtsson, svensk höjdhoppare
1892, Oswald Pohl, tysk nazistisk politiker och general
1904, Bibi Lindström, svensk filmarkitekt, scenograf, regissör och manusförfattare
1905, Maritta Marke, svensk skådespelare och sångare
1906, Karin Ygberg, svensk operettsångare
1911, Czesław Miłosz, polsk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1980, Sigurbjörn Einarsson, isländsk präst och teologie doktor, biskop på Island 1959–1981
1912, Ludwig Bölkow, tysk flygplanskonstruktör och företagsledare
1917, Lena Horne, amerikansk sångare och skådespelare
1918, Susan Hayward, amerikansk skådespelare
1925, Hagge Geigert, svensk revyförfattare, teaterdirektör, tv-underhållare, författare, journalist och debattör
1926, Paul Berg, amerikansk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1980
1927, Shirley Fry, amerikansk tennisspelare
1929, Hans Krondahl, svensk textilkonstnär (död 2018)
1932, Mongo Beti, kamerunsk författare (död 2001)
1939, Anna-Greta Leijon, svensk socialdemokratisk politiker, Sveriges invandrar- och jämställdhetsminister 1973–1976, arbetsmarknadsminister 1982–1987 samt justitieminister 1983 och 1987–1988
1948, Tomas Lidman, svensk historiker, Sveriges riksbibliotekarie 1995–2003 och riksarkivarie 2003–2010
1955, Jan-Ove ”Jojje” Jönsson, svensk komiker, skådespelare och manusförfattare, Egils Levits, lettisk politiker, president 2019-2023
1958, Esa-Pekka Salonen, finländsk dirigent och kompositör, Anna-Lena Lodenius, svensk författare, journalist och föreläsare
1959, Vincent D'Onofrio, amerikansk skådespelare
1963, Yngwie Malmsteen, svensk musiker och gitarrist
1964, Alexandra, dansk prinsessa (1995–2005) och grevinna
1966, Mike Tyson, amerikansk boxare
1968, Phil Anselmo, amerikansk hårdrockssångare
1975, Rami Shaaban, svensk-egyptisk fotbollsspelare
1979, Matthew Miller, amerikansk reggaesångare och låtskrivare med artistnamnet Matisyahu
1980, Seyi Olofinjana, nigeriansk fotbollsspelare
1981, Pekka Aittakumpu, finländsk politiker och präst
1983, Cheryl Cole, brittisk sångare, medlem i gruppen Girls Aloud
1985, Michael Phelps, amerikansk simmare
1986, Allegra Versace, italiensk skådespelare och arvtagare
1990, Sandro Sukno, kroatisk vattenpolospelare
Avlidna
1337. Eleanor de Clare, engelsk adelsdam
1649, Simon Vouet, fransk målare
1685, Archibald Campbell, skotsk adelsman
1774, Vilhelm Gustaf Wrangel, svensk militär och politiker
1785, James Oglethorpe, brittisk militär och kolonigrundläggare
1839, Johan Olof Wallin, svensk psalmdiktare, präst, domprost i Västerås, ärkebiskop i Uppsala stift, ledamot av Svenska Akademien
1840, Hermann Ernst Freund, dansk skulptör
1875, Maria Röhl, svensk porträttmålare
1887, William H H Ross, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Delaware
1917, Jonathan Chace, amerikansk republikansk politiker, senator för Rhode Island
1919, John Strutt, brittisk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1904
1934, Ernst Röhm, tysk militär och nazistisk politiker, Kurt von Schleicher, tysk militär och politiker, Tysklands rikskansler, Gregor Strasser, tysk nazistisk politiker, Gustav von Kahr, tysk konservativ politiker
1942, William Henry Jackson, amerikansk konstnär, fotograf och upptäcksresande.
1953, Elsa Beskow, svensk barnboksförfattare och illustratör
1954, Andrass Samuelsen, färöisk politiker, Färöarnas lagman
1966, Nils Idström, svensk skådespelare, författare och manusförfattare, Nino Farina, italiensk racerförare, den förste världsmästaren i F-1
1973, Nancy Mitford, brittisk författare och levnadstecknare
1978, Umberto Nobile, italiensk upptäcktsresande och luftskeppspionjär
1981, Erik Sjögren, svensk balettdansör och skådespelare
1983, Leonard B Jordan, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Idaho och senator för samma delstat
1984, Lillian Hellman, amerikansk dramatiker och författare
1995, Gale Gordon, amerikansk skådespelare
2008, Irina Baronova, rysk ballerina och balettlärare
2009, Jan Molander, svensk regissör och skådespelare, Pina Bausch, tysk koreograf och dansare
2012, Yitzhak Shamir, israelisk politiker, Israels premiärminister
2013, Ida Fässberg, svenskt mordoffer
2014, Paul Mazursky, amerikansk filmregissör, Željko Šturanović, montenegrinsk politiker, premiärminister
2016, Martin Lundström, svensk längdskidåkare
2023, Mats Olin, artist och sångare
lördag 29 juni 2024
Kroppkakor
Kroppkakor tillagas på olika sätt beroende på vart i landet de kommer ifrån. Dessa kroppkakor har sitt ursprung i Småland, där potatisen kokas till degen. Vi har valt att fylla dessa delikata kroppkakor med en vegetarisk fyllning bestående av svamp och purjolök. Vi serverar dem med brynt smör och rörörda lingon. Självklart ett glas kall mjölk till Dina nylagade kroppkakor.
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen fint med potatisstöt. Låt kallna. Tärna svampen och hacka purjolöken. Lägg svampen i en varm stekpanna med 1 msk vatten. Låt vätskan som bildas ånga bort. Tillsätt smör, purjolök och kryddpeppar, fräs cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i cirka ½ msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar. Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar tills de flyter upp till ytan och sedan cirka 3 minuter till. Ta upp med hålslev. Stek dem i smör i omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon och den fyllning som finns kvar.
10 portioner
2½ kg mjölig potatis
2½ ägg
7½ dl vetemjöl
2½ tsk salt
Fyllning:
625 gr skogschampinjoner eller portabello
2½ msk smör
1¼ tsk kryddpepparkorn, mortlade
Salt och svartpeppar
Till servering:
375 gr smör till stekning
5 dl rårörda lingon
fredag 28 juni 2024
torsdag 27 juni 2024
Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm
Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar.
Av Stockholms totalt 95 offentliga toaletter går avtalen på 81 ut nästa år, och därmed ska de flyttas. Det rapporterar Mitti.
66 av toaletterna ägs av reklamföretaget JC Decaux, som 2014 ingick i avtal med Stockholm stad. JC Decaux fick ägarskap av toaletterna i utbyte mot 350 reklamplatser i Stockholm. Efter en sprucken budget landade priset för affären på 46 miljoner.
Nu är beskedet att bottenplattorna på toaletterna måste rivas för en kostnad på 20 miljoner kronor. Detta eftersom avtalet inte kan förlängas och toaletterna inte kan köpas ut. Istället flyttas toaletterna från Stockholm. Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) skyller problemet på Alliansstyret för tio år sedan.
I efterhand är det uppenbart att ett annat upplägg hade varit bättre, säger Strömgren till Mitti.
Nu har beslut tagits att bygga nya toaletter, där staden i stället tar på sig den ekonomiska risken men också får intäkter för reklam. Fler toaletter ska också kosta att använda.
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) beskyller i stället det nuvarande rödgröna styret för att lägga dyrbara skattepengar på att plocka bort moderna toaletter. Han menar att Stockholm kan bli utan dylika toaletter under flera år.
Efter mycket jobb ska fungerande toaletter försvinna. Vi får färre, sämre och dyrare toaletter, säger Dennis Wedin (M) till Mitti.
.
Svamp i underlivet
Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida. Det är vanligt att få svamp i slidan. Svamp på penisen är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampen med receptfria läkemedel.
Det är vanligt att få svamp i slidan, men ovanligt att få det på penisen.
Underlivets yttre delar brukar kallas vulva. Det är de delar du kan se utifrån: blygdläpparna, venusberget och klitoris.
De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna.
Ibland får Du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls.
Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det kan svida i slidan när du kissar och ofta gör det ont i vid slidsamlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra.
De yttre delarna av det manliga könsorganet är penisskaftet, ollonet och pungen.
Det är mycket ovanligt att få svamp på penisen om Du är frisk i övrigt. Däremot kan Du drabbas av en slags allergisk reaktion på slidsvamp. Det kan visa sig som rodnade utslag och lätt irritation på ollonet. När slidsvampen behandlas förvinner också de allergiska besvären på penisen.
I sällsynta fall kan besvären bero på svamp. Då kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida.
Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas.
Svamp i slidan går ofta över av sig själv inom någon vecka. Ibland går svampen inte över eller så kliar och svider det så mycket att Du vill ha snabb lindring.
Du kan använda receptfria läkemedel om allt det här stämmer in på Dig:
Det kliar kraftigt i slidan
Blygdläpparna är röda
Flytningarna från slidan är vita och gryniga
Det finns receptfria läkemedel mot svamp som används direkt i slidan. De brukar fungera bra.
Du kan välja mellan följande läkemedel:
En kräm som sprutas in i slidan med en plastspruta
Slidtabletter eller slidkapslar som Du för in i slidan med hjälp av en införare
Vagitorier som Du för in i slidan med ett finger
Läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan. Medlen kan ge kortvariga biverkningar som gör att det svider, kliar, blir rött och irriterat.
Du som är gravid bör prata med Din barnmorska eller en läkare om hur Du ska göra.
Efter att Du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna. Det är viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp Du har om behandlingen inte hjälper. Det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet och som kräver andra typer av behandling.
Det kan göra ont att ha slidsamlag eller andra typer av sex när Du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör Du inte ha slidsex så länge Du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.
Det finns en risk att Du kan få återkommande smärta vid vaginala samlag om Du har samlag trots att det gör ont.
Dessutom är risken större att Du får eller överför en könssjukdom om Du har slidsamlag samtidigt som Du har svamp. Det beror på att Du har små sprickor i slemhinnorna, och sprickorna gör att Du lättare får eller överför infektioner.
Du ska inte använda vanlig tvål och vatten i underlivet eftersom det torkar ut slemhinnorna i underlivet. Använd istället olja när Du tvättar underlivet om Du har svamp, eller om Du ofta får svamp. Det minskar irritationen i slemhinnorna. Stryk på oljan och torka av den innan Du duschar. Då blir Du ren samtidigt som vattnet inte torkar ut slemhinnorna lika lätt.
Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. Även oljor som används vid matlagning, som olivolja eller solrosolja fungerar bra.
Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på Dig:
Det hjälper inte med behandling med ett receptfritt läkemedel i slidan
Du har problem med utslag eller irriterad hud som kliar, svider eller värker på penisen och det inte går över in om en vecka
Du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår
Du är osäker på om Du har svamp
Är Du ung kan Du kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen kan vara olika på olika ungdomsmottagningar.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.
Det är svårt att ge råd om hur Du kan undvika svampinfektioner, eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna till dem.
Socker och jäst påverkar inte svamp
Det finns många myter om vad som orsakar svamp i underlivet och vilka behandlingsmetoder som hjälper. Dessa myter har inget stöd av forskningsresultat, men kan förekomma i tidningar, hälsokostbutiker eller som tips från vänner.
Den forskning som gjorts om samband mellan socker och jästintag och svampinfektion har inte visat på något samband.
En svampinfektion i underlivet överförs inte vid toalettbesök eller munsex. Det är ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex.
En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp, oftast Candida albicans. Svampen finns vanligtvis i tarmen hos alla människor. Hos vissa finns jästsvampen även i slidan utan att ge besvär. Svampen kan ge symtom om den förökar sig och orsakar en inflammation i slemhinnan.
Grundorsaken till att Du kan få en svampinfektion i underlivet är okänd.
Men det finns några faktorer som ökar risken för svampinfektioner:
En antibiotikabehandling kan påverka de nödvändiga bakterierna i slidan, vilket kan bidra till att Du får en svampinfektion
Svamp kan bero på att immunförsvaret är nedsatt av någon anledning. T ex om Du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket
Hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet. Därför är det vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet
Ibland kan svamp komma av att något har skavt mot slidan eller blygdläpparna, t ex om Du har cyklat mycket eller haft mycket slidsex. Det är för att svampen lättare får fäste om det finns små sår eller sprickor
För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård och behandling.
Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning.
Broccolipaj med ädelost
Broccoli och ädelost är en strålande smakkombination. Denna vegetariska paj är lätt att laga. Servera den gärna med en krispig sallad. Denna paj passar utmärkt att servera på en buffé.
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Skär broccolin i små bitar. Koka den 1 minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Vispa ihop ägg, grädde, ädel creme, salt och peppar. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen 10 minuter. Fördela broccolin i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
Receptet gäller för 4 port
Pajdeg:
125 gr smör
3 dl vetemjöl
1½ msk vatten
Fyllning:
250 gr broccoli
3 ägg
2½ dl mellangrädde
170 gr kvibille ädel creme
1 krm svartpeppar
Myter om levnadsvanor
Hjärt/Lungfonden tar itu med myter om levnadsvanor baserat på den senaste vetenskapen om hur våra vanor kan förbättra vår hälsa. Men vad säger egentligen forskningen. Kan man bli beroende av socker. Är gluten dåligt för alla. Är färsk mat alltid bättre än fryst. Genom att förändra våra levnadsvanor kan vi förebygga en betydande del av kranskärlssjukdomar och stroke.
Dagens forskning är morgondagens vård. Men den ger oss också mer kunskap om hur våra levnadsvanor påverkar riskerna för att drabbas av sjukdomar. Forskning visar att hälsosamma matvanor kan minska risken för hjärt/kärlsjukdomar med nästan 50%, säger Anette Jansson, dietist på Hjärt/Lungfonden.
Våra levnadsvanor har förändrats över tid. Till exempel har svenskarnas stillasittande ökat. Samtidigt har andelen vuxna med fetma tredubblats sedan 1980-talet, och ny forskning visar att dåliga matvanor och brist på fysisk aktivitet har ökat under pandemin. Därför är det viktigt för alla att se över sina levnadsvanor. Även de som redan är sjuka kan snabbt uppnå betydande hälsovinster genom att förändra sina vanor.
Faktum är att våra förändrade levnadsvanor har lett till förändrade riskfaktorer för hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Övervikt och fetma är nu riskfaktorer för hjärtinfarkt, medan rökning tidigare var en av de vanligaste riskfaktorerna.
Anette Jansson, dietist på Hjärt/Lungfonden, förklarar matpyramiden och den rekommenderade fördelningen i ett hälsosamt matmönster. Grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt, bär, nötter, mandel, frön, grovt bröd, fiberrika spannmål, pasta och ris utgör basen i matpyramiden. Basfettet bör vara vegetabiliska oljor.
På mitten av pyramiden finns fisk, skaldjur eller musslor, helst fet fisk, som bör ätas minst 2–3 gånger i veckan. Mindre mängder kyckling och mejeriprodukter som yoghurt är också rekommenderat. Rött kött och charkuterier bör ätas mer sällan. Vatten är en bra dryck till måltider och en måttlig alkoholkonsumtion rekommenderas.
Smör eller margarin. Kroppen behöver fett, men det är viktigt att välja rätt typ av fett. Oljor från växtriket, som olivolja och rapsolja, är bättre alternativ än mättade fetter som smör. Oljor från växtriket innehåller mer hälsosamma omegafettsyror och har visat sig vara fördelaktiga för hjärt/kärlhälsan.
Stekning i olivolja. Myten om att man inte kan steka i olivolja avfärdas. Olivolja är ett bra och nyttigt alternativ som passar bra i stekpannan. Den innehåller enkelomättade fetter och är rik på antioxidanter, vilket kan bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Kokosolja. Tropiska växtfetter som kokosolja innehåller en stor mängd mättade fettsyror. Det finns inget stöd för att kokosolja skulle vara hälsosammare än annat mättat fett. På grund av det höga innehållet av mättat fett kan kokosolja bidra till en ökad konsumtion av detta fett, vilket inte är fördelaktigt för hälsan.
Kan man bli beroende av socker. Det är inte vetenskapligt belagt att socker i sig är beroendeframkallande på samma sätt som vissa droger. Däremot kan socker bidra till en överkonsumtion av kalorier och leda till viktökning och hälsoproblem om det äts i stora mängder. Om man äter för lite, för oregelbundet eller fel saker får man lätt ett oregelbundet blodsocker och blir ofta sugen på att äta sötsaker. et rekommenderas att begränsa intaget av tillsatt socker och fokusera på en balanserad kost med naturliga sockerkällor som frukt.
Är gluten dåligt för alla. Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom där kroppen inte kan hantera gluten. För personer med celiaki eller glutenkänslighet kan gluten vara skadligt och orsaka magbesvär och inflammation. För de flesta människor är gluten dock inte skadligt och kan vara en del av en hälsosam kost. Det är viktigt att vara medveten om eventuella intoleranser eller allergier och anpassa kosten därefter.
Är färsk mat alltid bättre än fryst. Färsk mat och fryst mat kan båda vara en del av en hälsosam kost. Färsk mat kan vara näringsrik och ge en bra smakupplevelse, medan fryst mat kan vara bekvämt och ha längre hållbarhet. Vissa näringsämnen kan minska något vid frysning och upptining, men skillnaderna är oftast små och beror på tillagningsmetoder. Det är viktigt att välja näringsrik mat oavsett om den är färsk eller fryst.
Socker och hyperaktivitet hos barn. Det finns ingen koppling mellan socker och hyperaktivitet hos barn enligt omfattande forskning. Att barn blir hyperaktiva vid kalas kan bero på andra faktorer än sockret.
Skillnaden mellan fullkorn och fibrer. Fullkorn och fibrer är inte samma sak. Fullkorn innehåller mineraler, vitaminer och fibrer och är fördelaktigt för hälsan. Att äta fibrer garanterar inte intaget av mineraler och vitaminer. Fullkorn finns i olika spannmål och kan vara hela korn eller krossade/malda korn. Fullkornsprodukter kan bidra till lägre risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa cancerformer. De är även rika på näringsämnen som järn, kalium, magnesium, folat, antioxidanter och växtsteroler.
Riktlinjer för fullkornsintag. Det rekommenderas att kvinnor äter cirka 70 gram fullkorn per dag och män cirka 90 gram. Detta kan motsvara exempelvis två skivor knäckebröd och en portion fullkornspasta.
Sammanfattningsvis belyser texten att olivolja kan användas för stekning, att kokosolja inte är hälsosammare än annat mättat fett, att socker inte orsakar hyperaktivitet hos barn, och att fullkornsprodukter är näringsrika och kan vara fördelaktiga för hälsan. Det är viktigt att basera sina levnadsvanor på vetenskapliga rön och rekommendationer för att främja en god hälsa. Det finns ingen quick-fix eller enkelt svar på vad som är optimala levnadsvanor, men att ha en balanserad kost, vara fysiskt aktiv och undvika överkonsumtion av ohälsosamma livsmedel, är generellt sett gynnsamt för hälsan. Det kan vara klokt att rådfråga en dietist eller hälsoexpert för individuella kostrekommendationer.
22 miljarder till pensionerna används till annat
Den allmänna pensionen fortsätter att sjunka vilket är bekymmersamt, speciellt för låginkomsttagare. I Folksams rapport 2024 meddelas att den allmänna pensionen nu är nere i endast 44% av slutlönen. Det är långt ifrån målet på 60%.
Män har högre pensioner än kvinnor, men vårt pensionssystem ser till att jämna ut skillnaderna, i alla fall lite grann
För låginkomsttagare inom vården med en snittlön på 25 000 kronor innan skatt innebär den nuvarande procentsatsen att de får 11 000 kronor brutto i allmän pension varje månad.
Den totala pensionen har också sjunkit och uppgår i skrivande stund till 70% av slutlönen, och färre personer omfattas av tjänstepension.
I dagsläget uppskattas 89% av alla anställda få någon form av tjänstepension jämfört med 93% tidigare, enligt Cisions pressmeddelande som baseras på Folksams rapport.
Dessa siffror innebär att de flesta utan fastighetsbestånd måste ha ordentligt pensionssparande på egen hand för att ha råd att gå i pension.
Folksams förslag på 30 000 kronors höjning av pensionen
Den baseras så här:
En höjning av både intjänade och framtida pensionsrätter
En gas som fördelar överskottet i inkomstbaserade pensionssystemet
En moderniserad garantipension
Inkomsttagare betalar den allmänna pensionsavgiften i samband med inkomstbeskattning, vilken motsvarar 7% av den beskattningsbara månadsinkomsten upp till 49 967 kronor.
Ålderspensionsavgiften betalar vi också som inkomsttagare, men den betalas in av arbetsgivaren och ingår i arbetsgivaravgifterna. Till skillnad från allmän pensionsavgift betalas ålderspensionsavgiften även på de delar av lönen som överstiger det intjänande taket för allmän pension.
Endast avgiftsintäkter som motsvarar de intjänade pensionsrätterna under det aktuella året överförs av staten till pensionssystemet, vilket för 2023 motsvarar 393 miljarder kronor medan inbetalade avgifter för ålderspension som överstiger intjänande taket överförs till statskassan för att användas till annat än pensioner. För år 2023 förväntas dessa avgiftsintäkter förstärka statskassan med 22 miljarder kronor.
Folksams förslag till finansiering av en pensionshöjning:
Det principfasta alternativet
Lösningen tar sin utgångspunkt i 1994 års pensionsöverenskommelse om att pensionsrätten och pensionsavgiften ska ha samma procentsats samt delas i lika stora delar i form av allmän pensionsavgift och ålderspensionsavgift, det vill säga 9,25% per avgift av den totala slutlönen.
Det innebär att den allmänna pensionsavgiften höjs med 2,25%, från 7 till 9,25% och ålderspension sänks med 0,96%, från 10,21 till 9,25%.
Justeringsalternativet
Upplägget med två pensionsavgifter på olika nivåer, allmän pensionsavgift och ålderspensionsavgift bibehålls, men där den sistnämnda höjs från 10,21 till 11,5% för att den sammanlagda avgiften ska höjas från 17,21 till 18,5%.
Kostnadsneutraliteten åstadkoms genom att den allmänna löneavgiften sänks från 11,62 till 10,33%.
Avgiftsförenklingsalternativet
Dagens två pensionsavgifter ersätts med en avgift, ”allmän ålderspensionsavgift”, på 18,5% som blir en del av socialavgifterna och ingår i arbetsgivaravgifterna. Nuvarande ålderspensionsavgift på 10,21% ersätts med allmän ålderspensionsavgift på 18,5%
För att bibehålla kostnadsneutralitet sänks allmän löneavgift som ingår i arbetsgivaravgifterna i motsvarande grad, från 11,62 till 3,33%.
Kvickfix alternativet
Nuvarande ordning för pensionsavgifter bibehålls. Inkomstpensionen räknas om vid första utbetalningstillfället med hjälp av tidigare ovannämnda pensionsrättsfaktor på 7%.
onsdag 26 juni 2024
Työttömyys lisääntyy Suomessa
Översättningsresultat
Översättningsresultat
Rusta Dig för värmen
Sommaren är här, och med den kommer värmeböljor som kan vara både påfrestande och farliga. Men hur tacklar Du Dig egentligen igenom värmen på bästa sätt.
Vissa älskar värmen, andra avskyr den. En åsiktsskillnad som kan bero på flera orsaker, förklarar Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet för Må Bra.
Vår förmåga att hantera värme beror på flera faktorer, varav ett hälsosamt cirkulationssystem är avgörande. När kroppen behöver kyla ned sig vidgar blodkärlen närmast hudytan för att blodet ska kunna avge värme till omgivande luft.
Samtidigt ökar pulsen för att snabbare pumpa runt blodet, vilket hjälper till att svalka kroppen effektivt. En del av värmeavledningen sker även genom utandningsluften. Dessa mekanismer samverkar för att reglera kroppstemperaturen och säkerställa att vi kan klara av varma väderförhållanden.
Så hur ska Du se till att ta Dig igenom sommarens varmaste dagar.
Vatten är Din bästa vän under en värmebölja.
Drick regelbundet, även om Du inte känner Dig törstig. Vatten hjälper nämligen kroppen att reglera temperaturen och förhindrar uttorkning. Något som är särskilt viktigt när svetten flödar.
Kombinera detta med att äta vattenrik mat, så som melon, sallad och isglass. Undvik varma och kryddstarka rätter som kan höja Din kroppstemperatur ytterligare.
Försök även att undvika alkohol och koffein, eftersom de kan bidra till vätskeförlust.
Hitta sätt att kyla ned Dig själv under dagen.
Duscha kallt, använd en våt handduk på pannan eller nacken, eller ta ett fotbad med kallt vatten.
Att vistas i skuggan eller inomhus under de varmaste timmarna kan också hjälpa Dig att undvika överhettning.
Äldre människor, små barn och personer med kroniska sjukdomar är extra utsatta för värmens påfrestningar.
Se till att de har tillgång till svala miljöer och tillräckligt med vätska.
Äldre personer har även sämre förmåga att känna törst, så se till att erbjuda hjälp om de verkar påverkas markant av värmen.
Under värmeböljor kan hemmet snabbt bli varmt och kvavt.
Använd fläktar och luftkonditionering om möjligt. Dra för gardiner och persienner för att blockera direkt solljus. På natten, öppna fönster för att släppa in svalare luft.
Genom att följa dessa enkla men effektiva tips kan Du njuta av sommaren och samtidigt skydda Din hälsa. Var förberedd, lyssna på Din kropp och ta hand om varandra i värmen.
Så färdas Kronprinsessan till sjöss
Kronprinsessans familj går till sjöss
Till skillnad från pappa Kungens Fairline har Kronprinsessans familj valt en helsvensk båt för att semestra i skärgården med.
Hovet och båtlivet har varit tätt sammanknutna genom historien. Kungafamiljens närvaro på vattnet har i stort sett alltid funnits där. Ända sedan roddsluparnas tid på Brunnsviken har det funnits båt kring Hovets privatliv.
Att kung Carl XVI Gustaf haft ett passionerat förhållande till sjön är vida känt. På hans båt-CV finns en imponerande samling som sträcker sig från den första snurrebåten, via Magnum 35 och Ring 21 upp till kronan på verken, räddningen av motortorpedbåten T46.
Idag är Hovets privata båtinnehav mest fokuserat på den babyblå JCraft som Kungen har liggande i St Maxime på Rivieran och som han köpte år 2000 efter att den premiärvisas hängande i NKs ljushall i Stockholm.
När så kronprinsessan Victoria och prins Daniel började se sig om efter en ny båt till bryggan nedanför Haga slott vid Brunnsviken, var det många båttillverkare som gärna hade sett att valet just fallit på deras produkter.
Vinnare denna gång blev dock helsvenska Nimbus och deras ljusa och rymliga familjebåt Nimbus 365 Coupé.
Båten har nu redan fyra år på nacken i kungafamiljens vård och har under åren använts flitigt på utflykter utefter den svenska kusten.
I år ryktas det om att en långfärd ända till Kyrkesund på Tjörn är planerad, så möter du en helvit Nimbus 365 i sommar, kanske till och med bärande tretungad flagg, så vet Du vilka som förmodligen är ombord.
Allt fler drabbas av bedrägerier
Medan många seniorer njuter av sin välförtjänta pensionstid, finns det en mörk sida där de ständigt är utsatta för lurendrejerier och ekonomiska bedrägerier.
Bedrägeriförsök mot pensionärer har blivit en allt vanligare företeelse i dagens samhälle.
Med en kombination av ökad digitalisering och nya kriminella metoder riktas dessa bedrägerier ofta mot en av de mest sårbara grupperna i samhället.
Pensionärers utsatthet för bedrägerier har nått oroande nivåer. En ny undersökning från Pensionärernas Riksorganisation (PRO) visar att tre av tio pensionärer, eller 29%, har blivit utsatta för minst ett bedrägeriförsök under det senaste året.
Dessutom har en av tio pensionärer blivit drabbade flera gånger. En siffra som pekar på en skarp ökning av bedrägeriförsök riktade mot en av samhällets mest utsatta grupper.
PROs Pensionärsbarometer undersöker medlemmarnas syn på viktiga frågor. Resultaten är baserade på svar från cirka 34 000 pensionärer över hela landet.
Åsa Lindestam, ordförande för PRO, uttrycker stark oro över utvecklingen.
Hur många fler pensionärer ska behöva förlora sina livsbesparingar innan vi ser krafttag från regeringen och bankerna. Det räcker inte med informationskampanjer, nu är det dags att lagstifta om krav på förebyggande åtgärder och att bankerna ska ersätta sina kunder om deras tjänster inte är tillräckligt säkra, säger Lindestam.
Hennes uttalande belyser även ett akut behov av konkreta åtgärder för att skydda pensionärernas ekonomi.
För den som drabbas av bedrägerierna är det inget mindre än en katastrof, och anmälningarna bara ökar och ökar. Men alldeles för få brott blir uppklarade och ännu färre får tillbaka sina pengar. Det är inte rimligt att pensionärernas besparingar ska fortsätta finansiera kriminell verksamhet på det här sättet, förklarar Lindestam.
Det är tydligt att det finns ett behov för både starkare lagstiftning och även ett ökat ansvar från bankernas sida för att skydda pensionärer från denna växande brottslighet.
Samhället måste agera nu för att säkerställa att våra äldre inte fortsätter att falla offer för bedrägerier och därför förlora sina livsbesparingar.
PRO tipsar vad pensionärer kan göra för att skydda sig mot bedrägerier:
Logga aldrig in på Din internetbank på uppmaning av någon som kontaktar Dig
Lämna aldrig ifrån dig svarskoderna från Din bankdosa
Legitimera Dig inte på nätet för någon som ringer upp Dig
Radera Dina uppgifter på sajter som Hitta och Eniro
Var sunt skeptisk till oväntade kontakter och erbjudanden som känns för bra för att vara sanna
Även om Du blir utsatt för ett bedrägeri, finns det några viktiga steg att följa:
Kontakta Din bank omedelbart
Polisanmäl alltid händelsen på 114 14
Sök stöd i Din närhet, berätta för en vän eller närstående vad Du har varit med om
Brottsofferjouren erbjuder gratis stöd till brottsutsatta, vittnen eller anhöriga och nås på 116 066
Lichen sclerosus et atrophicus
Lichen sclerosus et atrophicus är en kronisk sjukdom som ger klåda och hudförändringar, oftast i underlivet. Sjukdomen smittar inte. Många får lindrigare besvär om behandlingen påbörjas tidigt. En del blir fria från besvären. Andra kan behöva fortsätta behandla sig i perioder hela livet.
Ofta kallas sjukdomen bara lichen sclerosus. Sjukdomen är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar påverkar sjukdomen. Lichen sclerosus innebär en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen, men det är ovanligt. Risken minskar om sjukdomen behandlas.
Lichen sclerosus är vanligast hos kvinnor men förekommer även hos män och barn.
Oftast kommer lichen sclerosus i underlivet och kring ändtarmen. Den kan också komma på andra hudområden, men det är ovanligt.
Det är vanligt att huden i underlivet först blir tjockare för att sedan gradvis förtunnas. Huden blir stram, skör och vitaktig. Områdena med lichen sclerosus kan likna eksem och huden kan bli irriterad med små sår och sprickor.
Kvinnor kan få svår klåda i underlivet och blygdläpparna kan dra ihop sig och krympa. Män kan få sveda och irritation på ollonet och förhuden. Förhuden kan också dra ihop sig och krympa.
Symtomen kan orsaka obehag vid sex.
Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har lichen sclerosus. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma Dina symtom och var Du kan söka vård.
Det är viktigt att Du sköter den dagliga hygienen av underlivet utan att överdriva tvättandet. Använd gärna barnolja i stället för tvål och vatten. Klappa torrt med en handduk efter tvätt. Du kan smörja med barnolja eller en mjukgörande kräm som är anpassad för underlivet om huden känns torr och stram. Mjukgörande krämer för underlivet finns att köpa på apotek.
Obehag vid sex kan lindras om Du använder glidmedel.
Sjukdomen behandlas oftast med stark kortisonkräm som Du får på recept. Du smörjer krämen på hudområdet där besvären finns. Ibland kan Du också få smörja med en receptbelagd hormonkräm om Dina slemhinnor är sköra.
Ibland kan lichen sclerosus även behandlas med en receptbelagd kräm eller salva som motverkar inflammation utan att innehålla kortison. Läkemedel utan kortison används ibland som enda behandling och ibland i kombination med starkt kortison.
Du kan behöva opereras om Du får en åtstramning eller förträngning av huden i underlivet.
tisdag 25 juni 2024
EU hotar Microsoft med storböter
Microsoft riskerar dryga EU-böter. EU-kommissionen har riktat nya anklagelser mot den amerikanska moln- och mjukvarubjässen för att missbruka sin dominerande marknadsställning genom att koppla videokonferensappen Teams till sina andra företagsmjukvaror.
Enligt EU ska Microsofts agerande för att skydda sin dominerande ställning på marknaden för videokonferenser ha pågått sedan 2019, bland annat genom att begränsa möjligheten att interagera mellan Teams och andra konkurrerande mjukvaror.
Bötesbeloppen för konkurrensbrott kan som mest uppgå till 10% av ett bolags globala omsättning, även om det är sällan böterna når upp till de nivåerna.
Microsofts vd Brad Smith säger i en kommentar till beslutet att bolaget kommer att arbeta för att hitta lösningar på de anmärkningar som EU-kommissionen har framfört.
EUs formella varning till Microsoft kommer sedan plattformen Slack anmält konkurrenten för konkurrensprövning 2019.
I måndags fick den amerikanska teknikbjässen Apple en likartad varning av EU-kommissionen för hur App Store missgynnar andra app-tillverkare.
måndag 24 juni 2024
Endometrios
Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. De flesta behöver behandling för att slippa att ha ont, och andra besvär.
Det är viktigt att Du får träffa en gynekolog om Du har mycket ont vid mens eller om Du har andra besvär som är kopplade till menstruationscykeln. En gynekolog kan hjälpa Dig att få en utredning och behandling.
Det är vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens. Symtomen vid endometrios varierar från person till person. En del känner inte av den alls, eller ganska lite. Andra kan ha symtom som inte är uppräknade här.
Det är vanligt att ha mycket ont när man har mens eller ägglossning. Oftast gör det ont i magen, men det kan också göra ont ut mot ryggen och ner i benen.
Det är också vanligt att ha ont långt in i slidan och magen när Du har slidsamlag.
Du kan också ha ett eller flera av följande symtom:
Du har symtom som liknar urinvägsinfektion. Du kan t ex känna Dig kissnödig ofta eller ha svårt att komma igång och kissa
Du har symtom som liknar IBS, som t ex diarré eller förstoppning
Det gör ont när Du kissar eller bajsar
Du har blod i kisset eller bajset i samband med mens
Du känner Dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber
Du har svårt att få till en graviditet
Du har längre och rikligare mens
Det är vanligt att ha bättre och sämre dagar eller längre perioder med mer eller mindre symtom. Hur starka symtom Du har kan också varierar över tid.
Det finns olika saker som Du kan prova att göra själv, för att det ska göra mindre ont. Det kan t ex kännas skönt med värme på magen, som t ex varma vetekuddar eller en värmedyna.
Akupunktur eller tens kan hjälpa. Du kan också prova avslappningsövningar, KBT och mindfulness.
En del som har endometrios märker att vad de äter påverkar hur de mår och hur ont de har. Det finns ingen forskning som visar att särskild kost gör så att sjukdomen i sig påverkas. En orolig tarm påverkar dock hela magen och kan göra att smärtorna från endometriosen gör mer ont.
Du kan testa att föra kostdagbok för att se om det finns mat som gör att Du får mindre ont och utesluta det som ger mer obehag eller smärtor. Kontakta gärna en dietist för rådgivning.
Det är bra att vara fysisk aktiv, eftersom det aktiverar kroppens eget smärtstillande system. När Du rör på Dig frigörs endorfiner, vilket lindrar smärta. Det kan räcka med promenader eller andra former av lättare träning.
Det kan kännas svårt att röra på sig och träna, om Du har mycket ont av endometrios. Då kan Du behöva få hjälp av en fysioterapeut för att komma igång.
Kontakta en vårdcentral eller en gynekologisk mottagning för att bli undersökt om ett eller flera symtom stämmer på Dig:
Du har så ont när Du har mens att det begränsar Ditt liv, t ex att Du inte kan gå i skolan eller arbeta även om Du tar receptfria smärtlindrande läkemedel
Du har andra symtom som skulle kunna bero på endometrios
Du kan kontakta de flesta mottagningarna genom att logga in.
Är Du ung kan Du kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen kan vara olika på olika ungdomsmottagningar. Du kan också kontakta elevhälsan på Din skola.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och råd om vad Du kan göra själv.
De röda prickarna visar var endometrios är vanligast. På eller nära äggstockarna och i bukhinnan.
Du får berätta hur Du mår och vilka symtom Du har. Läkaren gör oftast en gynekologisk undersökning och en vaginal ultraljudsundersökning.
Det är ganska vanligt att det bildas endometrioscystor i äggstockarna. Ett ultraljud kan bland annat visa om Du har cystor på äggstockarna.
I vissa fall kan Du behöva undersökas med titthålskirurgi. Då kan läkaren också ta bort all synlig endometrios i samband med undersökningen.
Det kan ta lång tid att få rätt diagnos om Du har endometrios. Det är vanligt att istället få diagnoser som mensvärk, urinvägsinfektion eller IBS. Sök vård igen om Du inte tycker att Du bir bättre av den behandling Du får.
Det finns flera mottagningar som är specialiserade på endometrios, som t ex Endometrioscentrum i Uppsala och Endometrioscentrum i Huddinge. Du kan ringa dit för att få råd. Du kan också be att få en remiss dit från Din vårdcentral, oavsett var i landet Du bor.
Det går inte att bli av med sjukdomen, men den kan lindras med hjälp av behandling.
Det är olika för olika personer vilken behandling som hjälper bäst. Det kan t ex bero på hur gammal Du är eller om Du planerar att få till en graviditet.
Det är vanligt att du tillsammans med Din läkare får prova Dig fram till vad som fungerar just för Dig. Ibland behövs operation.
Behandlingen brukar vara en kombination av läkemedel mot smärta och läkemedel med hormoner.
Oftast räcker det med receptfria smärtstillande läkemedel om Du inte har allt för ont. I första hand rekommenderas en kombination av läkemedel med paracetamol och läkemedel som också hämmar inflammationen, så kallade NSAID eller coxhämmare.
Du kan i perioder behöva receptbelagda smärtstillande läkemedel om Du har mycket ont. Prata med Din läkare.
Vissa smärtstillande läkemedel kan irritera magen. Du som får besvär från magen kan få så kallade stolpiller utskrivna. Dem för Du in i ändtarmen. Ett annat alternativ är enterotabletter, som löser upp sig i tarmen istället för i magen när Du sväljer dem. Det finns också långtidsverkande smärtstillande läkemedel som är snällare för magen. Be Din läkare om råd.
Östrogen är ett hormon i kroppen. Endometrios blir värre av östrogen. Genom att minska mängden östrogen i kroppen kan besvären med endometrios lindras.
Det sker med hjälp av läkemedel som gör att Du slutar få ägglossning och mens. Helst ska Du bli helt blödningsfri.
Vanliga biverkningar kan vara blödningar, nedstämdhet, minskad sexlust, viktuppgång och akne. Prata med Din läkare om Du får biverkningar av Ditt läkemedel.
Det är vanligt att först få prova vanliga kombinerade p-piller som innehåller hormonerna östrogen och gestagen.
Du tar ett p-piller varje dag utan uppehåll. Ett alternativ är att ta p-piller dagligen under långa perioder med uppehåll t ex var tredje månad.
Många blir helt blödningsfria när de tar p-piller kontinuerligt.
Du kan få pröva läkemedel med endast gestagen eller GnRH-analoger om kombinerade p-piller inte hjälper.
Gestagener gör oftast att Du blir blödningsfri. Det finns olika sorter och därför kan Du få prova Dig fram till vilken gestagen som passar Dig bäst. Du tar dem som tabletter varje dag.
Du kan också få sprutor med gestagen. Det är olika hur ofta Du behöver en spruta. Det kan vara var tredje vecka till var tredje månad.
Det finns olika hormonspiraler som innehåller gestagen. Hormonspiralerna kan användas ensamt eller med andra läkemedel som innehåller gestagen eller kombinerade p-piller.
GnRH-analoger tar bort i princip all östrogenproduktion i äggstockarna och gör så att Du får samma symtom som om Du var i klimakteriet.
Du kan ta läkemedlet som nässprej varje dag, eller få en spruta med tre till fyra veckors mellanrum.
Det är vanligt att få en låg dos östrogen samtidigt för att lindra klimakteriebesvär som svettningar och vallningar, och för att minska risken för benskörhet.
Ibland kan behandlingen hjälpa mot smärtorna men ge biverkningar så att Du inte mår bra. Då kan Du göra uppehåll i behandlingen och sedan börja igen. Ibland kan det behövas en kombination av olika behandlingar eller att Du byter behandling.
Endometrios kan behöva opereras bort. Hur stor operationen blir beror på var den sitter, hur utbredd den är och om det finns cystor, ärr och sammanväxningar.
Det är vanligast med en titthålsoperation, som också kallas för laparoskopi. Det är ovanligt men ibland behöver läkaren göra en operation där magen öppnas. Det kan t ex bero på att endometriosen orsakat många eller stora sammanväxningar.
Du är sövd under operationen.
Du får prata med en läkare före operationen så att Du är förberedd på vad operationen kan innebära.
Med titthålsoperation kan läkaren även ta bort t ex äggstockarna och livmodern om det är lämpligt. Minst en äggstock och livmodern ska lämnas kvar om Du vill ha barn. Då får Du mens som vanligt efteråt och kan försöka få till en graviditet.
Endometrioscystor på äggstockarna tas vanligtvis bort om de sitter i vägen vid äggplockning inför provrörsbefruktning. En cysta som antas ge smärtor som inte kan lindras på annat sätt kan också tas bort.
Operationen kan ta olika lång tid beroende på hur mycket endometrios Du har.
Det är vanligt att Du behöver ta hormoner efter operationen för att förhindra att endometriosen kommer tillbaka.
Det är inte helt känt vad endometrios beror på. Den troligaste förklaringen är att celler eller bitar av livmoderslemhinnan pressas ut i magen genom äggledarna när Du har mens. Cellerna eller bitarna av livmoderslemhinna fäster sedan på bukhinnan där de fortsätter att växa.
Studier har visat att endometrios till viss del är ärftligt. Det innebär att sannolikheten är större att få endometrios om Du har en genetisk släkting som har sjukdomen.
Hos en del läker endometrios ut av sig själv. När Du kommer i klimakteriet och slutar få mens brukar sjukdomen försvinna.
Endometrios kan börja som knappnålsstora knottror som efter hand växer till större områden som kallas endometrioshärdar. Du kan ha lindriga besvär även om Du har stora endometrioshärdar. Hur ont det gör beror delvis på var förändringarna sitter.
Endometrioshärdarna reagerar på hormonerna östrogen och progesteron på samma sätt som den vanliga livmoderslemhinnan. Östrogen och progesteron är de hormoner som styr mensen. Östrogen stimulerar tillväxt av livmoderslemhinnan medan progesteron påverkar slemhinnans funktion så den är mottaglig för ett eventuellt befruktat ägg. När progesteronnivån minskar mot slutet av menscykeln startar menstruationsblödningen i både livmodern och endometrioshärdarna.
Det är dock vanligast att endometrios finns på ett eller flera av följande ställen:
Bukhinnan i nedre delen av buken och vid äggstockarna
Ena eller båda äggstockarna
Utsidan av livmodern
Urinblåsan
Ändtarmen
Andra inre organ
Det är ganska vanligt att det bildas endometrioscystor i äggstockarna. De kallas ovarialendometriom eller chokladcystor. De innehåller endometrios och gammalt nedbrutet blod.
Endometrios som växer i livmoderväggen kallas adenomyos. Även adenomyos gör att man har mycket ont vid mens och får rikliga blödningar. Men i övrigt ger det inte samma symtom som endometrios.
Blödningar i härdarna ökar irritationen och gör så att Du får ont. Kroppens immunförsvar försöker då att få bort endometriosen genom att skicka ut en massa olika ämnen. Ämnena orsakar en inflammation. Inflammationen leder till att nerverna blir mer känsliga så att Du får ont. Inflammationen kan också leda till att Du blir trött och känner Dig sjuk.
Inflammationen kan också leda till sammanväxningar. Sammanväxningarna beror på att det bildas bindväv på och runt endometrioshärdarna. Bindväven kan orsaka sammanväxningar t ex mellan tarmarna och bukväggen, eller mellan livmodern, äggledarna och äggstockarna.
Sammanväxningarna kan hindra olika organ att röra sig som de brukar. Då kan det göra ont vid olika kroppsställningar och fysisk aktivitet.
Det kan vara påfrestande att ständigt ha ont. Du kan få hjälp i form av samtalsstöd, t ex hos en kurator eller psykolog. Fråga Din läkare om Du vill ha hjälp med att få en kontakt. Det finns också patientföreningar som t ex Endometriosföreningen. Där kan Du komma i kontakt med andra som har sjukdomen.
Det kan väcka olika känslor och reaktioner att få veta att Du har endometrios. Många med sjukdomen har fått vänta länge på att få en diagnos.
För en del kan det vara en lättnad att äntligen få en diagnos och behandling. För andra kan det också väcka sorg, t ex om Du har gått länge med Dina besvär och inte har fått hjälp tidigare. Men de flesta mår bättre när de får ett bra omhändertagande och rätt behandling.
En vanlig oro som väcks är om det alltid ska vara som det är nu. Oro inför att kunna bli gravid är också vanligt. Du kan prata med en endometriosspecialist eller en specialist på ofrivillig barnlöshet om Du är orolig eller har frågor. De flesta med endometrios kan få egna biologiska barn.
Det finns en ökad risk för äggstockscancer om Du har endometrioscystor i äggstockarna.
Det finns risk för att utveckla ett så kallat kroniskt smärtsyndrom om Du har ont under en längre tid eller om Du har smärtor vid upprepade tillfällen under lång tid.
Du behöver få hjälp av en smärtspecialist om Du får sådan smärta. De flesta blir hjälpta av att få träffa ett team med smärtläkare, psykolog, fysioterapeut och arbetsterapeut i ett så kallat smärtrehabiliteringsprogram.
Det kan vara svårare att få till en graviditet genom samlag om Du har endometrios. Det finns flera orsaker till det. Bland annat är kan det vara svårare för äggen att bli befruktade. Det kan också vara svårare för ett befruktat ägg att fastna, eftersom inflammationen gör att livmoderslemhinnan inte fungerar som den ska. Endometrios ökar också risken för missfall.
Provrörsbefruktning, IVF, brukar vara den behandling som fungerar bäst om man har endometrios och inte kan bli gravid genom samlag.
Smärtan är ofta värre de första två till tre månaderna av en graviditet. Sedan är det vanligt att vara i stort sett smärtfri fram till barnet föds. För de flesta kommer smärtorna tillbaka en tid efter att barnet är fött, oftast efter att mensen har börjat igen.
För att alla ska få en jämlik vård finns det nationella riktlinjer för vissa sjukdomar. Där kan Du bland annat läsa om vilka undersökningar och behandlingar som kan passa bra vid endometrios.
Riktlinjerna innehåller rekommendationer. Vårdpersonalen måste ändå bedöma vad som passar varje enskild patients behov och önskemål.
Det är Socialstyrelsen som tar fram de nationella riktlinjerna. Riktlinjerna är skrivna för chefer och andra beslutsfattare, men det finns också versioner som är skrivna direkt till patienter. Där kan Du läsa vad som gäller för just Din sjukdom.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.
Just idag möter jag livet försvarslöst
Jag öppnar mitt hjärta och ber, "Hjälp mig Gud att acceptera min ofullkomlighet. Ge mig styrka att släppa taget om mitt kontrollbehov, kraft att bli fri från mina flyktbeteenden, mod att lägga ner mina försvar och insikt om att jag är älskad precis som jag är".
Vilka är mina försvarsstrategier?
Just idag möter jag en annan människa på djupet
Om vi bara vågar kliva ut ur garderoben och börjar berätta om våra hemliga drömmar och det vi skäms för så märker vi att vi är mer lika varandra än vi kunnat ana. Det är när vi tar risken att mötas i öppenhet som vi kan se att vi varken är bättre eller sämre än någon annan. Först då kan vi lära känna varandra och inse att det inte finns några främlingar.
Vem kan jag öppna mig för?
Just idag sprider jag glädje
Jag öppnar mitt hjärta och ber, "Hjälp mig idag att våga välja glädjen. Att förstå att den ofta är ett val, ett förhållningssätt, en vana vunnen genom daglig övning och inte en tillfällighet. Hjälp mig idag att se att jag bara kan behålla min glädje genom att ge den vidare".
Hur sprider jag glädje?
Just idag gör jag så gott jag kan
Livet är en hisnande improvisationsteater där vi färdas från scen till scen och ständigt står inför en publik utan att ha varken rollista eller färdiga repliker. Vi har egentligen ingen chans att öva och vet aldrig hur nästa akt kommer att se ut. Om vi skulle göra rätt hela tiden skulle vi behöva leva livet baklänges.
Vilken har varit mitt livs viktigaste replik?
Just idag samarbetar jag med andra
Mötet med Guds villkorslösa kärlek är en uppgörelse med vår tids individualism, materialism och prestationsångest. Den fruktlösa kamp som gör oss människor till varandras konkurrenter och det budskap som intalar oss att vi måste prestera, vara och se ut på ett särskilt sätt för att ha ett verkligt värde på den fria marknaden.
Vem jämför jag mig själv med?
Just idag förlåter jag en ovän
Egentligen behöver vi varken be Gud om hjälp eller förlåtelse. Vi är redan burna och förlåtna. Gud är redan på vår sida, vår bästa vän och vår största supporter. Det är vad det vackra och nästan bortglömda ordet "nåd" betyder. Vad vi däremot behöver göra är att försöka förmedla den kärlek och nåd, som redan vilar över våra liv, vidare till andra.
Vad har jag svårt att förlåta mig själv för?
Just idag ska jag bjuda hem någon
I Nya Testamentet star det, "Var noga med att visa gästfrihet, utan att veta det har Ni haft änglar på besök". Om vi bara öppnar våra ögon och lyfter blicken så möter vi änglar oftare än vi anar, människor av kött och blod vars hjärtan Gud har rört och som nu rör vid oss.
Vilka änglar har jag mött?
Vodka Martini
Vodka Martini är en klassisk och elegant cocktail. Den anses av många vara en lite tråkigare variant av Dry Martini, men så behöver inte var...
-
Piña Colada är en väldigt populär och relativt enkel drink med tropiska inslag. Rom, kokos och ananas är en trevlig smakkombination som dire...
-
Det brinner i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Det är en fullt utvecklad brand, det slår ut lågor genom fönstren, säger Fredrik Hilmers...