Råd för bättre ork under pollensäsongen

Ett av de tidigaste vårtecknen är att pollenallergiker drabbas av en överväldigande trötthet. En del beskriver det som att bli golvad av sömnighet. Kliande ögon, kedjenysningar, och rinnsnuva är andra symtom. Under säsongen upplever många att det är svårt att orka som vanligt. Genom att vara förberedd har du större chans att behålla orken genom pollensäsongen.

I Sverige är allergi mot björkpollen den vanligaste typen av allergi. Personer som har allergi mot björk kan ofta få symtom även av andra snarlika pollen, t ex från hassel, al, bok eller ek. Eftersom hassel släpper pollen tidigt på året kan det ge symtom så tidigt som i februari.

Det som får Dig att må bra i stort, t ex bra sömn, bra mat, regelbunden fysisk aktivitet, gör att Du klarar av pollensäsongen bättre. Det är också bra att förbereda det Du kan hemma. 

Här är tips på vad Du kan göra för att preppa inför pollensäsongen:

Se till att Du har de läkemedel Du behöver. Gå igenom vilka läkemedel Du har hemma. Om bästföredatum har passerat är det läge att ordna nya. Tänk på att öppnade förpackningar ofta har kortare hållbarhet, t ex ögondroppar.

Nässköljare eller nässpray med saltlösning kan vara bra att ha hemma för att kunna skölja bort pollen.

Se över Dina rutiner för mat och sömn, så Din kropp orkar bättre.

Tänk igenom träning som funkar även vid höga pollenhalter. Simning och inomhusträning kan vara bra alternativ. Starta gärna allergianpassad träning redan nu, så är det större chans att Du orkar hålla i den.

Vårstäda hemma och plocka undan onödiga saker så det blir lättare att dammsuga och våttorka under pollensäsongen.

Luftrenare kan vara ett alternativ att prova under säsongen. Om Du har en luftrenare, kontrollera om Du behöver byta filter.

Se över Din dammsugare, så att Du har bra filter. Kanske behöver det bytas

Var uppmärksam på tidiga symtom, så Du kan förändra Dina vanor och ta de mediciner Du behöver.

Hjälper inte receptfri behandling mot Din allergi

Om Du besväras av pollenallergi som inte lindras av receptfri behandling kan Du få hjälp hos Din läkare.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning