Här är knepen för att åldras långsammare

Det finns några nyckelfaktorer att försöka hålla sig frisk och hälsosam.

Drömmen om så många friska år som möjligt i livet är det många som har. Expressen har intervjuat professorn Tommy Cederholm, som berättar hur Du maximerar antalet friska år som pensionär.

I stora drag handlar det om att se över sina rutiner när det gäller fysisk aktivitet, stillasittande, kost och sömn. 

Tommy Cederholm, professor emeritus i klinisk nutrition och överläkare i geriatrik ger tips på enkla sätt att få med de fyra punkterna i vardagen. 

Målet för fysisk aktivitet rekommenderas vara promenader eller enklare joggingrundor, vilket man väljer är helt upp till utövarens preferens. Det viktiga är att nå mellan 7 500 och 10 000 steg om dagen med högre puls. Även enklare muskelträning, tio minuter tre gånger i veckan rekommenderas. 

Gällande stillasittande så är det inte farligt i sig, men det som är essentiellt enligt Cederholm är att göra rörelsepauser. 

Man kan inte kompensera åtta timmars stillasittande med tio minuters fysisk träning, säger han. 

För att bromsa åldrandet genom kosten berättar Tommy Cederholm att proteinrika baljväxter tillsammans med andra vegetariska alternativ bör utgöra minst hälften av den vardagliga kosten. Detta kan givetvis kompletteras med animaliska produkter såsom kyckling, fisk och kött. 

Cederholms fjärde och sista tips för att maximera antalet friska år som pensionär gäller sömn, och den återhämtning som kroppen får genom god sömnkvalitet. 

Professorn understryker att åtta timmars sömn är optimalt för de flesta, men hur mycket sömn man behöver är högst individuellt. Tommy Cederholm tipsar om att skapa hållbara, individuella sömnrutiner. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning