Det är kanske den hetaste språkpotatisen.
I sommar blir Lena Lind Palicki ny chef för Språkrådet.
Hon vill att ”de” och ”dem” ska ersättas med ett enda ”dom”.
Debatten om D-ordet rör ofta upp heta känslor.
Att kunna skilja på ”de” och ”dem” ses av många som en symbol för en korrekt svenska.
En undersökning som Novus gjorde på uppdrag av Språktidningen förra året visar att 39% av svenskarna vill fortsätta skriva ”de” och ”dem”.
Lena Lind Palicki, som i sommar blir ny chef för Språkrådet, är inte av dem (dom?).
I våras lät hon meddela i en språkspalt i Svenska Dagbladet att hon hädanefter tänkte skriva ”dom” i stället för ”de” och ”dem”.
Det är en del av en naturlig språkutveckling, för att vi har slutat göra den här skillnaden i talet, säger hon till Sveriges Television.
Lena Lind Palicki är språkvetare och har forskat kring debatten.
Lena Lind Palicki tar över som chef för Språkrådet i sommar.
Man kan se att man skuldbelägger och skammar dem som inte kan. Man säger att de är lata och ”vad är det för fel på ungdomen nuförtiden”, ”vad får man egentligen lära sig skolan”.
Hon tror att vår syn på äldre texter kommer att förändras i takt med att ”de” och ”dem” byts ut till ”dom”. Gamla texter kommer snabbt att kännas föråldrade.
Språket förändras ju vare sig vi vill eller inte. De flesta är överens om att det är en naturlig process att språket förändras, men få människor vill att språket ska förändras under den egna livstiden, säger hon till Sveriges Television.
Den kände författaren Björn Ranelid rasar mot den föreslagna språkreformen, som han kallar en ”eftergift för de okunniga och obildade”.
Jag dömer ut den totalt, denna enfaldiga och obildade reform. Fullkomligt obarmhärtigt dömer jag ut den.
Han förklarar att det inte är för att vara elak, utan att det handlar om att värna den svenska språkskatten.
Men jag förstod att det skulle komma. Det är så tråkigt att det blir så här. Gör man den ena eftergiften efter den andra blir det ett barbari, fortsätter han.
Jag kommer aldrig någonsin att skriva ”dom”.
Författaren Björn Ranelid fördömer förslaget att skippa ”de” och ”dem”.
De eller dem?
De ska användas som subjekt. Subjekt syftar till de som utför handlingen.
Dem ska användas som objekt. Objekt syftar till personerna som är föremål för handlingen.
Ibland är det svårt att veta om man ska använda subjektsformen de eller objektsformen dem.
Då kan man pröva att byta ut de/dem mot vi/oss. Grundregeln är att där man väljer vi ska man också välja de, Vi/de har inte gjort något fel. Och omvänt, där man väljer oss ska man också välja dem, Oss/dem har han aldrig brytt sig om.
Ser för hemskt ut, för mig är "dom" en svordom och något fullt i text, samt en dom man får i rätten. Kommer aldrig skriva det istället för "de" och "dem". Ett mycket dumt påhitt att byta ut detta fula ord
SvaraRadera