Så påverkar sommartiden Din kropp

Nu är det snart dags att ställa om klockan till sommartid igen. Men när ställer man om till sommartid?

Ska klockan ställas fram eller bak? 

Vi har vintertid, även kallad normaltid, mellan oktober och mars varje år. Mellan mars och oktober gäller istället sommartid. Klockan ställs då fram en timme för att få ljusare kvällar under sommarmånaderna. År 2023 ställer vi om till vintertid natten till den 29 oktober. 

Natten till söndagen den 26 mars ställer vi fram klockan en timme. Det innebär att klockan 02:00 blir klockan istället klockan 03:00, och en timmes sömn går förlorad. 

För vissa är sommartiden endast förknippad med härliga ljusa kvällar, men för andra är det svårare att anpassa sig till den nya dygnsrytmen och sömnen påverkas. Speciellt små barn kan ha svårt med omställningen när rutinerna ruckas på, och läggningarna om kvällen kan ta extra lång tid. 

Här kommer sju råd för bättre sömn:

Stressa mindre. Stress är en vanlig orsak till sömnproblem

Lägg Dig och gå upp ungefär samma tider varje dag

Varva ner, utan skärm, några timmar innan läggdags

Om Du har små barn, planera in längre tid för barnen att varva ner inför läggdags under övergången från vinter- till sommartid

Minska på koffein och undvik alkohol och tobak

Var utomhus i dagsljus minst en timme om dagen. Dagsljus hjälper kroppens biologiska klocka att anpassa sig efter soldygnet

Om Dina sömnproblem påverkar Ditt liv så pass mycket att Du inte kan sköta vardag, arbete eller Dina relationer kan Du behöva söka hjälp för att få bättre sömn. 

Det är helt normalt att i perioder ha problem med sömnen. Men om Dina sömnproblem är långvariga och påverkar Ditt liv negativt kan Du behöva professionell hjälp. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning