Dessa grupper bör fortsätta ta covid19-vaccin i år

Många i befolkningen har nu ett bra skydd mot covid19 och därför har rekommendationerna om vaccination uppdaterats. Folkhälsomyndigheten bedömer att de flesta som är under 50 år kan hoppa över vaccinationen det kommande året. Samtidigt kommer nya varianter, och spridningen fortsätter. Vi listar vilka som rekommenderas att fortsätta ta vaccin, och hur många doser.

Numera finns ett bra skydd mot covid19 hos de flesta personer i Sverige. I den senaste undersökningen om immunitet mot covid19 framkommer att nu har minst 94% antikroppar. Skyddet har byggts upp både genom vaccinationer och att ha haft en eller flera covid19-infektioner. Det har gjort att Folkhälsomyndigheten har uppdaterat rekommendationerna för vaccination mot covid19. De nya rekommendationerna gäller från 1 mars 2023 och ett år framåt.

En del grupper rekommenderas fortfarande att vaccinera sig. Det gäller t ex de som har en underliggande sjukdom eller andra faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk. 

Dessa grupper rekommenderas att fortsätta ta covid19-vaccin:

Personer som är 80 år och äldre, samt de som bor på särskilda boenden för äldre (SÄBO)

Rekommenderas att ta två doser under perioden från 1 mars och ett år framåt, oavsett tidigare antal doser. Doserna bör tas med minst sex månaders intervall.

Personer som är 65–79 år samt personer i riskgrupp som är 18 år och äldre

Rekommenderas att ta en dos under perioden från 1 mars och ett år framåt, oavsett tidigare antal doser. Dosen bör i första hand tas inför höst-vinter, och med ett tidsintervall på minst sex månader från senaste dosen.

Personer som är mellan 50 och 64 år

Rekommenderas att ta en dos under perioden från 1 mars och ett år framåt, oavsett tidigare antal doser. Dosen bör i första hand tas inför höst-vinter, och med ett tidsintervall på minst nio månader från senaste dosen.

För personer som är mellan 18 och 49 år finns ingen allmän rekommendation, däremot finns vaccin tillgängligt för dem som vill ta. Det kan t ex vara personer som lever nära en äldre person, eller en person i riskgrupp.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning