Torra, röda eller rinnande ögon, så kan Du få hjälp

Torra ögon, eller ögon som är röda eller rinniga, är ett vanligt ögonproblem som tilltar med stigande ålder. Det finns hjälp att lindra de vanligaste symtomen; att ögonen svider, kliar, är torra, röda, känns grusiga eller rinner.

Vid allvarligare tillstånd kan ögat även smärta, synskärpan påverkas (exempelvis dimsyn) och ljuskänslighet uppstå.

Torra ögon påverkar vardagen för mellan 10 – 20% av jordens befolkning, trots det får tillståndet mycket begränsad uppmärksamhet. De som tvingas leva med besvären är dessutom sällan medveten om att torra ögon kan behandlas. Detta är ett problem då utebliven behandling på sikt kan leda till en kronisk sjukdom med ökad risk för infektioner, sårbildningar och nedsatt syn som följd. Problem med torra ögon upplevs som vanligare bland kvinnor. Kvinnor över 40 år kan få problem med torra ögon till följd av hormonella förändringar som gör slemhinnorna torrare.

Normalt utsöndrar ögats tårkörtlar tårvätska kontinuerligt och när man blinkar fördelas tårvätskan till en tunn film över ögats yta. Det gör att ljuset kan brytas jämnt genom hornhinnan och att ögat inte torkar ut. Den vanligaste orsaken till torra ögon är att tårproduktionen minskar med stigande ålder och/eller att något stör tårkanalen så att vätskan inte når ut i ögat. Torra ögon kan även bero på för dålig produktion av fett i tårvätskan. Konsekvensen blir då att tårarna dunstar snabbt, Dina ögon kan rinna och Du upplever en torrhet och ögontrötthet. Besvären kan upplevas som mest vid exempelvis långvarigt användande av bildskärmar.

En orsak till torra, röda och irriterade ögon är ögonlocksinflammation, blefarit. Det är en inflammation i ögonlockskanterna som ger klåda och gruskänsla, ibland även en torr, brännande känsla i ögonen. Både ögonlockskanter och ögon blir röda, och det kan rinna ett grusigt sekret ur tårkanalerna. Oftast ger detta mer besvär på morgonen, och symtomen kan komma och gå som i skov. Ögonlocksinflammation är vanligare hos den som har seborroiskt eksem eller rosacea, men kan också bero på en bakterieinfektion. Det finns också ett litet hudkvalster, Demodex, som lever i ögonfransarnas hårsäckar och som kan ge en inflammation.

Det finns flera bakomliggande faktorer som kan orsaka problem med torra ögon och därför kan symtomen skilja sig från individ till individ.

Medicinska orsaker till torra och röda ögon eller irriterade/inflammerade ögonlockskanter kan vara:

Ålder, med åren avtar kroppens förmåga att producera tårvätska

A-vitaminbrist

Infektion med bakterier eller virus, eller inflammation på grund av kvalster

Sjukdomar som exempelvis Parkinsons, diabetes, ögonlocksinflammation (blefarit), eller lupus

Tillstånd såsom menopaus, sköldkörtelproblem, graviditet, rosacea, eksem, sarkoidos, Sjögrens syndrom och reumatoid artrit (de två senare kan även ger torrhet i munnen)

Exempel på läkemedel som kan bidra till torra eller röda ögon är:

Läkemedel mot depression

Antihistaminer

Näsdroppar

Betablockerande medel

Blodtrycksmediciner

Vätskedrivande läkemedel

P-piller

Hormonersättningsterapi

Lugnande medel

Magsårsmediciner

Livsstilsförhållanden som ofta bidrar till torra eller röda ögon:

Rökning

Användning av kontaktlinser

Ansträngning av ögonen framför datorskärm

Miljö med torr luft, luftkonditionering

Fysiska orsaker till torra, röda eller rinnande ögon:

Störningar, förträngningar eller stopp i tårkanalerna

Störningar, förträngningar eller stopp i fettkörtlarna (Meiboms körtlar)

Sår eller ärr under ögonlock eller ögonlockskanter

Symtom vid torra, röda ögon:

Patienter  kan uppleva många olika och varierande symtom, såsom exempelvis:

Röda ögon

Kliande ögon

Svidande ögon

Grusiga ögon/skav

Torrhetskänsla i ögonen

Brännande känsla

Trötthet

Rinnande ögon

Dimsyn av och till

Ljuskänslighet

I vissa fall kan man få en känsla av vätskefyllda ögon vilket beror på att balansen i tårarna är störd vilket skapar brist på de smörjande komponenterna med fett och slem.

Undersökning bör ske hos ögonspecialist. Genom att kartlägga bakgrund och anledning till de aktuella symtomen ökar möjligheten till rätt behandling och därmed sannolikheten till ett liv utan besvär.

Vid undersökning bör bland annat tårvätskans sammansättning och kvalitet analyseras. Ögats fettkörtlar kontrolleras genom att man med en specialkamera bedömer körtlarnas status och funktion. I undersökning av torra ögon sker även en kontroll av tårkanaler, hornhinna och ögats slemhinnor för att säkerställa att där inte finns förträngningar eller skador. Därefter rekommenderas lämplig behandling och vid behov bokas uppföljande undersökningar. Den inledande undersökningen tar i normalfallet cirka en timme och är smärtfri. I dagsläget kan sådana undersökningar endast göras på privatklinik där man själv betalar.

Som nästan alltid i medicinska sammanhang, är tidig behandling att föredra och för individer med torra ögon ökar då möjligheterna till ett besvärsfritt liv markant. Söker man inte hjälp för sina besvär med torra ögon finns risk för exempelvis infektioner, sårbildningar och nedsatt syn.

Det finns många receptfria produkter för behandling av torra ögon, röda ögon eller inflammerade ögonlockskanter (blefarit/ögonlocksinflammation). Den optimala behandlingen är individanpassad och baseras på den enskilda personens diagnos. Receptfria produkter kan tillfälligt hjälpa eller lindra symtom, men man bör inte påbörja en behandling utan diagnos då de i värsta fall kan förvärra problemen.

En individanpassad behandling bygger på kartläggningen av orsakerna till varje enskild persons symtom. Det finns flera tester man kan göra och en korrekt diagnos är inte bara nyckeln till bästa möjliga behandling utan vanligtvis även tidsbesparande.

Behandlingen består dels av ickefarmakologiska åtgärder, dels av farmakologisk terapi. Det finns en mängd tårsubstitut tillgängliga och man får ibland pröva sig fram till vad som passar den enskilde patienten bäst.

För behandling av blefarit (ögonlocksinflammation) finns receptfria produkter på apotek, t ex en gel för underhållsbehandling som verkar rengörande och lugnar irriterade ögonlock, eller våtservetter för rengöring av ögonlockskanterna.

Nedan följer generella rekommendationer för behandlingen av torra ögon samt förslag på droppar lämpliga att använda vid olika grad av besvär.

Egenvård vid torra och röda ögon eller vid ögonlocksinflammation

Undvik drag, torr luft, hög lufttemperatur, “smutsig luft”, rök och damm.

Undvik kontaktlinser.

Tänk på att blinka om man sitter länge vid någon skärm.

Undvik allergiframkallande ämnen.

Undvik ögonmakeup när du har svullna och röda ögonlock

Om Du har ögonlocksinflammation, rengör Dina ögon morgon och kväll med produkt anpassad för ögonen

Läkemedelsbehandling vid torra, röda eller rinnande ögon/ögonlock

Gå igenom medicinlistan för att se om läkemedel med torra ögon som biverkan kan bytas ut eller undvikas.

Behandla ögoninfektioner, både ögoninflammation och ögonlocksinflammation, i ett tidigt skede.

Doseringsintervall av ögondroppar är vanligtvis 4–6 gånger dagligen, men ska alltid individualiseras. Preparaten kan inte överdoseras.

Vid långvarig behandling med ögondroppar bör preparat innehållande konserveringsmedel undvikas, särskilt bensalkoniumklorid.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning