Så kan Du stärka Ditt psykologiska immunförsvar

Att vi ska hålla oss i form fysiskt är många medvetna om. Men det är även viktigt att jobba på att bygga upp ett starkt psyke. Det skriver MåBra.

Vissa tycks resa snabbt efter svårigheter medan andra blir nedslagna av minsta lilla motgång. En förklaring finns delvis i att det handlar om gener och en benägenhet som ärvs från föräldrar när det gäller att oroa oss och älta. Men även det psykogiska immunförvaret spelar stor roll, skriver MåBra som intervjuat psykologen Niclas Almén.

Ett psykologiskt immunförsvar, eller resiliens som jag kallar det, kan beskrivas som individens psykologiska motståndskraft mot påfrestningar. Saknar man motståndskraften kan man reagera lättare och starkare än andra i jobbiga situationer. Vissa kan också ha ett personlighetsdrag som gör att man har en låg tröskel när det gäller att reagera med obehagliga känslor som ångest, ilska och skam, förklarar Niclas Almén.

Men det går att öka den psykologiska motståndskraften och få oss starkare. En optimistisk syn på livet och socialt stöd underlättar.

Återhämtning är också viktigt i det här sammanhanget. Att få till bra återhämtning innebär bland annat att man återfår sin ork och prestationsförmåga efter en ansträngning, säger psykologen.

Även fysisk aktivitet, nära relationer (behöver inte vara ett parförhållande) och att känna att livet är meningsfullt är andra stärkande faktorer, och alla går att påverka på ett sätt som ger oss mer psykiskt motståndskraft.

Färdigheter går att träna upp, men inte utan ansträngning. Tycker man att man har en låg resiliens kan det vara klokt att söka hjälp, till exempel om man mår dåligt och det får klart negativa konsekvenser, som svårigheter socialt och på jobbet, säger Niclas Almén till MåBra.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning