Bastubad och högt blodtryck

Det finns studier som visat på att det finns ett möjligt samband mellan bastubad och långsiktigt sänkt blodtryck oavsett om du har diagnosen högt blodtryck eller inte. Faktum är att man även kunnat se ett samband mellan bastubad och benägenheten att inte utveckla högt blodtryck. Studier har visat att ju oftare en person bastar och ju längre de sitter i bastun, desto mer sällan utvecklas ett högt blodtryck.

Den varma temperaturen gör att kärlen vidgas och blir mer elastiska, detta göra att blodtrycket minskar.

Studier har visat att bastubad sätter igång immunförsvaret och hormonsystemet samt har positiv effekt på nervsystemet. Vidare sägs bastubad kunna ha antidepressiv effekt, förbättra sömnkvalitet, dämpa ångest, minska spänningshuvudvärk och värk generellt. Men mer mer forskning krävs för att kunna säkerställa dessa fördelar.

Ju oftare desto bättre enligt de studier som finns. 2-3 bastubad i veckan ger en viss effekt. Men vid bastubad 4-7 gånger i veckan sticker verkligen de goda hälsoeffekterna ut. Man bör dock vara medveten om att det skulle behövas fler studier för att säkerställa detta samband och det finns idag inget allmänt råd att den som har högt blodtryck bör basta flera gånger i veckan.

Fem tips för säkrare bastubad

Basta inte om Du nyligen haft hjärtinfarkt eller kärlkramp

Basta inte om Du har feber eller pågående infektion

Kom ihåg att dricka mycket vatten i samband med och efter bastubad eftersom Du förlorar mycket vätska när Du svettas i och efter bastubadet

Vissa blodtryckssänkande läkemedel kan få ytterligare effekt vid bastubad så om Du märker att Du börjar känna Dig lite yr eller liknande så avbryt bastubadandet

Det är alltid säkrast att bada bastu tillsammans med någon


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning