Detta kan minska sug efter alkohol

Suget efter alkohol kan vara starkt. Ny forskning har hittat något som ger god effekt för att stå emot. Det skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

Studien, som gjorts av forskare vid Karolinska institutet, har kommit fram till att träning, och framförallt yoga, kan ha en positiv effekt.

De flesta som har ett alkoholberoende har för det mesta inte tränat så mycket tidigare. Yoga kan man träna på många sätt och många tycker om det, inte minst om man har ångest, säger Mats Hallgren, projektledare för studien.

Forskning har visat att träning kan minska ångest, som bland annat är en känd riskfaktor för ett ökat drickande, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

Ångest är kopplat till hur mycket man dricker och kan vara en “trigger” till att börja dricka igen, enligt Hallgren.

Enligt forskarna visar den nya studien att träning gav minst lika bra effekt som traditionella metoder mot alkoholberoende. Den största minskningen av alkohol såg man som sagt hos dem som fick träna yoga.

Vi tror att både konditionsträning och yoga kan påverka hormoner i kroppen som är kopplade till stress och att det kan bli en underliggande biologisk effekt som kan hjälpa till att minska suget av alkohol via stressystemet i kroppen. Alkoholberoende är bland annat förknippat med en obalans i hjärnans belöningssystem och djurstudier har visat att träning påverkar systemet på ett sätt som minskar suget efter alkohol. Detta är något man behöver titta vidare på, säger Mats Hallgren till Tidningarnas Telegrambyrå.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning