Elpriset sjunker kraftigt, mildväder i söder

Elpriset sjunker i hela Sverige på måndagen, jämfört med hur priserna låg i fredags. I norra Sverige får vi lägsta elpriset på över en månad.

Det sammanfaller med mildare väder i stora delar av landet.

Att priset sjunker beror enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis, till absolut största del på vädret.

Vi har haft en vecka med kyla och lite vind. Man befarade att det skulle hålla i sig en längre tid, men nu har vi fått ett väderomslag med mer vind och nederbörd, det är bra för både vind- och vattenkraft, säger han.

Mildvädret ligger också över delar av norra Europa, vilket betyder att priset även där faller tillbaka.

I södra Sverige, elområde 3 och 4, ligger priset på 2:04 respektive 2:08 kronor per kilowattimme på måndagen enligt siffror från elbörsen Nord Pool. I fredags var priset uppe på nära 4:50 kronor i båda områdena.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, handlas elen för 1:08 kronor per kilowattimme, jämfört med 1:40 kronor på fredagen. Senast priserna var så låga i norra Sverige var för drygt en månad sedan. Priserna är exklusive skatter och elnätsavgifter.

Det ser lite ljusare ut för elanvändarna nu. Vädrets makter är svåra att förutspå men det bör hålla i sig över julledigheten. Elanvändningen är lägre under julhelgen och jag tror att vi kommer att få se dämpade priser året ut, säger Christian Holtz.

Hur det blir i januari är svårare att bedöma.

Det beror återigen på vädret, men grundscenariot är att vi får runt 3 kronor per kilowattimme i södra Sverige och en dryg krona i norra Sverige. Men det kommer säkert att slå på det här sättet. Får vi en period med kyla och lite vind och nederbörd, som dessutom sammanfaller med ett stopp i kärnkraften, så sticker priset iväg, säger han.

Under lördagen kopplades kärnkraftsreaktor 3 i Oskarshamn upp på elnätet igen efter att ha varit frånkopplad i över en vecka. Reaktorn står för 8% av Sveriges elförbrukning.

På söndagseftermiddagen är reaktorn uppe i en effekt på 1 030 megawattimmar av totalt 1 450. Full effekt ska uppnås 80 timmar efter påkopplingen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning