Otroligt härlig start

Linn Blohm bröt sig loss starkt från linjen i OS-premiären mellan Spanien och Sverige.

OS-premiär och nyckelmatch mot Spanien. Då klev de svenska handbollsdamerna fram.

Det vassa kontringsspelet låste upp det spanska försvaret och Sverige vann kontrollerat med 31–24.

En otroligt härlig start på den här OS-turneringen, säger Nathalie Hagman till Discovery Plus.

Det var en match Sverige behövde vinna.

Den svåra gruppen med lag som Frankrike och det ryska laget har gjort att Sverige sannolikt behöver plocka poäng i de övriga, Spanien inget undantag.

Och trots OS-premiär darrade inte nerverna. Sverige klev fram och stod för en riktig kross.

Första halvlek började jämnt. Vänstersexan Elin Hansson bröt in på ett lurigt sätt med lyckat resultat, samtidigt som höll Spanien ihop laget.

När sedan Johanna Westberg, som flugits in till Tokyo med kort varsel, fick chansen i mitten av första tvekade hon inte. En fint, och så var hon förbi och hängde bollen bakom den spanska målvakten. Successivt skedde en scenförändring.

Det svenska försvaret visade upp sig tillsammans med målvakten Johanna Bundsen, som stod för några fina räddningar. Sverige ryckte till 10–6, mycket tack vare svenska stjärnan Linn Blohms krigande på linjen.

Strax före paus skedde ett sekunddrama när Sverige gått ifrån till 13–9. Då hann inte Bundsen tillbaka in i målet och skottet från Mireya Gonzalez gick in, samtidigt ljöd signalen.

Efter lång videogranskning och när svenskorna var på väg ut till omklädningsrummet dömdes målet bort.

I andra halvlek fortsatte Sveriges dominans. Med nästan sju minuter spelade var ställningen 18–11. Spanjorskorna hängde helt enkelt inte med i det svenska kontringsspelet.

Förbundskapten Tomas Axnér kunde konstatera att svenskorna hade en stadig ledning med sju åtta bollar. Och återigen var det mycket tack vare kompakt svenskt försvar, storspel av Bundsen samt precisionsskytte av vänsternian Jamina Roberts.

Med knappt sex minuter kvar av matchen hade Sverige säkrat 20– 27. Då började svenskorna inse att det var klart.

Och så var också fallet. Slut 24–31.

Vi vann, det var en riktig bra match. Nu hoppas jag bara att vi ska fortsätta så här i de nästkommande matcherna, säger Nathalie Hagman till Discovery Plus.