lördag 31 juli 2021

FN vädjar till länderna om skärpta klimatmål

Kina släpper ut mest koldioxid av alla världens länder, men har ännu inte meddelat nya klimatmål till FN. På bilden ett kolkraftverk längs Yangtzefloden i Nantong 2018.

Flera av världens största utsläppsländer drar benen efter sig i klimatarbetet. Och dessutom måste ambitionsnivån höjas, varnar FNs klimatchef.

I går fredag var sista dagen för de knappt 200 länder som anslutit sig till Parisavtalet att lämna in uppdaterade nationella klimatplaner. Men när deadline passerades hade bara 110 länder levererat.

Det är fortfarande långt ifrån tillfredsställande eftersom bara strax över hälften av undertecknarna har hållit sig till deadline, säger FNs klimatchef Patricia Espinosa.

Och som om inte det vore nog är ambitionsnivån i de inlämnade planerna för låg, anser FN.

Enligt de senaste beräkningarna från världsorganisationens klimatpanel IPCC, som utgår från just de nationella klimatplanerna, kommer den globala temperaturökningen med god marginal att överstiga det mål på 1,5 grader som fastslås i Parisavtalet.

Den senaste tidens extrema värmeböljor, torka och översvämningar världen över är en skarp varning om att mycket mer måste göras, och mycket snabbare, för att ändra vår nuvarande riktning, säger Espinosa.

Det kan enbart åstadkommas genom mer ambitiösa nationella klimatmål.

Stora spelare som EU och USA har visserligen skärpt sina utsläppsmål, i likhet med länder som Nigeria, Malaysia och Namibia.

Däremot har varken Kina, som släpper ut mest koldioxid av alla, eller Indien lämnat in nya klimatplaner.

Att länderna inte lämnat in nya handlingsplaner innebär inte att de frånträder Parisavtalet. Däremot kommer deras nya mål inte inkluderas i den rapport som tas fram till FNs klimattoppmöte i skotska Glasgow i november.

Till toppmötet måste dock länderna ha presenterat sina nya klimatplaner. Och FN-chefen Espinosa vädjar till alla som ännu inte siffersatt klimatarbetet att höja ambitionsnivån.

Jag hoppas verkligen att den reviderade uppskattningen av våra kollektiva ansträngningar kommer att visa en mer positiv bild, säger hon.

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för FNs återkommande klimattoppmöte. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader, och helst till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020. På grund av pandemin sköts dock deadline upp ett år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag