Skönhetsmissar spred smitta, utreds

Deltagarna i en skönhetstävling i Thailand kan räkna med rättsligt efterspel, varnar polis sedan 22 personer testat positivt för covid19 efter evenemanget.

Thailand brottas nu med en tredje våg av coronasmitta.

Arrangörerna hade fått tillstånd för tävlingen under förutsättning att de följde 20 specifika regler, däribland att samtliga skulle bära munskydd. Men bilder från tävlingen "Miss Grand Samut Sakhon" visar deltagare utan munskydd och som inte håller avstånd.

Det var sannolikt många inblandade i tävlingen, inklusive deltagare, som bröt mot regler och föreskrifter, säger polisen Piya Tawichai.

Thailand har drabbats hårt av en tredje virusvåg. Sjukhusplatserna börjar snabbt ta slut och regeringen får kritik för att vaccineringen drar ut på tiden och att få testas.

Enligt hälsodepartementet har fler än 600 vårdanställda smittats med covid19 trots att de fått två doser av det kinesiska vaccinet Sinovac. De kommer nu att få en tredje dos med ett annat vaccin.

Thailand väntar 1,5 miljoner doser av Pfizers vaccin från USA i juli och har beställt ytterligare 20 miljoner doser som ska levereras i oktober.

För att få bukt med smittspridningen införs från och med måndag utegångsförbud mellan klockan 21:00 på kvällen och klockan 04:00 på morgonen i Bangkok samt huvudstadens grannprovinser. Människor uppmanas till distansarbete och ickenödvändiga resor förbjuds.

De nya restriktionerna kommer samtidigt som Thailand planerat att åter öppna upp för landet den ekonomiskt viktiga turismen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning