söndag 25 juli 2021

Låt inte värmen komma in

Med tropiska nätter och över 30 grader varmt är det inte lätt att hålla värmen från våra hem. Här är tipsen för att behålla svalkan inomhus.

Det är genom fönstren värmen tar sig in. Tricket för att få svalka är att stoppa strålarna redan på utsidan med solavskärmare, till exempel markiser, enligt Jan-Olof Dalenbäck, professor i installationsteknik vid Chalmers tekniska högskola.

Att dra för rullgardinen eller ett tungt draperi på insidan hjälper litegrann, men är inte det bästa sättet. Strålarna som släppts genom rutorna bromsas visserligen, men har då kommit tillräckligt långt för att värma upp väggar och golv.

Det är nog allmänt att man inte är så kunnig, man är inte van, säger Jan-Olof Dalenbäck om svenskarnas hantering av värme.

Genom att göra rätt saker kan man få bättre kontroll på temperaturen i sitt hem. Men förutsättningarna spelar stor roll.

Hus av betong värms upp långsammare än hus av trä. Moderna så kallade passivhus med tjocka välisolerade väggar och djupt sittande fönster som solen inte når lika lätt håller emot värmen bättre än hus med tunna träväggar och stora fönster.

Eget hus eller lägenhet ger förstås också helt olika förutsättningar. Att stoppa solstrålarna redan på utsidan med markiser, eller fönsterluckor som omkring Medelhavet, är svårt om man bor i lägenhet. Enligt Jan Dalenbäck skulle få stadsarkitekter tillåta sådana i tätbebyggda områden.

Idéerna för hur hus ska byggas utvecklas över tid och dagens arkitektur är inte alltid lämplig för att skapa en behaglig inomhustemperatur vid värmeböljor. Det blev tydligt under värmeböljan 2018.

2018 när det var varmt i Stockholm var det stora problem i Hammarby Sjöstad där de har väldigt mycket glas och inte får ha utvändiga avskärmningar, säger Jan Dalenbäck.

Samtidigt var sommaren 2018, extremvarm ut ett svenskt perspektiv, inte varmare än vanlig sommar i Wien, enligt Chalmersprofessorn. Men till skillnad från här, är de vana vid temperaturer på den nivån. Husen är ofta byggda i kalksten eller betong försedda med fönsterluckor.

En annan byggnadsteknisk förändring är att vissa lägenheter i dag bara har fönster i en riktning. Då kan man inte skapa tvärdrag sena kvällar när solen gått ned och blåsa ut varm luft innan sänggång.

Andra sidan finns i dag ny teknik som glasrutor med en beläggning som håller emot solstrålar på sommaren och behåller värmen inne på vintern.

Lyckas man inte hålla värmen ute finns alternativet kylanläggning, AC. Ur energisynpunkt är det inte sämre att kyla ned sitt hem än att värma upp det. Skillnaden är att vi tidigare varken använt uppvärmning eller kylning på sommaren. Börjar vi göra det ökar energiförbrukningen.

Men behövs det? 

Jan Dalenbäck tycker inte det.

Går vi tillbaka 20 år i tiden så köpte Du inte en bil med AC. Nu kan Du inte köpa en bil utan AC, trots att det inte är mycket varmare nu. Vi är ganska bortskämda. Det kommer säkert bli så i många flerbostadshus även om det inte behövs, men man skulle kunna jobba mer med solavskärmning, säger han.

Som samhälle är Sverige förberett för värme till viss del. Kontorslokaler och varuhus har haft solavskärmning och kylanläggningar länge.

Äldreboenden där de som mår sämst av värmen bor har det i vissa fall. Äldre byggnader saknar ofta kylanläggningar, trots att de som bor där hör till dem som behöver svalka som mest.

Skillnad är det med alla oss andra.

Vanliga friska människor har egentligen inga problem med värmen, förutom att man tycker att det är för varmt, säger Jan Dalenbäck.

Håll hemmet kallt

Håll solen på utsidan med hjälp av markiser eller fönsterluckor. Har huset takutsprång skyddar det fönstren från sol.

Bor Du i lägenhet är persienner mellan fönstren bättre än om de sitter på insidan eftersom värmen då hålls ett steg längre ifrån inomhusmiljön.

Gardiner på insidan hjälper till viss del om Du inte kan avskärma på utsidan.

Fönstren på en inglasad balkong kan skärmas av för att hindra solen från att nå in i lägenheten.

Vädra när temperaturen sjunkit och skapa tvärdrag genom att öppna åt två håll.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar