Mannen bakom Muhammedkarikatyrerna är död

Muhammedtecknaren Kurt Westergaard har avlidit, 86 år gammal, efter en tids sjukdom, skriver Berlingske.

Han arbetade sedan 1980-talet fram till sin 75-årsdag som illustratör och karikatyrtecknare på Jyllands-Posten och det var där som ett dussintals av hans Muhammedteckningar publicerades 2005.

Den mest kontroversiella bilden av profeten med en bomb i turbanen väckte en våg av protester bland muslimer världen över.

Westergaard levde sedan dess under dödshot och och flera attentatsförsök mot honom har genom åren avslöjats av den danska säkerhetspolisen.

I en intervju med AFP tio år efter publiceringen sa Westergaard att han inte på något sätt ångrar den, utan säger att det som hände förmodligen inte hade gått att undvika ändå.

Nu råkade det vara serieteckningar som startade den här konflikten, men det kunde lika gärna ha varit en pjäs, en bok, eller något annat, sade han då.

Muhammedkarikatyrerna

Jyllands-Posten inbjöd 2005 konstnärer att rita karikatyrer av profeten Muhammed. De publicerades den 30 september men det dröjde till årsskiftet innan ilskan över bilderna flammade upp på allvar i den muslimska världen. Från Egypten till Indonesien utspelade sig våldsamma protester. Nordiska ambassader stacks i brand i Damaskus och Beirut. Dansk-svenska mejerikoncernen Arla utsattes för en ekonomiskt kännbar bojkott i arabvärlden.

Tecknarna och J-Ps chefredaktör mordhotades och flera terrorattentat har sedan dess planerats mot tidningen. När dansk polis i februari 2008 grep flera personer misstänkta för att planera mord på tecknaren Kurt Westergaard valde ett tjugotal danska medier, samt Sydsvenskan i Sverige, att åter publicera karikatyrerna. Publiceringen ledde till nya omfattande och delvis våldsamma protester i den muslimska världen.

Flera svenska tidningar publicerade 2007 konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Även det väckte avsky bland många muslimer.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning