Orkanen når Louisiana, 77 000 strömlösa

Regn och vind från orkanen Barry som börjar närma sig New Orleans. 

77 000 invånare utan el och vägar under vatten när orkanen Barry drog in över Louisiana på lördagskvällen svensk tid. Från att tidigare ha klassats som en tropisk storm bedöms ovädret nu vara en klass 1-orkan.

Vid klockan fem svensk tid började orkanen Barry dra in över den amerikanska delstaten Louisiana. Från att tidigare ha klassats som en tropisk storm uppgraderades den i samband med det till en klass 1-orkan.

Amerikanska CNN rapporterar att 77 000 invånare i södra Louisiana står utan el och att vissa vägar är under vatten till följd av att regn och blåst. Senare under dagen väntas ovädret på allvar att dra in över land.

Just den kraftiga vindhastigheten i kombination med regnfallet ökar risken för översvämningar i staden New Orleans, som på grund av det geografiska läget vid Mississippifloden redan är extra utsatt.

År 2005 drabbades staden hårt av stora översvämningar i samband med orkanen Katrina. Efter det tillsattes nya skyddsåtgärder för att förhindra framtida översvämningar. Dessa sätts nu för första gången på prov i och med att Barry drar in över land.

Men enligt de senaste prognoserna kommer New Orleans inte att drabbas i lika stor utsträckning som tidigare befarats. Däremot har den senaste tidens regnoväder bidragit till en ökad översvämningsrisk, fastän orkanen förväntas bli relativt svag.

Till följd av det har många av New Orleans invånare valt att lämna staden. De som är kvar har uppmanats att köpa på sig förnödenheter och bunkra mat och vatten. Sedan fredag kväll lokal tid har också invånarna ombetts att stanna hemma.

Enligt CNN har hälften av skyddsvallarna i staden Plaquemines Parish inte blivit förstärkta sedan Katrina. Som en konsekvens av det har nu 15 vallar översvämmats i staden.

I staden Terrebonne Parish har tolv människor blivit evakuerade av den amerikanska kustbevakningen. Det kommer även rapporter om att hundar som övergivits och tagits om hand av härbärgen har flugits ut från Louisiana. Detta för att man ska slippa tvingas avliva dem.

Längs med Louisianas kust har omkring 3 000 räddningsarbetare och trupper från det amerikanska nationalgardet positionerats ut. President Donald Trump har också utlyst nationellt nödläge för delstaten.

Det har också skickats ut en checklista till invånarna i Louisiana där de först och främst uppmanas att inte få panik. Efter att stormen har anlänt ombeds de att ta kontakt med nära och kära för att meddela att de är i säkerhet. De uppmanas också att dokumentera skador på egendom genom fotografier och att därefter ta kontakt med sina försäkringsbolag.

Dessutom ska de evakuerade endast återvända om myndigheterna har sagt att det är säkert. Invånarna uppmanas också att inte dricka kranvatten om inte myndigheterna uppgett att det är säkert.

Därtill ska man undvika kontakt med översvämningsvattnet eftersom det kan vara förorenat från avloppet och innehålla farliga insekter eller djur. Man ska heller aldrig gå eller köra på vägar som har översvämmats.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning