Värmen lämnar Europa, drar in över Arktis

Närbild på en smältande glaciär i Nuup Kangerlua fjorden på sydvästra Grönland.

Bränder, dödsfall och stormar. Rekordvärmen i Europa har under den gånga veckan orsakat stora problem. Men nu sjunker temperaturerna i flera länder, samtidigt som värmen rör sig norrut mot Grönland.

I slutet av veckan har den högsta temperaturen någonsin i Belgien registrerats sedan landets mätningar startade. Kvicksilvret letade sig upp till 41,8 grader i staden Begijnendijk, i norra delen av landet.

Myndigheter har tidigare utfärdat en nationell varning på grund av värmen. Under torsdagen rapporterade AP även att ett dödsfall ska ha inträffat till följd av hettan.

Men under lördagen sjönk temperaturerna på flera håll i landet, och dagarna framöver väntas ostadigare väder med molnighet och skurar. Prognoserna inför veckan visar på temperaturer runt 20–25 grader.

Ett av de länder som drabbats hårdast av värmeböljan är Frankrike. På torsdagen uppmättes rekordhöga 42,6 grader i huvudstaden Paris och i skrivande stund kopplas minst fem dödsfall till värmen, enligt BBC .

Även här ser dock toppnoteringarna ut ha passerats.

Det blir mer ostadigt väder över Medelhavet de närmaste dagarna med en del skurar och åska, framför allt på många håll i Frankrike, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI och tillägger:

Temperaturen blir lägre, och ligger på dryga 20 grader de närmaste dagarna i och med att ett lågtryck rör sig in mot Atlanten

Den senaste veckan har också ett antal bränder härjat i landet, i synnerhet i de norra delarna men även i områden längs sydkusten. Det senaste dygnet har aktiva brandhärdar registrerats i sydöstra Frankrike.

I Portugal har flera populära turistmål varit hårt utsatta för skogsbränder den senaste veckan. Så många som 1 800 brandmän har kämpat med att släcka eldarna, och under tisdagen uppgav portugisiska myndigheter att bränderna skulle vara under kontroll.

På Europeiska kommissionens satellitkarta syns flera brända områden. Särskilt utsatt har distriktet Castelo-Branco varit, där runt 20 personer skadades.

I nuläget visar kartan dock inga aktiva bränder större än 30 hektar. Men risken för skogsbränder är svårbedömd, menar SMHIs meteorolog Jon Jörpeland.

Vissa länder i södra Europa, däribland Portugal, går sällan ut med varningar för skogsbränder då det är så pass vanliga företeelser, säger han.

Enligt prognos kommer landet få fortsatt soligt väder men betydligt lägre temperaturer än den gångna veckan.

Precis som övriga länder runt Medelhavet har Italien fått känna på värmen, särskilt i de norra delarna av landet och ön Sardinien där temperaturen under delar av veckan legat runt 40-strecket.

I början av nästa vecka väntas den värsta hettan mattas av och det blir runt 30 grader i stora delar av landet.

Under helgen har stora regnområden dragit in över landet och flera italienska medier har rapporterat om minst två dödsfall som ska vara relaterade till ovädret.

Men helt har värmeböljan inte försvunnit. I början av nästa vecka kommer den i stället in över Grönland, vilka bland andra Sveriges Radio rapporterat.

Den här väldigt varma luften rör sig nu norrut och kommer att nå Grönland i början av nästa vecka, temperaturen kommer att bli tio till femton grader varmare än genomsnittet, säger Martin Stendel på Danmarks Meteorologiska Institut (DMI) till SR.

Extremvärmen riskerar att snabba på smältningen av inlandsisen. FN gick under lördagen ut med en varning att isen kan smälta till rekordlåga nivåer som inte uppmätts sedan 2012, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Både Grönland och Arktis har också drabbats hårt av skogsbränder de senaste dagarna. Till stor del beror det på blixtnedslag, som förvärras av de höga temperaturerna.

Rent geografiskt tillhör Grönland den nordamerikanska kontinenten, men geopolitiskt räknas landet som en del av Europa.

Högsommaren i Sverige tar en paus nästa vecka, enligt SMHI. Från och med tisdag väntas temperaturen sjunka till mellan 15–20 grader.

Men under söndagen ligger värmen kvar och det är därför fortfarande hög brandrisk i hela landet.

Risken är stor eller mycket stor i och med det torra varma läget. Sedan blir det ju mer ostadigt till nästa vecka och då går brandrisken ner, säger SMHIs meteorolog Jon Jörepland.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning