onsdag 30 oktober 2024

Cornflakesfisk

Cornflakesfisk är en kul variant av mandelfisken som så många gillar. Vit fisk toppas med vitlökssmör och krispiga cornflakes. In i ugnen och servera fisken alldeles nylagad med kall gräddfilssås, kokt potatis och en krispig sallad.

Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skär fisken i portionsbitar. Vispa ihop vatten och salt i en bunke. Lägg ner fisken i vattnet och låt ligga minst 10 minuter. Blanda alla ingredienser till gräddfilssåsen i en skål. Ställ kallt till servering. Rör ihop smör med finriven vitlök, citron, dill och ströbröd. Smaka av med salt. Torka av fisken med hushållspapper. Lägg den i en smord ugnsform och klicka smöret över fisken. Strö över lätt krossad cornflakes. Tillaga i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Servera cornflakesfisken med gräddfilssås, kokt potatis och grönsallad.

10 portioner

1 500 gr torkfilé, kolja eller sej

2½ liter kallt vatten

1¼ dl salt

187½ gr smör

2½ vitlöksklyftor

2½ citron, finrivet skal och saft

5 msk hackad färsk dill

1¼ dl ströbröd

5 krm salt

5 dl conflakes

2 250 gr potatisar till servering

Gräddfilssås:

7½ dl gräddfil

2½ dl bostongurka

5 msk kapris

5 msk hackad färsk dill

1¼ tsk salt

Gulaschsoppa med fullkornstoast

Gulasch är en ungersk soppa med smak av paprika, vitlök och kummin. En klick gräddfil eller yoghurt är gott i soppan.

Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Skiva tomaterna. Bred Bregott på bröden. Lägg på tomatskivorna och strö över kummin. Lägg på ostskivorna. Gratinera i övre delen av ugnen 4-5 minuter. Värm soppan under omrörning. Servera soppan med toasten.

4 portioner

1 liter Kelda gulaschsoppa

2 tomater

40 gr Bregott normalsaltat smör- och raps

4 skivor bondbröd

4 skivor ost

2 tsk hel spiskummin

Borsjtj

Borsjtj är en rödbetssoppa med kött och grönsaker som förekommer i olika varianter från länderna i Östeuropa. Servera med en klick smetana så blir soppan fulländad.

Skala lök och morot och skär i bitar. Koka upp vattnet i en gryta och lägg i lök, morot, kött och kryddor. Koka under lock cirka 1 timme tills köttet är mört. Ta upp köttet. Sila och spara buljongen. Skala rödbetor, potatis och morot och skär i små tärningar. Strimla kålen. Skala och hacka löken. Fräs rotfrukter, kål och lök i smör i en gryta. Slå på 1 liter av buljongen och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 20 minuter. Skär köttet i tärningar och blanda ner i grytan. Smaksätt med vinäger och smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera soppan med en klick smetana.

4 portioner

600 gr högrev

1 lök

150 gr morot

1½ liter vatten

2 tsk salt

5 vitpeppar

5 svartpepparkorn

3 lagerblad

400 gr rödbetor

200 gr potatisar

75 gr morot

150 gr vitkål

1 gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk smör

2 msk vitvinsvinäger

Till servering:

2 dl smetana

Pasta med spenat och vitlök

Pasta med spenat och vitlök är en skön vardagsrätt att ta till när tiden är knapp. Spenat, vitlök och ostsås, med nykokt pasta går det inte att misslyckas med denna middag. Toppa nylagad pasta med krispiga nötter, hyvlad parmesan och färsk basilika.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp smör- och rapsolja i en traktörpanna. Fräs vitlök och spenat tills spenaten har tinat. Tillsätt pastasåsen till traktörpannan och låt allt bli varmt. Blanda väl avrunnen pasta med spenatsåsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Toppa med hyvlad parmesanost, nötter och basilikablad. Servera spenat- och vitlökspastan direkt.

10 portioner

900 gr pasta penne

5 vitlöksklyftor

5 msk smör- och rapsolja

625 gr fryst bladspenat

10 dl Kelda pastasås mild ost

Till servering:

375 gr parmesanost

125 gr hackade pistagenötter

2½ kruka färsk basilika

Kikärtsbiffar med morotstsatsiki

Enkla att laga och goda att äta både varma och kalla. Gör gärna dubbel sats för att ta med som matlåda en annan dag.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skölj kikärterna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjolöken. Mixa kikärterna och blanda med purjolök, persilja och mjölk till en färs. Smaksätt med salt och peppar. Forma färsen till biffar och stek dem i smör i en stekpanna några min på varje sida. Skala och riv morötterna. Rör ihop med matyoghurt, vitlök, salt och peppar. Skär paprikan i bitar. Servera biffarna med ris, tsatsiki, paprika och majs.

4 portioner

400 gr kikärter

1 dl standardmjölk

1 purjolök

1 msk majsstärkelse

1 kruka färsk persilja

15 gr smör

Morotstsatsiki:

2 dl turkisk yoghurt

2 morötter

1 hackad vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl ris

1 paprika

1 dl majskorn


Tomatsås till pizza

Några extra ingredienser och lång sjudning gör tomatsåsen riktigt fyllig.

Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör- och rapsolja. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka cirka 30 minuter. Låt svalna.

1 sats

1 gul lök

1½ msk smör- och rapsolja

1 burk krossade tomater á 400 gr

1 tsk torkad rosmarin

1 msk tomatpuré

1 msk rödvinsvinäger

2 tsk strösocker

1 dl vatten

½ tsk salt

Päronpaj

Detta är en rustik päronpaj med smak av ingefära, kanel och kardemumma. Den är lika god att servera ljummen som kall, och då gärna med lättvispad grädde. Ett mycket trevligt inslag på fikabordet.

Tärna smöret och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, socker, vanilj, ingefära, ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och lägg den kallt cirka 1 timme. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Smörj en pajform eller springform, cirka 23 cm i diameter. Dela degen i delar och kavla ut varje del till en rund plåt som är något större än formen. Lägg ett degark i botten av formen och tryck upp degen längs kanten. Skala och kärna ur päronen. Dela dem på längden. Blanda socker, kardemumma och kanel. Strö blandningen över päronen. Lägg päronen i formen med den böjda sidan uppåt och stjälkändan mot mitten. Lägg det andra degarket över päronen och tryck till ordentligt på kanten. Pensla degen med ägg och strö över lite socker. Grädda i mitten av ugnen 40-45 minuter. Servera päronpajen ljummen eller kall med lättvispad grädde.

14 bitar

175 gr smör

4⅔ dl vetemjöl

1¾ dl strösocker

1⅙ tsk  vaniljsocker

⅗ tsk malen ingefära

1⅙ ägg

1⅙ msk vatten

Fyllning:

3 - 4⅔ päron

3½ msk strösocker

1⅙ tsk mortlade kardemummakärnor

1⅙ tsk malen kanel

1⅙ uppvispat ägg till pensling

2⅓ msk strösocker

Till servering:

3½ dl vispgrädde

Grattis Reine på Din 74 årsdag

 

tisdag 29 oktober 2024

Hosta

Hosta är ett sätt för luftvägarna att försöka göra sig av med sådant som irriterar. Oftast beror hostan på en förkylning och då går den över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Hosta kan också bero på andra sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, eller att luftvägarna irriteras av t ex rök.

Det finns många orsaker till att Du har hosta. 

Här är några av de vanligaste:

Förkylning

Luftrörskatarr

Covid19

Andra sjukdomar som kan ge hosta:

Lunginflammation

KOL

Astma

Hosta kan låta och märkas på olika sätt beroende på vad som är orsaken. Hostan kan t ex vara torr eller mer slemmig. Du kan också hosta mer vid vissa tillfällen, som på morgonen eller på natten. Du hostar oftast mer när Du ligger ner eller anstränger Dig fysiskt.

Hosta är en reflex för att få bort skadliga ämnen som Du har andats in. Om ett ämne irriterar slemhinnorna i luftvägarna skickas en signal till hostcentrum i hjärnan. Från detta centrum sänds sedan signaler till olika muskler i bukväggen och mellangärdet och Du börjar hosta.

När slemhinnan irriteras bildas mer slem. Genom att hosta upp slemmet kan Du göra Dig av med det som irriterar luftvägarna.

Hostan kan ibland fortsätta ett tag efter det att en förkylning gått över. Det beror oftast på att slemhinnorna fortfarande är känsliga.

Stanna hemma tills Du mår bättre om Du känner Dig sjuk.

Det kan vara jobbigt att hosta länge, särskilt om Du hostar på natten och får svårt att sova. Det finns flera saker Du kan göra själv för att lindra hostan vid t ex en förkylning.  

Drick ordentligt. Vätska gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Varm dryck verkar ofta lenande i svalget. Har Du rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer.

Hostar Du på natten kan det hjälpa att höja sängens huvudända. Bädda med några extra kuddar under huvudet. Det kan kännas skönare för ryggen om Du lägger kuddarna under madrassen.

Undvik att vara i rökiga miljöer eftersom rök ofta gör hostan värre. Om Du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Det är inte vetenskapligt bevisat att receptfria hostmediciner har någon tydlig effekt. Men en del tycker att de hjälper. På apoteket finns receptfria hostdämpande och slemlösande läkemedel att köpa. Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet noskapin kan ha viss effekt om Du har rethosta och svårt att sova.

Att dricka mycket brukar vara lika effektivt som slemlösande läkemedel. Det finns även receptbelagda läkemedel mot hosta, som skrivs ut av en läkare. 

Kontakta en vårdcentral om Du har haft hosta i mer än fyra veckor och hostan inte verkar avta.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du har ett eller flera av följande besvär:

Du har haft hosta och feber i mer än fyra dygn

Det kommer blod när du hostar

Du tror att Du har kikhosta och umgås nära barn som är yngre än ett år

Du tror att Du har kikhosta och är gravid efter vecka 27

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om Du har ett eller flera av följande besvär:

Du har hosta och har tungt att andas

Du hostar och har ont i bröstkorgen när Du andas in djupt

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning

Ring 112 om något av följande stämmer:

Du har fått något i luftstrupen som Du inte kan hosta upp

Du har hosta och får samtidigt mycket svårt att andas

Sjukdomar som kan ge hosta

Det är oftast infektioner i luftvägarna som ger hosta

Hosta är ett vanligt symtom vid olika virusinfektioner. Sjukdomar som förkylning och luftrörskatarr orsakas oftast av olika typer av virus. Influensa orsakas alltid av virus. Virusinfektioner är mycket vanliga under framför allt hösten och vinterhalvåret.

En förkylning ger ofta besvär som hosta, ont i halsen och snuva. Du känner Dig ofta trött, slö och har ibland feber. Du känner Dig vanligtvis bättre efter fyra till fem dagar. Hostan kan finnas kvar i några veckor till efter att de andra besvären försvunnit, men sällan längre än fyra veckor.  

Covid19 påminner ofta om en förkylning eller influensa. Feber och hosta är vanligt. Du kan också bland annat få ont i halsen, huvudvärk eller ont i muskler och leder. Besvären brukar gå över av sig själv. En del får andningsbesvär och kan behöva vård på sjukhus. En del rekommenderas vaccination mot covid19 för att minska risken att bli allvarligt sjuk.

En luftrörskatarr börjar ofta som en förkylning. Inom några dagar får Du också hosta som kan vara slemmig eller torr och retande. Ibland gör det ont bakom bröstbenet, framför allt när Du hostar. Bildas det mycket slem, eller om luftrören reagerar med kramp, kan Du få svårare att andas och ibland hörs ett pipande ljud från luftrören. Infektionen läker av sig själv, men du kan fortsätta hosta i upp till fyra veckor efter att de övriga symtomen har försvunnit.

En influensa kan ge svårare symtom med hög feber, hosta, huvudvärk och ont i kroppen under flera dagar. Febern brukar ofta vara runt 39–40 grader och finnas kvar i upp mot en vecka. En influensa går oftast över på två veckor, och Du kan vara trött i flera veckor efteråt. För personer med vissa andra sjukdomar kan influensan bli allvarlig. Personer som ingår i en riskgrupp bör vaccinera sig mot influensa varje år.

En lunginflammation orsakas oftast av bakterier. Ofta börjar den som en vanlig förkylning, men besvären förvärras i stället för att bli bättre efter fyra till fem dagar. Slemhosta är vanligt och det brukar göra ont när du andas. Du har nästan alltid feber vid en lunginflammation. 

Kikhosta är inte en vanlig orsak till hosta. Vuxna och ungdomar kan få kikhosta trots att de är vaccinerade eller tidigare har haft kikhosta. Symtomen är vanligtvis en långdragen rethosta eller slemhosta.

Umgås Du nära barn som är yngre än ett år är det extra viktigt att Du söker vård om Du tror att Du har kikhosta. Då kan Du få antibiotika för att minska smittsamheten.

Långvarig hosta eller att Du börjar hosta när Du anstränger Dig kan tyda på astma. Det vanligaste symtomet vid astma är att det känns tungt att andas. Besvären kan också utlösas av att Du kommer i kontakt med något Du är allergisk mot, t ex pollen eller pälsdjur.

Har Du känsliga luftrör kan olika typer av starka dofter som parfymer, cigarrettrök eller blommor irritera luftrören så Du börjar hosta. Andra besvär vid doftöverkänslighet är snuva och rinnande ögon. Hur stora besvären är varierar från person till person.

Halsbränna orsakas av att magsaft kommer upp till matstrupen från magsäcken. Det kan också ge sura uppstötningar och hosta. Det finns flera saker Du kan göra själv för att minska besvären. Du kan t ex undvika mat som Du vet ger besvär. Undvik också att äta sent på kvällen.

Det finns också receptfria läkemedel som du kan använda tillfälligt.

Lungsjukdomen KOL beror oftast på rökning. KOL är ovanlig hos personer som inte har rökt eller är yngre än 40 år. Ett av de vanligaste symtomen vid KOL är hosta. Det är också vanligt att bli andfådd, känna sig trött och orka mindre. Besvären vid KOL utvecklas långsamt under flera år. 

Det finns fler sjukdomar i lungorna och hjärtat som kan ge hosta. Ofta får Du då också andra tydliga symtom, men inte alltid. Det är därför viktigt att söka vård om Du har hostat under flera veckor utan någon tydlig orsak.

Här är några exempel på andra sjukdomar som kan ge hosta:

Hjärtsvikt

Lungcancer

Blodpropp i lungan

Sarkoidos

Tuberkulos.

Det kan finnas fler orsaker till hosta förutom sjukdomar.  

Du kan hosta om något Du har ätit hamnar i luftstrupen. Det kan vara ett livshotande tillstånd om biten har satt sig så att luften inte kommer ner i lungorna.

Försök att hosta upp det som har fastnat i halsen. Ta någon i närheten till hjälp. Du eller någon i Din närhet måste ringa 112 om Du inte kan hosta upp det som har fastnat.

Damm och mycket kall luft är exempel på sådant som kan irritera luftvägarna och ge hosta.

Du kan få plötslig hosta om Du har andats in gas som irriterar luftvägarna eller kemikalier som t ex tändvätska eller fotogen. Då kan också en så kallad kemisk lunginflammation utvecklas inom några timmar. Den behandlas på sjukhus.

Vissa läkemedel kan orsaka rethosta. Hostan kan komma snabbt, men även när Du har använt läkemedlet i flera månader. Det gäller framför allt vissa läkemedel som används vid högt blodtryck och hjärtsvikt. De kallas för ACE-hämmare.

Hostan kommer oftast inte på en gång när Du börjar med läkemedlet. Är hostan besvärande kan Du få byta läkemedel.

Ibland går det inte att hitta någon tydlig orsak till hostan, och ibland sitter hostan kvar trots att sjukdomen som orsakade hostan har läkt.

På vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen får Du berätta om Dina symtom. Därefter undersöker läkaren Dig.

Vid undersökningen tittar en läkare i halsen och svalget med hjälp av en lampa. Läkaren håller ned tungan med en platt träpinne för att kunna se svalget bättre. Han/hon lyssnar på Ditt hjärta och Dina lungor.

Ibland behövs det svar från blodprover för att läkaren ska kunna bedöma vad som orsakar Din hosta. Det är vanligt med hosta om Du har en virusinfektion, men ibland kan Du även ha en bakterieinfektion. En läkare kan ta prov från svalget för att göra en bakterieodling.

Ibland behöver Dina lungor röntgas för att läkaren ska kunna se vad hostan beror på. Ibland undersöks Du också med skiktröntgen, så kallad datortomografi.

Du kan få genomgå en lungfunktionstest om läkaren tror att Du har t ex astma eller KOL. Testen går att göra på flera olika sätt, men de vanligaste metoderna kallas spirometri och PEF-mätning.

Vid en allergiutredning får Du svara på frågor om Dina besvär. Det räcker ofta för att läkaren ska kunna ställa diagnos. Ibland kan också ett blodprov tas eller ett så kallt pricktest.

Du behöver oftast undersökas mer om Du har mer ovanliga orsaker till hostan.

Har Du svåra besvär under lång tid och läkaren inte har hittat någon orsak kan Du behöva göra en bronkoskopi. Då undersöker läkaren Dina luftrör och lungor med hjälp av ett särskilt instrument som förs ner i luftrören.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Det finns ingen åldersgräns för när ett barn kan ha inflytande över sin vård. Barnets möjlighet att vara delaktig beror på barnets mognad.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att han/hon får vara delaktig i sin vård. För att kunna vara aktiva i vården och ta beslut är det viktigt att Du som vuxen och barnet förstår den information Ni får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. 



Grattis Eric Saade på Din 34 årsdag

 


Just idag talar jag väl om andra

Skvaller och funnits i alla tider. På engelska säger man, "bad news travel fast", och det gäller kanske särskilt idag.Med de sociala mediernas framväxt kan några avslöjande rader, som snabbt når ut till hundratals användare, bli ett sätt att stigmatisera, frysa ut och mer eller mindre förgöra en annan människa. Men vad händer med en människa som stängs ute och inte får höra till?

En sak är säker, utan beröring, bekräftelse, kärlek och gemenskap tynar vi bort och dör.

När har jag känt mig förtalad?


Just idag är mitt livs viktigaste dag

Oavsett om det som jag klamrar mig fast vid hände förra veckan, för tio år sedan eller någon gång i min barndom, så är den stora utmaningen att försöka ta vara på möjligheten att sluta leva kvar i det som en gång var mitt liv. Jag tror att bland det viktigaste en människa kan lära sig är att släppa taget om det förflutna och allt det som hon inte kan förändra.

Vad har jag lämnat bakom mig?


Just idag vågar jag älska

Jag öppnar mitt hjärta och ber, jag trodde jag var ensam och såg inte att Du redan gick vid min sida. Jag saknade kärlek och gjorde mig oåtkomlig med min skam. Kärleken var så stark att den bländade mig, men nu har den gjort mig levande igen. Du fanns hos mig långt innan jag börjat ana det.

Vad har bristen på kärlek gjort med mig?

Just idag är min svaghet en styrka

Vi söker ständigt vägar ut ur tomheten, tristessen och känslan av meningslöshet. Vi tar hellre ett glas vin, en påse godisbilar, städar, tränar, leker med mobilen eller skyller på någon annan än möter vår egen sårbarhet och längtan efter kärlek. Vi har så svårt att sluta fly och låta allt bli stilla. Om vi gjorde det skulle vi inse att vår svaghet egentligen är vår styrka.

Vilken är min favoritflykt?

Just idag tänker jag utanför boxen

Det berättas om ett experiment med gräshoppor som fick hoppa inuti ett upp och nervänt glas. När glaset togs bort hoppade de fortfarande lika lågt. På samma sätt förminskar vi människor ofta oss själva helt i onödan. Vi håller fast vid ett gammalt destruktivt mönster som begränsar oss fastän vi är fria att göra annorlunda.

På vilket sätt begränsar jag mig själv?

Just idag är jag beroende av andra

Sverige är världens mest individualiserade land och det kan vara svårt för oss att bryta med föreställningen om att ensamhet är detsamma som frihet. Ingen existerar i ett vakuum, ingen människa är sig själv nog. Janis Joplin uttrycker det med orden, "freedom is just another word for nothing left to lose". Att leva är att existera i förhållande till något och detta något som vi djupaste lever för kallar jag för vår högre kraft eller Gud. Ingen människa är oberoende.

Vad lever jag djupast för?


Just idag är jag en del av livets teater

"Life is a stage and everybody must act", skrev Shakespeare. Idag tar jag mig rätten att tolka livets teater med mina egna sinnen. Det är egentligen inte handlingen som betyder någonting, utan vad pjäsen väcker hos mig. Jag tänker inte längre sitta på sista raden och uppleva föreställningen om mitt liv. Idag är mitt liv min scen.

Vad handlar mitt livs drama om?