fredag 8 mars 2024

Vårtor på händer och fötter

Vårtor är en upphöjd förändring i huden. De orsakas av virus och finns oftast på händer eller fötter. Vårtor försvinner oftast av sig själv, men ibland behöver de behandlas.

Vårtor kan t ex smitta genom hudkontakt. De kan också smitta via våta golv i duschar eller omklädningsrum.

Fotvårtor är runda och något upphöjda. De har en hård kant och är lite mjukare i mitten.

Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som mycket små blomkålshuvuden.

Vårtor kan ibland vara ömma eller göra ont.

Ibland syns små svarta prickar i vårtan.

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på Dig:

Du har vårtor som ger mycket besvär, t ex är såriga eller blöder

Du har vårtor på andra ställen än händer och fötter

Du har diabetes och behöver hjälp med att behandla dina vårtor

Om det är helg kan Du vänta tills det blir vardag. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma Dina symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Vårtor försvinner ofta av sig själv på några månader, men ibland kan det ta flera år. Det finns en del Du kan göra själv för att lindra besvären och behandla Dina vårtor.

Du kan behandla vårtorna med vårtmedel. Då blir Du av med vårtorna snabbare. Vårtmedlet förhindrar också att vårtorna växer sig större och smittar andra.

Det finns många olika sorters vårtmedel som fungerar på olika sätt. En del medel behöver Du använda varje dag. Andra medel används endast en gång.

När det gäller barn är det olika åldersgränser på de olika vårtmedlen.

Fråga på ett apotek för att få råd om vilket vårtmedel Du ska välja.

Det finns också speciella plåster som Du kan använda om vårtan gör ont. Plåstren finns att köpa på apotek.

För att undvika att få vårtor kan Du tänka på följande:

Låna inte handdukar eller skor av andra personer

Gå inte barfota i allmänna bad och duschar. Du kan t ex använda badtofflor

Peta eller klia inte på Dina vårtor

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Det finns ingen åldersgräns för när ett barn kan ha inflytande över sin vård. Barnets möjlighet att vara delaktig hänger ihop med barnets mognad.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att han/hon får vara delaktig i sin vård. För att kunna vara aktiva i vården och ta beslut är det viktigt att Du som vuxen och barnet förstår den information Ni får av vårdpersonalen.

När Du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård Du har kan Du ge Ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även Dig som inte är myndig. 

Du kan välja att inte ge Ditt samtycke till den vård som Du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka Ditt samtycke.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gin & Tonic

Gin & Tonic går att variera i all oändlighet genom att prova olika sorters gin och olika sorters tonic, eller genom att addera frukter, ...