fredag 31 oktober 2025

Fransk päronpaj

Voila. Mandelmassan gör päronpajen extra ljuvlig.

Receptet gäller för 10 bitar

125 gr smör

2½ dl vetemjöl

2 msk strösocker

2 msk vatten

Fyllning:

3 päron

2 msk smör

3 ägg

1 dl strösocker

1½ dl  Kesella Kvarg

100 g riven mandelmassa

1 dl crème fraiche

Hacka ihop smör, mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker form, cirka 23 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter. Skala, kärna ur och skär päronen i bitar. Fräs dem lätt i smör i en stekpanna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och häll fyllningen i pajformen. Lägg i päronen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt kallna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Prinsessan Christina blev inte inbjuden till Nobelfesten

Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson lyste med sin frånvaro på Nobelfesten, efter nästan ett halvt sekel som trogna gäster. Nu berät...