fredag 24 oktober 2025

Blåbärskaka med citronmaräng

En smarrig kaka med blåbär och frasig citronmaräng tackar ingen nej till.

14 bitar

140 gr smör, rumsvarmt

2⅘ dl strösocker

2⅘ äggula

2⅘ ägg

3½ dl siktat dinkelmjöl

1⅖ tsk bakpulver

2,1 dl halvtinade blåbär och pressad saft av 1 citron

Maräng:

2⅘ äggvita

1⅖ dl strösocker och rivet skal av 1 citron

4⅕ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Rör smör och socker poröst. Rör i äggulor och ägg, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och blåbär. Rör ner det och citronsaft i smeten. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa i sockret. Rör ner citronskalet försiktigt. Bred ut marängen över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan kallna. Sikta över florsocker och garnera eventuellt med färska blåbär. Servera med vispad grädde.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Prinsessan Christina blev inte inbjuden till Nobelfesten

Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson lyste med sin frånvaro på Nobelfesten, efter nästan ett halvt sekel som trogna gäster. Nu berät...