tisdag 17 juni 2025

Blåbärskaka med citronmaräng

En smarrig kaka med blåbär och frasig citronmaräng tackar ingen nej till.

14 bitar

140 gr smör, rumsvarmt

2⅘ dl strösocker

2⅘ äggula

2⅘ ägg

3½ dl siktat dinkelmjöl

1⅖ tsk bakpulver

2,1 dl halvtinade blåbär och pressad saft av 1 citron

Maräng:

2⅘ äggvita

1⅖ dl strösocker och rivet skal av 1 citron

4⅕ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Rör smör och socker poröst. Rör i äggulor och ägg, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och blåbär. Rör ner det och citronsaft i smeten. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa i sockret. Rör ner citronskalet försiktigt. Bred ut marängen över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan kallna. Sikta över florsocker och garnera eventuellt med färska blåbär. Servera med vispad grädde.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Pelle Janzon