söndag 26 oktober 2025

Ugnsbakad julskinka

1 hel styckad rimmad skinka med eller utan ben

Skinka som köps rimmad är sprutsaltad. Saltlaken blir då jämnt fördelad i skinkan. Salthalten  ska vara avpassad så att skinkan kan ugnsbakas utan vattenläggning. Den som är extra känslig för salt kan låta skinkan ligga i rikligt med kallt vatten 4-8 timmar. 

Sätt på ugnen på 175 grader. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar på den benfria. Lägg skinkan på ett stort stycke aluminiumfolie. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i skinkans tjockaste och köttigaste del. Svep om folien väl, men så att graderingen på termometern syns.

Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Skinkan är färdig när termometern visar 70-75 grader. Vid 75 grader är smaken den karaktäristiska för julskinkan. Tillagningstiden varierar mellan 50-80 minuter per kilo.

Tag ut skinkan, öppna folien. Tag bort nät och svål när skinkan svalnat något. Griljera eller glasera skinkan. Tag vara på den koncentrerade skyn i folien. Skyn kan spädas och användas till dopp eller soppa.

1 äggula

3 msk senap

2-3 msk ströbröd eller 1 äggula

3 msk osötad senap

1 msk sirap

1/2 msk potatismjöl

2-3 msk ströbröd

Kryddnejlikor

Lägg den svålfria skinkan på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del. 

Rör ihop äggula och senap eller blanda äggula, senap, sirap och potatismjöl. Bred eller pensla blandningen över skinkan. Strö eller sikta över ströbrödet.

Stick eventuellt i hela kryddnejlikor som garnering.

Sätt in skinkan i ugnen på 200 grader. Griljera tills den fått fin färg, 10-15 minuter. Ställ skinkan kallt att svalna snabbt.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...