onsdag 8 januari 2025

Pitepalt

Palt är en klassik svensk husmanskost från norra Sverige. Bästa, och faktiskt enda tänkbara dryck till palt, är kall mjölk.

Skala och finriv potatisen. Krama ur det mesta av vätskan från potatisen. Lägg potatisen i en bunke och blanda med vetemjöl, kornmjöl och salt. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket i små tärningar och fräs i smör. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Forma degen till bollar med mjölade händer. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med cirka 1 msk fläsk. Tryck ihop så fläsket stannar kvar. Lägg ner bollarna, allteftersom de blir klara, i det kokande vattnet. Låt koka på svag värme cirka 45 minuter. Tärna smöret. Servera palt med smör, lingonsylt och ett glas mjölk.

4 portioner

900 gr potatis

2½ dl vetemjöl

1½ dl rågmjöl eller kornmjöl

1 tsk salt

Fyllning:

300 gr rimmat sidfläsk

2 msk smör

Till servering:

50 gr smör

2 dl rårörda lingon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brandy Alexander

Brandy Alexander är en klassisk drink som består av lika delar cognac eller brandy, kakaolikör och grädde. Perfekt som en fyllig dessertdrin...