Palt är en klassik svensk husmanskost från norra Sverige. Bästa, och faktiskt enda tänkbara dryck till palt, är kall mjölk.
Skala och finriv potatisen. Krama ur det mesta av vätskan från potatisen. Lägg potatisen i en bunke och blanda med vetemjöl, kornmjöl och salt. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket i små tärningar och fräs i smör. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Forma degen till bollar med mjölade händer. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med cirka 1 msk fläsk. Tryck ihop så fläsket stannar kvar. Lägg ner bollarna, allteftersom de blir klara, i det kokande vattnet. Låt koka på svag värme cirka 45 minuter. Tärna smöret. Servera palt med smör, lingonsylt och ett glas mjölk.
4 portioner
900 gr potatis
2½ dl vetemjöl
1½ dl rågmjöl eller kornmjöl
1 tsk salt
Fyllning:
300 gr rimmat sidfläsk
2 msk smör
Till servering:
50 gr smör
2 dl rårörda lingon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar