måndag 4 mars 2024

Bigos

Denna mustiga köttgryta är mycket populär i Polen. Bigos tillagas med surkål, kryddig korv och fläskkött. Laga den med fördel dagen innan den ska avnjutas så smakerna sätter sig. Bigos serveras rykande het med smetana och kokt potatis eller grovt bröd.

Strimla vitkålen. Lägg i en stekgryta. Häll på vatten och koka upp. Smula ner svampen. Sjud 30 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Tärna fläsket. Skala och hacka löken. Hetta upp smör och bryn kött och fläsk i omgångar. Fräs löken mjuk. Skölj surkålen och låt den rinna av. Lägg ner allt i grytan. Rör ner vin, tomatpuré, smulad buljong och lagerblad. Mortla enbär, svartpeppar och kryddnejlika. Rör ner i grytan och sjud under lock cirka 45 minuter. Späd eventuellt med vatten om det behövs. Koka potatisen. Skär korven i bitar och låt den sjuda med i grytan cirka 15 minuter. Smaka av. Servera bigos med kokt potatis, smetana och persilja.

10 portioner

333⅓ gr vitkål

10 dl vatten

50 gr torkad svamp, t ex trattkantareller eller Karljohan

500 gr skinkschnitzel

416⅔ gr rökt sidfläsk

3⅓ gul lök

41⅔ gr smör

333⅓ gr surkål

3⅓ dl rött vin

1⅔ dl tomatpuré

3⅓ tärning köttbuljong

3⅓ lagerblad

1⅔ tsk enbär

1⅔ tsk svartpepparkorn

5 hela kryddnejlikor

416⅔ gr bratwurst, gärna Thüringer

Till servering:

1 500 gr potatis

3⅓ dl smetana

Färsk persilja



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar