Denna mustiga köttgryta är mycket populär i Polen. Bigos tillagas med surkål, kryddig korv och fläskkött. Laga den med fördel dagen innan den ska avnjutas så smakerna sätter sig. Bigos serveras rykande het med smetana och kokt potatis eller grovt bröd.
Strimla vitkålen. Lägg i en stekgryta. Häll på vatten och koka upp. Smula ner svampen. Sjud 30 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Tärna fläsket. Skala och hacka löken. Hetta upp smör och bryn kött och fläsk i omgångar. Fräs löken mjuk. Skölj surkålen och låt den rinna av. Lägg ner allt i grytan. Rör ner vin, tomatpuré, smulad buljong och lagerblad. Mortla enbär, svartpeppar och kryddnejlika. Rör ner i grytan och sjud under lock cirka 45 minuter. Späd eventuellt med vatten om det behövs. Koka potatisen. Skär korven i bitar och låt den sjuda med i grytan cirka 15 minuter. Smaka av. Servera bigos med kokt potatis, smetana och persilja.
10 portioner
333⅓ gr vitkål
10 dl vatten
50 gr torkad svamp, t ex trattkantareller eller Karljohan
500 gr skinkschnitzel
416⅔ gr rökt sidfläsk
3⅓ gul lök
41⅔ gr smör
333⅓ gr surkål
3⅓ dl rött vin
1⅔ dl tomatpuré
3⅓ tärning köttbuljong
3⅓ lagerblad
1⅔ tsk enbär
1⅔ tsk svartpepparkorn
5 hela kryddnejlikor
416⅔ gr bratwurst, gärna Thüringer
Till servering:
1 500 gr potatis
3⅓ dl smetana
Färsk persilja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar