Kommer USA och Kina att kriga om Taiwan?

Demonstrationer till stöd för Taiwan, i Hong Kong.

Det finns anledning hålla ögat på Taiwanfrågan men det handlar om så mycket mer. Kina kommer vara en central aktör i världens ekonomi och politik framöver, helt oavsett utfallet av presidentvalet i USA.

Kina spelar en viktig roll i den amerikanska presidentvalskampanjen. President Trump anklagar demokraternas Joe Biden för att ha en mer positiv syn på Kina än den han har gestaltat genom handelskonflikten med Kina. Vi kommer få höra mycket om Kina i den amerikanska debatten fram till valet.

Den som minns kommer ihåg hur triumferande Trump var när han behandlades med största högaktning och respekt av Kinas starke man Xi Jinping i samband med statsbesöket i Beijing 2017.

Joe Biden har som de flesta västerländska politiker hyst förhoppningar om en kommande demokratisering av Kina. New York Times ägnade nyligen en längre analys åt Bidens syn på Kina, hur den utvecklats och förändrats. Kan USA förändra Kina? 

Det är en kärnfråga i amerikansk debatt påpekar NYT. Det kinesiska agerandet i Hong Kong har krossat det som var tanken då staden 1 juli 1997 återlämnades av Storbritannien, nämligen ”ett land två system”.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning