Göteborg tillbaka i vinnarspåret

Göteborgs Emma Koivisto och Eskilstunas Amanda Nildén i kamp om bollen under lördagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Göteborg och Eskilstuna.

Göteborg ger inte upp guldjakten. Seger mot Eskilstuna (3–0) innebär att de hänger på i toppen. Och en av segerorganisatörerna var den nyblivna landslagsspelaren Filippa Curmark.

I veckan togs hon ut i landslaget för första gången. När Göteborg var tillbaka i vinnarspåret, efter två raka förluster, var det Filippa Curmark som visade varför hon hör hemma i Peter Gerhardssons landslagstrupp.

Göteborg tog ledning i den 19 minuten. Curmark slog en elegant passning mellan två Eskilstunabackar så Emma Koivisto kunde sprinta fri i straffområdet och slå in bollen i den bortre burgaveln bakom Eskilstunas målvakt Cosetta Morché.

Åtta minuter senare var det dags igen. Göteborg fick en frispark central just utanför straffområdslinjen. Flippa Curmark stegade fram och slog bollen över muren men träffade ribban. På returen störtade Natalia Kulkka fram och satte huvudet till och Göteborg ledde med 2–0.

Men det kunde ha varit mer. Tidigare i halvleken försökte Curmark sig på vad som kunde ha blivit ett praktmål. Eskilstunas Anna Oscarsson försökte få ut bollen ur straffområdet men inte bättre än att den hamnade framför fötterna på Curmark som drog till. Cosetta Morché fick sträcka sig i hela sin längd för att avvärja projektilen.

Göteborg dominerade och kunde med sitt kortpassningsspel tvinga Eskilstuna att springa utan boll. Förutom en jättechans i femte minuten efter en fatal felpassning hade Eskilstuna svårt att komma till avslut.

Det skulle kunna ha blivit mycket mer för Göteborg. De hade en dubbelchans i sjunde minuten där Eskilstunas backa fick fläka sig på mållinjen. Och i den 52a minuten missade Pauline Hammarlund öppet mål efter en målvaktsretur. Men hon kunde ta revansch när hon ensam sprang igenom och slog in 3–0 för Göteborg, framspelad av målvakten Jennifer Falk.

Göteborgskorna fortsätter att visa styrka på hemmaplan. Det var sjunde raka match utan förlust på Valhalla IP den här säsongen och Göteborg har bara släppt in tre mål. Bara serieledarna Rosengård har lyckats ta poäng.