Blytung derbyseger för krisande AIK

Nabil Bahoui gjorde AIKs 1–0-mål.

Ketchupeffekt för Nabil Bahoui och årets mest euforiska måljubel på Friends arena.

Bottenlaget AIK tog en blytung derbyseger och vann med 3–0 mot Hammarby.

I dag tillåter vi oss själva att le, säger Sebastian Larsson till Dplay efter 3–0 mot Hammarby.

Först väntade han tio i matcher på att få göra comeback. Och när Nabil Bahoui, 29, väl var tillbaka från sin korsbandsskada dröjde det ytterligare nio omgångar innan han åter lyckades göra avtryck i AIK-tröjan.

I sin femte match från start kom "Nabbes" första mål på över ett år i allsvenskan, och det när det som mest behövdes.

Hammarby hade precis börjat äta sig in i derbyt på Friends arena och skapat oro i AIKs straffområde när det plötsligt small på andra sidan planen. Första halvleken var 27 minuter gammal när Bahoui, efter ett inspel från Paulos Abraham, blev helt fri och kunde placera in 1–0 bakom David Ousted.

Vi har ett jäkla tryck när de gör 1–0 från ingenstans, sade Hammarbys tränare Stefan Billborn suckande till Dplay i halvtid.

Målskytten själv konstaterade att marginalerna "för en gångs skull" var på AIKs sida, och han stack inte under stol med att målet var efterlängtat.

Det har varit en resa, faktiskt. Jag har varit borta i sex, sju månader och letat formen ett tag.

Bahoui låg även bakom 2–0 som kom tio minuter senare. Detta när han förlängde bollen med sulan vid straffområdeslinjen och gav elva år yngre Paulos Abraham fritt skottläge. Den sistnämnde tryckte säkert in 2–0, lågt intill Ousteds vänstra stolpe.

Paulos är en bra vän på plan och utanför. Jag är glad för hans skull, inget snack om att han har potential att bli hur bra som helst. Kul att han får göra mål, sade Bahoui till Dplay.

3–0 hade dock varken Bahoui eller Abraham något med att göra. Utbytt i den andra halvleken fick i stället den förstnämnde se två landslagsspelare fastställa slutresultatet. Sebastian Larsson tryckte iväg en frispark från långt avstånd i stolpens insida varpå nyförvärvet Mikael Lustig rakade in returen.

Måljublet som följde gick inte att ta miste på när hela hemmalagets spelartrupp omfamnades i eufori framför egen avbytarbänk. AIK är alltjämt pressat i tabellen, men lyfter tack vare derbysegern till en tolfteplats.

I dag får vi vara nöjda och glada men i morgon får vi titta på tabellen igen och inse att det är ett allvarligt läge fortfarande, säger Sebastian Larsson.

Stefan Billborns facit mot AIK försämras därmed ytterligare och lyder nu fem förluster och en vinst på sex försök mot rivalen.