Fartyg på grund utanför Åland, evakueras

Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. Runt 280 personer finns ombord på fartyget, men ingen ska ha kommit till skada.

Enligt den finländska sjöräddningen finns flera fartyg på plats för att evakuera Amorella.

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård strax före klockan 13:00 på söndagen. Omkring 200 resenärer finns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. Av dessa är en majoritet av passagerarna från Finland eller Sverige.

M/S Amorella som trafikerar på linjen Åbo, Stockholm hade i dag klockan 12:50 finsk tid en grundkänning vid Hjulgrund, Ålands skärgård. M/S Amorella befinner sig för tillfället vid Järsö skärgård i Föglö. Läget är stabilt, skriver Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationsdirektör på Viking Line i ett mail till Tidningarnas Telegrambyrå.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

På Twitter uppger den finländska sjöräddningscentralen att flera fartyg finns på plats för att förbereda en evakuering från Amorella. Situationen beskrivs för tillfället som stabil.

Eftersom den inträffade på finländskt vatten är den svenska sjöräddningen inte ansvarig i ärendet. Däremot står man redo att bidra med hjälp vid behov.

Det är finländarna som leder insatsen. Vi har erbjudit resurser men inte fått någon begäran ännu. Vi har en räddningshelikopter i standby och även kustbevakningens övervakningsflyg tillgängligt, säger Daniel Lindblad på Sjö- och flygräddningscentralen till Tidningarnas Telegrambyrå.

Eva Vaihinen är en av passagerarna på båten. Hon berättar för Expressen att det hördes ett högt skrap i samband med grundstötningen men beskriver att stämningen ombord på fartyget trots det är lugn.

Det är lugnt än så länge. I början var det lite oroligt för alarmet gick i gång, då var det en del som var väldigt rädda. Men nu är alla lugna och väntar. Jag antar att de inte kartlagt hur stor skadan är ännu, säger hon till tidningen.

Amorella avgår dagligen mellan finländska staden Åbo och Stockholm.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning