torsdag 3 september 2020

Borde kommit tidigare

Socialminister Lena Hallengren (S).

Över hälften av alla patienter som fått intensivvård för svår covid19 behöver rehabilitering. Nu ska Socialstyrelsen jobba fram ett program för att rehabilitera patienter som har långvariga komplikationer efter det akuta skedet. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Det har länge stått klart att många som överlevt den akuta fasen av covid19 har drabbats av komplikationer som kan ge både långvariga och svåra symtom. Exakt hur stor grupp det handlar om är oklart, men det kan i värsta fall handla om två av tre av dem som haft såväl luft- och syrgas som respiratorstöd.

Kommunerna och regionerna är olika rustade för att klara av de rehabiliteringsinsatser som behövs för att upptäcka, bedöma och behandla dessa patienter.

Det kan handla om kognitiv funktionsnedsättning, långvarig smärta och posttraumatiska stressyndrom som kan drabba patienter som haft en svår covid19infektion. För dem är det viktigt att rehabiliteringen anpassas utifrån det rådande kunskapsläget och att vi når ut med tydlig information om detta till Sveriges kommuner och regioner, säger socialminister Lena Hallengren.

I de flesta regioner finns en mer eller mindre utbyggd covid-rehabilitering. På Akademiska sjukhuset i Uppsala kom den igång redan 48 timmar efter beslut den 9 april, och hittills har man behandlat 130 patienter.

Det viktiga nu är att man tar vara på alla erfarenheter av de insatser som gjorts det senaste halvåret för patienter med ibland väldigt svåra komplikationer.

Men sista augusti lades den ner på grund av för få patienter. Det har uppfattats som väl tidigt när ingen ännu vet hur smittan utvecklar sig under hösten.

Vi har normaliserat vården och gått tillbaka till vår ordinarie organisation. Det som går förlorat är det fina samarbete vi utvecklade mellan olika specialiteter. Men naturligtvis kommer sjukhuset att bedriva rehabilitering även i fortsättningen, säger överläkare Per Hamid Ghatan, som var chef för den särskilda rehabavdelningen för covidpatienter.

Han välkomnar torsdagens regeringsbeslut men tycker samtidigt att det borde kommit tidigare.

Det viktiga nu är att man tar vara på alla erfarenheter av de insatser som gjorts det senaste halvåret för patienter med ibland väldigt svåra komplikationer. De som haft svårt med andningen, proppar i lungorna och nedsatt lukt och smak. Eller så har de drabbats av njursvikt, problem med levern, fått hormonförändringar eller haft mag-tarmbesvär. Här gäller det att Socialstyrelsen lyssnar och inte toppstyr, säger han.

Professor Kristian Borg, specialist inom rehabiliteringsmedicin vid Danderyds sjukhus, tror att många som nu har långdragna komplikationer och symtom efter covid19 blir väldigt glada.

Jag vet att det finns en Facebookgrupp med 11 000 medlemmar som kämpar för en bra covidrehabilitering. Många har svåra besvär och andra har återkommande symtom av en infektion som kommer och går. I dag vet vi inte alltid exakt vad vi ska göra, men det är väl utmärkt om Socialstyrelsen får ett sådant uppdrag, säger Kristian Borg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar