Eon krävde miljarder för att lösa effektbrist

Uppgörelsen med elbolagen har i dagarna blivit proposition som ska läggas fram för riksdagen.

Elbolaget Eon hotade med att inte investera för att lösa effektbristen i Skåne om man inte fick nyttja åtta miljarder av tidigare intäkter, rapporterar Dagens Nyheter.

En uppgörelse med regeringen ger elbolaget Eon åtta miljarder kronor extra för att lösa effektbristen i Skåne. Men redan nu löser myndigheten Svenska kraftnät elproblemet för en summa av 20 miljoner kronor fram till 2024, skriver Dagens Nyheter.

Energiminister Anders Ygeman (S) har i en uppgörelse gett elnätsbolagen okej att ta med så kallade outtagna intäkter för sammanlagt 28 miljarder kronor de närmaste tolv åren mot att de investerar i elnäten. För Eons del handlar det alltså om åtta miljarder kronor mer av elkunderna i vinster mellan 2020 och 2027 i Skåne.

Ygeman tror inte att man hade löst kapacitetsproblemen i Skåne utan den här uppgörelsen. Enligt Dagens Nyheter framkommer nu att Eon hotade med att inte bygga ut effekten i Skåne med Svenska kraftnät om de inte fick igenom sina krav på ytterligare miljardintäkter.

Det är ett antal saker som nätägaren Eon betalar i Svenska kraftnäts paket. De hade inte gjort det utan vårt gemensamma initiativ, säger Anders Ygeman och konstaterar att det inte är rimligt att ett elnätsbolag med 51% vinstmarginal agerar så.

Johan Mörnstam, chef för Eons nätverksamhet i Europa, vill inte svara på det som Ygeman påstår och kallar det en hypotetisk fråga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning