Atlantis

Atlantis (OV-104) är en av de rymdfärjor som tillhörde den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa. Atlantis var den fjärde rymdfärjan som byggdes. Atlantis gjorde sin första flygning i oktober 1985, då den användes för ett militärt uppdrag, liksom de nästkommande fyra flygningarna. Efter detta har färjan använts för andra, mer civila uppdrag. Med start 1995 gjorde Atlantis sju resor på raken till den ryska rymdstationen Mir.

Från november 1997 till juli 1999 byggdes färjan om för att kunna utföra konstruktionsarbeten på den internationella rymdstationen ISS, runt 165 ändringar gjordes. Efter systerfärjan Columbias haveri i början av 2003 gjordes ytterligare ändringar med Atlantis och de då kvarvarande systerfärjorna Endeavour och Discovery. Dessa ändringar har främst syftat till att förbättra färjornas driftsäkerhet. Atlantis trettioandra planerade flygning var uppdraget STS-132 till ISS med start den 14 maj 2010 och landning den 26 maj 2010.

Atlantis genomförde det sista planerade uppdraget, STS-135, med start 8 juli 2011.

Numera finns Atlantis i en utställning på Kennedy Space Center.

Vid konstruktionen av Atlantis utnyttjades de erfarenheter man lärt från dess föregångare. Färjans tjänstevikt kunde reduceras med 3 ton jämfört med Columbia, Nasas första rymdfärja. Dessutom behövdes bara halva tiden för att färdigställa Atlantis.

År 1998 medverkade Atlantis i filmen Armageddon, där hon förstördes av splitter från en gigantisk asteroid.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning