Varje hårstrå på huden sitter i en hårsäck. En hårsäck kan bli inflammerad om det kommer in bakterier eller svamp, t ex när Du rakar Dig. En hårsäcksinflammation brukar gå över av sig själv.
Att få en inflammation i en hårsäck är mycket vanligt. Det kallas också för follikulit.
När det finns skador i huden kan bakterier och svamp ta sig in i hårsäckarna. Där kan de orsaka en inflammation. Skadorna kan uppstå när Du t ex rakar eller vaxar Dig. Andra orsaker till skador i huden kan vara kläder som skaver, eller vissa eksem. Risken är störst när huden är varm och fuktig.
Hårsäcksinflammationer visar sig som små utslag. De ser ut som finnar eller kvisslor, med ett hårstrå mitt i utslaget. Ibland kan hårstrået vara svårt att se. Utslagen brukar klia.
Du kan få en eller flera hårsäcksinflammationer på kroppen, ofta på följande ställen:
Armarna
Benen
Underlivet
Ryggen
Bröstet
Axlarna
Oftast är inflammationen ytlig, men ibland kan den sprida sig djupare ner under huden. Då kan området i huden bli varmt, svullet och ömt. Inflammationen kan även leda till en böld.
Du som har mycket besvär behöver undvika att raka eller vaxa Dig under en period. Undvik också att ha på Dig åtsittande kläder som skaver på huden.
Badda utslagen med klorhexidinlösning för huden. Klorhexidin motverkar bakterier och finns att köpa receptfritt på apoteket. Du kan använda lösningen en till två gånger om dagen under två veckor.
Smörj gärna med en kräm som innehåller propylenglykol. Det är ett ämne som kan minska risken för att få en hårsäcksinflammation. Du kan köpa en sådan kräm receptfritt på apotek.
Så här kan Du göra för att undvika eller lindra besvär när Du rakar Dig:
Undvik engångshyvlar. De hyvlar ofta för djupt
Tryck hyveln lätt mot huden
Raka på fuktig hud
Rengör hyveln noggrant efter att Du har använt den
Smörj in huden med en oparfymerad, fuktgivande kräm efter rakning
Använd en vass rakhyvel när Du rakar Dig i underlivet. Använd rikligt med rakskum eller rakgel
De flesta behöver inte söka vård eftersom en hårsäcksinflammation ofta går över av sig själv.
Kontakta en vårdcentral om Du har symtom och besvären inte försvinner inom två till tre veckor, eller om inflammationen blir djupare och gör mer och mer ont.
Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.
Ibland går inte besvären över av sig själv. Då kan Du behöva få behandling för den svamp eller bakterie som orsakar inflammationen.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar