Lasse Berghagen är årets Cornelisstipendiat

Lasse Berghagen är 2021 års mottagare av priset till Cornelis Vreeswijks minne.

I motiveringen skriver juryn bland annat att Lasse Berghagen är "en sann Cornelisvän vars låtsnickeri aldrig slutat dinga och donga trots superkändisskapets blandning av sött och salt".

Denna svensktopp har i mer än ett halvt sekel fått oss att snyfta och skratta och sjunga tillsammans. Från hjärtat av svensk showbiz har han skrivit in visor, chansoner, kabarénummer och poprefränger i vårt gemensamma allsångshäfte, fortsätter motiveringen.

Lasse Berghagen har varit verksam som såväl artist och låtskrivare som skådespelare och författare. Han släppte sitt första album 1965 och har uppmärksammats för låtar som "Teddybjörnen Fredriksson" och "Stockholm i mitt hjärta". Mellan åren 1994 och 2003 var han programledare för "Allsång på Skansen".

Priset till Cornelis Vreeswijks minne, som har delats ut av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne sedan 1988, är ett av Musiksveriges mest prestigefyllda. Bland de tidigare stipendiaterna finns Monica Zetterlund, Freddie Wadling och Lill Lindfors.

Stipendiet, med stipendiesumman 750 000 kronor, delas ut på Parkteatern Galärvarvet på Djurgården i Stockholm på söndagskvällen. Eftersom Lasse Berghagen har varit sjuk mottas priset av hans döttrar.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning