Här anländer vaccinet till Sverige

Vaccinet har anlänt till Sverige.

De första vaccindoserna har anlänt till ett julstilla Sverige. Men hemlighetsmakeriet är stort.

I morgon ska den efterlängtade vaccinationen mot covid19 inledas med Pfizer/Biontechs vaccin.

Under morgonen anlände de första vaccindoserna till Sverige.

I dag, lördag, kom de första doserna vaccin till Sverige. Transporterna har gått enligt plan, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida under lördagsmorgonen.

Doserna packas om för vidare leverans till landets regioner som inleder vaccinationerna från söndag, skriver myndigheten fortsatt.

En av de som gläds över beskedet är statsminister Stefan Löfven (S) som på plattformen Instagram uppmärksammade händelsen:

Det är med stor glädje jag i dag ser hur de första doserna vaccin mot covid19 nu är på väg ut till hela landet. Det skänker hopp om att det kommer en mer normal tillvaro under nästa år, skriver statsministern bland annat i inlägget.

EUs läkemedelsmyndighet (EMA) gav grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin så sent som i måndags.

Och redan i dag får Sverige 9 750 doser av vaccinet i en första leverans och i vissa regioner inleds vaccineringen redan under söndagen. Då vaccinet ges i två doser per person kommer denna inledande leverans att räcka till strax under 5 000 personer.

Därefter väntar leveranser i storleksordningen 80 000 doser per vecka till Sverige.

Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, och att vi i Sverige inom bara några timmar kan börja erbjuda skydd mot covid19. I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, skriver statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med de första leveranserna.

De första doserna i Sverige ska erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa personer samt till personalen.

Tillgången på vaccin avgör sedan hur snabbt det kan erbjudas till fler.

Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret på 2021.

mRNA-vaccin

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Fem vaccinavtal

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, förutsatt att vaccinen godkänns.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning