Europa börjar vaccinera mot covid19

Efter måndagens godkännande av EU-kommissionen har Pfizer-Biontechs efterlängtade coronavaccin börjat levereras till medlemsstaterna.

I Ungern har vaccineringen redan dragit i gång.

Först ut att ta sprutan i Ungern var vårdpersonal, enligt en regeringstalesperson. Vaccineringen påbörjades bara timmar efter det att den första leveransen av covid19-vaccinet, till knappt 5 000 personer, ankommit till landet på lördagsmorgonen, enligt den ungerska nyhetsbyrån MTI.

Ungefär lika mycket får Sverige, med en marginellt större befolkning. Hit har 9 750 doser anlänt, vilket räcker till knappt 5 000 personer, då vaccinet ges i två doser. I vissa regioner inleds vaccineringen under söndagen, enligt Folkhälsomyndigheten.

De första doserna i Sverige kommer att erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller för personer med hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa samt till personalen.

Även i Spanien, ett av de länder i Europa som drabbats hårdast av pandemin, kommer den första leveransen att användas till vaccinering av boende och personal på äldreboenden. Därefter prioriteras vårdpersonal och andra riskgrupper.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning