Sydney firar in 2021 med maffigt fyrverkeri

Fyrverkerier från Sky Tower i Auckland, Nya Zeeland.

Krisande samhällen. Ekonomisk kollaps. 1,7 miljoner döda. Pandemiåret 2020 går till historien som ett av de värsta i mannaminne.

Nu vänder vi blad. Först ut att skåla in det nya året blev önationerna Samoa och Kiribati i Stilla havet, nu har även Australiens östkust gjort dem sällskap.

Trots att många lär vara ivriga att lämna 2020 bakom sig kommer årets nyårsfirande inte bli som vanligt.

Coronasmittan grasserar fortfarande, på sina håll värre än någonsin, vilket har fått städer världen över, från Sydney till Rom, att anpassa festligheterna efter rådande omständigheter. Efter ett år märkt av död och elände lär champagnefryntliga folksamlingar i huvudsak utebli, i stället får miljontals människor följa fyrverkerier och liknande från tv-soffan.

Allra först, klockan 11:00 svensk tid, slog klockan midnatt på önationerna Samoa och delar av Kiribati i Stilla havet. Först 26 timmar senare har 2021 gjort entré på hela jordklotet, då de obebodda korallöarna Baker-Howland-öarna går in i det nya året.

Klockan 12:00 svensk tid var det Nya Zeelands tur. Tusentals personer hade samlats på Victoria Street West i centrala Auckland för att bevittna fyrverkeriet som sköts upp från Sky Tower vid tolvslaget.

Landet har med hjälp av hårda restriktioner lyckats hålla smittan på nivåer långt under dem i Europa och USA.

Vi är väldigt lyckligt lottade som bor i Nya Zeeland, säger Taufau Aukuso, som gått ut på stan tillsammans med sin 18-åriga dotter Rasela, till New Zealand Herald.

Den australiska miljonstaden Sydney stod på tur klockan 14:00 svensk tid, med sitt traditionsenliga massiva nyårsfyrverkeri vid Sydney Harbour Bridge. De stora åskådarskarorna uteblev dock i år,  staden har infört nya restriktioner efter ett coronautbrott med omkring 150 nya fall.

I stället har alla "Sydneysiders" som inte har balkong med hamnutsikt uppmanats att bänka sig framför tv:n, dock inte i större sällskap än fem personer.

I Dubai har myndigheterna intagit en mindre strikt hållning. Tusentals emiratier och turister väntas där beskåda en pyroteknik- och lasershow vid Burj Khalifa, världens högsta byggnad, klockan 21:00 svensk tid.

Två timmar senare, klockan 23:00 svensk tid, får Beirutborna klinga i glasen, då det vanliga nattliga utegångsförbudet dagen till ära inträder först klockan tre på natten. Barer, restauranger och nattklubbar håller öppet och arrangerar stora fester för att fira årsskiftet, och kanske även skänka en stunds glömska efter alla umbäranden i spåren av den enorma explosionen i hamnen i augusti, som dödade omkring 200 personer, skadade tusentals, och jämnade stora delar av den libanesiska huvudstaden med marken.

När klockan slår tolv i Sverige firar även italienarna nyår. I Rom tänds ett stort bål på den antika kapplöpningsbanan Circus Maximus, som direktsänds tillsammans med ett två timmar långt musikprogram, enligt AFP.

En timme senare ringer den amerikanska sångerskan Patti Smith in det nya året i London, som drabbats hårt under pandemin.

74-åringen kommer då att hedra vårdpersonal som fallit offer för covid19 i en ceremoni som visas på en stor tv-skärm på Piccadilly Circus och strömmas på Youtube.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning