Spanien panikbromsar för att stoppa smittan

Spridningen av coronaviruset

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.

Utegångsförbud införs mellan klockan 23:00 och klockan 06:00.

Spanien inför ett nödläge, igen, rapporterar spanska medier.

Bland annat införs ett nattligt utegångsförbud. 

Beskedet kommer sju månader efter att landets öppnats upp från sin första nedstängning. Efter en förhållandevis lugn smittspridning under sommaren har spridningen i samhället nu exploderat. 

Därför vidtas nu ytterligare åtgärder.

Från klocka 23:00 till klockan 06:00 införs från och med nu ett utegångsförbud. Andra tider på dygnet förbuds också allmänna sammankomster, enligt den spanska tidning El Pais. Regioner får nu också möjlighet att begränsa in- och utpassering till det specifika området. 

Däremot stängs inte landets gränser, rapporterar El País.

Hela Europa har tagit och kommer att vidta åtgärder för att begränsa rörligheten. Situationen vi lever i är extrem, sa Spaniens president Pedro Sánchez i samband med att beslutet meddelades. 

Nödläget är inte lika allvarligt som i mars, när landets stängdes helt för att stoppa spridningen av covid19. Spanska medier beskriver det som en ”lättare variant”.

Till en början pågår nödläget i 15 dagar, men det finns möjlighet att efter det förlänga det med sex månader, om regeringen godkänner det. 

Och enligt presidenten finns inga intentioner på att återvända till den fulla lockdown som infördes i våras. 

Spanien blev tidigare i veckan första landet i Europa att nå över en miljon smittade. De senaste veckorna har man sett en klar ökning av antalet fall.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning