Under lördagen ska det avgöras hur stora löneökningarna blir för närmare tre miljoner anställda inom industrin. Facken och arbetsgivarna möts för att komma överens om ett slutbud.
Efter en uppskjuten avtalsförhandling inom industrin träffas parterna för att förhandla fram ett avtal.
Industriavtalet som berör 2,8 miljoner svenskar sköts upp i våras på grund av pandemin. Innan förhandlingarna sköts upp krävde industrifacken bland annat en treprocentig löneökning under 12 månader, fortsatt arbetstidsförkortning, insatser mot skador på arbetsplatsen och en låglönesatsning.
Arbetsgivarsidan erbjöd i stället 1,4% i årligt lyft, men då ingick alla krav som innebär högre kostnader. Ett bud som facken då inte accepterade.
Förhandlingarna har letts av Opo (opartiska ordföranden) som medlat mellan parterna.
Opos tidigare bud i industriavtalet är löneökningar på 4,5% under 29 månader, vilket arbetsgivarna tidigare accepterat men inte industrifacken som menat att det var oacceptabelt lågt.
Lyckas man inte komma överens den här gången blir det ett så kallat avtalslöst tillstånd. Då kan förhandlingarna skjutas upp, men det kan också bli aktuellt med konfliktåtgärder från parterna.
Tidningarnas Telegrambyrå har sökt IF Metall vars pressekreterare Jesper Pettersson inte vill kommentera de pågående förhandlingarna.
De fackförbund som är med i förhandlingarna är LO-förbunden IF Metall, GS och Livs och på tjänstemannasidan är det Unionen och Sveriges Ingenjör,er.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar