onsdag 28 oktober 2020

Ligan lurade pensionärer på nio miljoner kronor

34-åringen fångades på bild av övervakningskamerorna i en elektronikbutik när han köpte en av telefonerna som han ringde bluffsamtalen med.

Polisen hade span på 34-åringen och 46-åringen när de träffades i Vasastan i centrala Stockholm.

Pensionärer blev uppringda och fick veta att deras konton höll på att tömmas.

Men ”bankmannen Göran Andersson” var den riktige bedragaren, och lyckades lura till sig drygt nio miljoner kronor.

Nu har den 34-årige huvudmannen dömts till sex års fängelse för brottsligheten.

Det var i mitten av augusti i fjol som mannen började ringa telefonsamtal till pensionärer runtom i landet.

I många av samtalen presenterade han sig som ”Göran Andersson” och påstod sig arbeta på säkerhetsavdelningen för någon av storbankerna. I andra samtal förställde han sin röst och utgav sig för att vara kvinna. Mottagarna fick veta att deras konto hade blivit kapat och att pengarna var på väg utomlands, men att det gick att stoppa om de agerade snabbt.

I själva verket var det ”bankmannen” som var den riktige bedragaren. Och när de oroliga brottsoffren följde hans direktiv gick de i hans fälla och gav honom full tillgång till deras konton.

Det kallas ”vishing”, ett samlingsbegrepp för brott där bedragare ringer upp och lurar sina offer med hjälp av bankdosor och Bank-ID. Fenomenet har funnits i Sverige i stor skala sedan 2017.

Så skyddar Du Dig

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till Dina pengar.

Använd aldrig Din bankdosa eller Bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar Dig. Ingen seriös aktör skulle be Dig om det per telefon.

Om någon Du inte känner ringer och Du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som Du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar Dig bara för att den har personliga uppgifter om Dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura Dig.

Om Du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta Din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i Din närhet.

Bakom den påhittade ”bankmannen Göran Andersson” fanns en 34-årig man hemmahörande i Stockholmsområdet. Efter en rad fullbordade bedrägerier fick polisen upp spåret på honom och han kunde gripas i början av oktober.

Utredningen gav stegvis kunskap om i vilken enorm omfattning 34-åringen och hans liga lurat äldre på pengar.

Enligt åklagaren blev det totala bytet 9,35 miljoner kronor. När polisen spanade på 34-åringen kunde de bland annat se hur han besökte olika pantbanker där han köpte klockor och guld.

Via folkbokföringstjänster på nätet hade bedragaren hämtat in information om nästan 5 000 pensionärer.

Ringde flera tusen samtal

I domen beskrivs brottsligheten som ”intensiv”, många har slängt på luren och har inte låtit sig luras. Telefon 1 var aktiv under åtta dagar i början av perioden och på den telefonen har NN ringt 974 olika telefonnummer. Det är ungefär 121 samtal per dag.

34-åringen var ligans huvudman. I somras dömdes han till sex års fängelse för grovt bedrägeri på 58 åtalspunkter, samt ytterligare 16 punkter om försök till samma brott.

Hans närmsta medhjälpare, en 46-årig man som ansvarade för att organisera penningtvätten av de intjänade pengarna, dömdes till två års fängelse.

Domarna har överklagats och väntar nu på ny prövning i hovrätten.

Ytterligare 24 personer, framför allt penningtvättare som upplåtit sina konton, åtalades vid rättegången. Flera av dem dömdes till kortare fängelsestraff, skyddstillsyn eller villkorlig dom.

Dela detta vidare med Dina nära och kära som Du är rädd om och kanske som är lite pensionär idag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar