Basinkomst = Medborgarlön

Vad är basinkomst?

Basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas, är en grundinkomst som delas ut till alla invånare utan krav på motprestation. De flesta förslagen förespråkar belopp på en nivå som det går att leva på (cirka 8 000 till 10 000 kronor) och som kräver lönearbete för att ha råd med lyxkonsumtion. Införandet av basinkomst skulle ersätta stora delar av andra bidrag (såsom a-kassa, försörjningsstöd, studiebidrag och barnbidrag). För personer under 18 år delas en mindre basinkomst ut (cirka 2 000-3 000 kronor).

Vad är fördelarna med basinkomst?

Det ger alla en grundläggande ekonomisk trygghet utan att behöva stå till arbetsmarknadens förfogande eller myndigheters kontrollutövande. Möjlighet ges till alla att lägga mer tid på hem-, omsorgs- och kulturarbete och engagera sig i en demokratisk utveckling av samhället. Fler positiva effekter av en basinkomst skulle kunna vara: minskade klassklyftor, större makt för arbetssäljaren, mindre stress i samhället vilket i sin tur leder till bättre fysisk och psykisk hälsa och minskade kostnader för sjukvård. Negativ miljöpåverkan kan minskas, då onödiga (och direkt skadliga) arbeten och en del lyxkonsumtion försvinner.

Kommer inte alla sluta jobba då?

Många tror första gången de hör om en basinkomst att ingen skulle arbeta. Det väcker frågan, vad är egentligen ett arbete? 

Och vilka arbeten vi väljer att avlöna? 

Idéen om basinkomst baseras på värderingar om att människan är en aktiv varelse och vill bidra i samhället, och alltså vill arbeta, oavsett om det är i form av betalt eller ideellt arbete. Basinkomst innebär alltså inte att någon måste sluta lönearbeta. Det är en reform för att ge ekonomisk grundtrygghet till alla och det är upp till varje individ att välja hur mycket (eller lite) den vill lönearbeta. Nu arbetar de som har anställning oftast mer än de klarar av, medan de som saknar anställning tvingas till meningslösa och förnedrande åtgärder och tvingas söka lönearbeten som inte finns.  En basinkomst skulle lösa arbetslöshetsproblemet, genom att inte koppla lönearbete som enda sätt att få en inkomst och ifrågasätta åsikten att anställningslös är lika med sysslolös. Basinkomst ger också en möjlighet för individen att tacka nej till direkt skadliga arbeten (t ex vapenproduktion) och direkt själadödande jobb (telefonförsäljning) och dela på de jobb som vi vill ha och behöver (t ex skola, vård och omsorg).

Hur ska det finansieras?

Dagens välfärdssystem finansieras av intäkter från arbete, men eftersom det finns färre och färre lönearbeten behövs också andra inkomstkällor. Sedan 1980-talet har Sverige fördubblat sin BNP, vi har blivit 100% rikare. Alltså finns pengarna, vi behöver bara omfördela resurserna. En stor del för att finansiera en basinkomst täcks av dagens existerande bidrag och administrationen runt dem. Fler inkomstkällor kan till exempel vara finansiella skatter, momsplikt på företag (såsom det idag är på privatpersoner), konsumtionsskatt och att återinföra förmögenhetsskatten.

Har det prövats någonstans?

Ja. I Alaska finns Alaska Permanent Fund ur vilken alla vuxna medborgare får en regelbunden inkomst, i Brasilien finns La Bolsa Familia där en basinkomst utbetalas mot att barnen går i skolan och Iran införde som första land i världen en nationell basinkomst hösten 2012. Det har också prövats genom flera pilotprojekt i t ex Kanada, Indien, Namibia och USA med positiva effekter som bättre skolnärvaro, ökad lokal ekonomisk aktivitet och kvinnor som tagit sig ut prostitution.

Vill Du veta mer?

På BIEN (Basic Income Earth Network) kan Du läsa mer om basinkomst och ta del av deras gedigna samling av frågor och svar.

Kommentera gärna här under om Du är intresserad av detta, så kan jag samla in och lämna till Regeringen om vi blir många, eller skriv in Dig här

Om vi fick medborgarlön, så kan både Försäkringskassan, A-kassan, Socialen, Migrationsverket slippa betala ut något och för dem som vill tjäna mera och leva bättre samt är friska så kan de jobba och tjäna mera pengar. Tror både samhället och vi skulle må bättre av detta. Vad tror Ni?

Kommentarer

  1. Hjälp mig med denna framställning

    Hej!

    Jag har just undertecknat denna framställning:

    Vår chans att få slut på fattigdomen

    Följer Du med mig?

    Klicka nedan för mer information, lägg till Ditt namn och dela:
    https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/our_chance_to_end_poverty/?ekoTPspb&utm_source=sharetools&utm_medium=email&utm_campaign=petition-148780-our_chance_to_end_poverty&utm_term=oTPspb%2Ben

    Tack så mycket

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning