En sydkoreansk sjukvårdsarbetare vid ett läger i Seul.
Coronaviruset utgör nu en global hälsofara. Efter sex timmars krismöte klassade Världshälsoorganisationen på torsdagskvällen viruset som internationell fara för människors hälsa sedan runt 8000 människor insjuknat i 18 länder.
WHOs ovanliga beslut var väntat, då detta var tredje krismötet om det nya coronaviruset som spridits över världen under tre veckor och lett till 171 människors död. Tidigare fanns oenighet mellan de 15 medicinska experterna i WHOs kriskommitté om man skulle utlysa globalt nödläge eller inte. Men i takt med att viruset spridits utanför Kinas gränser har oron ökat bland experterna. Nu var beslutet ”nästan enigt”.
Vi utlyser inte detta nödläge för situationen i Kina utanför fallen som finns utanför Kina av oro att viruset ska spridas till länder med svaga sjukvårdssystem. Detta är för att skydda dessa länder, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens på torsdagskvällen och tillade jag har största förtroende för att Kina kommer att klara av att kontrollera detta utbrott.
Enligt WHO fanns på torsdagen 7818 bekräftade fall av coronavirus i världen, varav runt 98% finns inom Kinas gränser. De länder som är mest drabbade efter Kina är Thailand, Japan och Singapore. I Norden har hittills bara Finland haft ett fall. Risken att drabbas i Sverige bedöms som liten av folkhälsoexperter.
Men WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus höll upp ett varnande finger inför mötet.
Även om antalet fall utanför Kina är relativt få, finns potential för ett mycket större sjukdomsutbrott, sa han.
Detta är sjätte gången som WHO utlyser internationellt nödläge på grund av sjukdomsutbrott i världen. Första gången var i samband med svininfluensan som startade i Mexiko 2009, och det andra gällde ett polioutbrott i Pakistan 2014. Det tredje nödläget rörde ebolautbrottet i Västafrika 2014, det fjärde var zika-utbrottet i Brasilien och femte gången handlade det om det pågående ebolautbrottet i Demokratiska republiken Kongo.
Vad betyder det att WHO klassar det nya coronaviruset som global hälsofara?
Främst är syftet att mobilisera internationellt samarbete kring att stoppa smittspridningen, och rikta världens strålkastare mot ett globalt folkhälsoproblem. På så sätt är det en sorts politiskt redskap som WHO kan ta till i krislägen.
Det kan också leda till rekommendationer om hälsa och resande som sedan utvärderas var tredje månad. Nödläge kan även trigga igång bidrag från givarländer för att hejda smittspridningen, säger WHO-talesmannen Tarik Jasarevic.
Länder kan sedan ställas till svars om rekommendationerna. Så kan WHO exempelvis ifrågasätta länder när det gäller resande, handel, karantäner, screening och behandling av patienter om de inte följer rekommendationerna. Det kan exempelvis gälla fall om att länder stänger sina gränser i strid med rekommendationerna.
Bidrag och stöd från exempelvis Världsbanken till drabbade länder kan också vara avgörande för att få bukt med viruset. Om coronaviruset slår ner i fattiga länder med skrala sjukvårdssystem och få möjligheter att övervaka smittspridning kan följderna bli katastrofala. Redan nu kommer också varningsrop från virusets epicentrum Wuhan om att det saknas utrustning som skyddsglasögon, skyddsmasker och respiratormasker.
Vissa menar dock att denna mobilisering redan skett av länder och att regeringar, företag, flygbolag och organisationer redan fattat egna beslut om evakuering, isolering och inställda verksamheter. WHOs beslut riskerar att bli tandlöst då det kommer sent, anser vissa kritiker. Det finns även frågetecken om WHO har utsatts för påtryckningar från bjässen Kina att inte utlysa nödläge. Kina är näst största givare till WHO med runt 600 miljoner kronor, 12% av budgeten för 2020 och 2021.
Varför har experterna nu ändrat sig och utlyser internationell hälsofara?
Ett sådant här ovanligt beslut tas inte med lätthet eftersom det kan få allvarliga ekonomiska följder för handel och resande samt skapa panik i onödan.
För någon vecka sedan, vid experternas förra möte, var det fortfarande oklart hur smittsamt viruset är. Men efter att WHO konstaterat att det finns en ökad spridning mellan människor, även utanför Kina, har oron ökat bland experterna. I Japan, Tyskland och Vietnam har viruset smittat mellan människor i landet som inte kommer från Kina. Man har också blivit alltmer bekymrad över uppgifter att smittade kan sprida viruset även om de själva inte insjuknat.
Virusets snabba spridning till många länder har sannolikt också spelat en roll för att experterna nu enats om att detta är ett global hälsofara. Med evakueringar av tusentals utländska medborgare från Kina kan även risken för importerade fall öka.
Men WHO betonar att dödligheten om man drabbas av coronaviruset är relativt låg såvitt man vet idag. Runt 2% av dem som insjuknat har avlidit, vilket är lägre dödlighet är sarsviruset 2003. Många människor kan dock komma att dö av viruset om det sprids över jorden så att många drabbas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar