Viktig kritik har mötts med tystnad

Framtidens vårdinformationsmiljö kommer att leda till ökad fragmentisering för journalerna inom sjukvården. Det skriver Fredrik Öberg i en slutreplik.

Ohrling och Schildt hävdar, i sitt svar på min debattartikel, att ”vårdinformation i framtiden ska följa med patienten” tack vare Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM). Det är ett påstående som politiker och programledning har upprepat om och om igen, men som inte stämmer med vad som kommer att uppnås. Privata vårdgivare ingår till exempel inte i FVM. Dessa står idag för en betydande del av vården i regionen. Resultatet kommer därför bli att vi hamnar med olika journalsystem för privat och offentligt driven vård. Kommunal vård och omsorg ingår inte heller.

FVM kommer därför att leda till ökad fragmentisering. Det problemet har man tänkt lösa genom att upphandla ett system för vårdkontinuitet, en ”VKS”, som på något sätt ska koppla ihop alla journalsystemen och få dem att fungera som en helhet. Problemet är bara att någon sådan ”VKS” inte existerar annat än i fantasin. Det finns inget sådant på marknaden. Det här påpekade vi redan 2017, på möten och i mail, väl dokumenterat. Men kritiken möttes med tystnad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning