onsdag 25 december 2019

Serien är en personlig betraktelse

Skådespelaren och komikern Nour El Refai. 

Vi har velat erbjuda publiken en djupare förståelse för hur det är att leva med depression och ge olika perspektiv på frågan om antidepressiv medicin. Det skriver Emelie Persson, projektledare på Sveriges Television, i en replik om ”Landet lyckopiller”.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Tack Johan Möller för att du delar din kunskap om antidepressiva och för ditt bidrag till debatten. Det har varit ett viktigt mål med serien ”Landet lyckopiller”, att just öppna upp för samtal om antidepressiva läkemedel som idag äts av var tionde svensk. Den respons vi fått vittnar om att frågan väcker engagemang och känslor. Och även att det finns ett stort behov av att prata om en typ av läkemedel som väldigt många svenskar tar men som det varit tyst om i den allmänna debatten.

Serien är en personlig betraktelse där vi följer Nour El Refai och hennes kamp för att må bättre. Det är inte ett granskande reportage som går på djupet kring forskning om fördelarna och nackdelarna med antidepressiva, utan en serie byggd på människors egna erfarenheter av medicinen.

Följer man seriens alla delar är det tydligt att den befinner sig i mittfåran av dem samlade forskningen som finns idag kring antidepressiv medicin. Den är i linje med Socialstyrelsens rekommendationer, då både antidepressiv medicin, träning och terapi rekommenderas vid depression. Alla dessa typer av behandlingar tas upp under programmets gång. Även medicinernas biverkningar tas upp, både genom grafik och människors egna erfarenheter.

Det är tydligt i serien att den antidepressiva medicinen förbättrat livet för många av de personer vi möter. För Nour El Refai själv har den varit avgörande, men i serien möter hon också läkare som är kritiska till den allt ökande förskrivningen. Och tittaren får andra perspektiv på frågan när Nour El Refai beger sig till Italien, ett land som i jämförelse med Sverige har en mycket restriktiv förskrivning.

Vi har velat erbjuda publiken en djupare förståelse för hur det är att leva med depression, en insikt att man som drabbad inte är ensam och flera olika perspektiv på frågan om antidepressiv medicin. Och, viktigast av allt, en öppen diskussion om en sjukdom som gör livet svårt för allt för många människor i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar