Hjärnan bakom attentatet på Drottninggatan är gripen

Rakhmat Akilov vid rättegången.

Två personer som ska ha radikaliserat och hjälpt Rakhmat Akilov att genomföra terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm har gripits i Syrien, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty.

En av männen som har gripits går under smeknamnet ”Abu Dovud” och kommer från Tadzjikistan. Vi har tidigare rapporterat om mannen, som ska vara känd som en ”propagandamaskin” i sitt hemland. Han heter egentligen Parviz Saidrahmonov.

Han har spelat en central roll och har varit den som har radikaliserat Akilov. Det var till honom Akilov svor sin trohetsed, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till TV4.

IS-rekryteraren ska enligt Radio Free Europe/Radio Liberty sitta i ett fängelse i den syriska staden Afrin, som kontrolleras av Turkiet.

Han ska tidigare ha rapporterats död, men identifierades av radiokanalen i ett klipp från fängelset av den turkiska tv-kanalen TRT Haber TV. Klippet sändes i slutet av november och i det säger den misstänkte mannen att han reste till Syrien för att kriga.

När jag bodde i Ryssland såg jag kriget på tv, säger han i klippet.

Mannen har identifierats av hans syster, säger en representant för tadzjikiska myndigheter till RFE/RL.

Tidningen ETC var först med att rapportera om det i Sverige. De har talat med 47-åriga Sajora Gafurova som uppger sig vara tidigare svärmor till den gripne IS-krigaren. När hon fick se en bild på mannen i fängelset kände hon igen honom.

Ja, det är han. Tack Gud för att han gripits. Måtte han svara för allt, säger Sajora Gafurova till ETC.

Ytterligare en person som ska ha hjälpt Akilov sitter i fängelse i Syrien, rapporterar RFE/RL. Det handlar om Tojiddin Nazarov, eller ”Abu Usama Noraki”. Akilov ska ha haft kontakt med honom innan han genomförde terrordådet. Nazarov är efterlyst i Ryssland och sitt hemland Tadzjikistan för att ha planerat ett terrordåd i Moskva 2017, skriver ETC. Enligt RFE/RL vill Tadzjikistan och Ryssland få männen utlämnade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning