Ingen vit jul, men snö och kyla är på väg

En tomte i centrala Linköping på julafton 2014, som även den var snöfri i stora delar av landet.

Det blir mer regn och moln än snö på julafton, men framåt mellandagarna väntas kallare väder och snö i stora delar av landet. Och till nyår kan det bli riktigt blåsigt, enligt SMHIs prognos.

Den vita julen har uteblivit i stora delar av landet, i Götaland och nästan hela Svealand har det i stället varit molnigt och regnigt. Så kommer det fortsätta, men det blir ändå en del snö.

Från och med norra Värmland och Dalarna börjar det övergå i snöfall, och det fortsätter röra sig norrut. Södra och mellersta Norrland får räkna med snö under kvällen, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

För den som ska ge sig ut på vägarna bör vädret alltså inte ställa till med några stora problem. Med ett stort undantag.

Framåt kvällen och natten kan det bli besvärligt i Uppland och Gävleborg, med underkylt regn och enstaka snöfall, säger Moa Hallberg.

Under juldagen fortsätter snön att falla över stora delar av Norrland medan det blir mulet och duggregn i södra och mellersta Sverige. Men sedan kommer nordliga vindar och förändrar läget.

På juldagskvällen kommer kall luft in över hela landet och ger oss minusgrader i hela landet utom Skåne. Det finns också goda chanser till sol, framför allt i Norrland och västra Svealand, säger Moa Hallberg.

Det är nu en vecka kvar till nyårsafton. Eftersom SMHIs prognoser sträcker sig tio dagar framåt har man nu en aning om hur vädret blir framåt nyår.

Det ser ut som att mildare luft då kommer in över södra Sverige och det blir betydligt blåsigare än nu. Sen är lite mer regn att vänta, och snö i Norrland. Det är ingen snö som ser ut att stanna i södra och mellersta Sverige, säger Moa Hallberg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning